Samochód do 25 tysięcy złotych

05 Mar 2008, 14:15

Witam!
Mam do rozdysponowania max. 25.000 złotych.
Szukam samochodu z silnikiem diesla,
zastanawiam się nad następującymi autkami:
-Astra II,ale silnik 1,7 DTi
-Corsa "C"
-Golf IV
-Seat Leon
-Seat Ibiza
-Audi A3

Oglądałem już dość dużo ogłoszeń i wiem, że w przypadku dwóch pierwszych samochodów mogę sobie pozwolić na roczniki kolejno 2002
i 2004.
W przypadku Ibizy tez max.2002 rok.
Natomiast pozostałe samochody, czyli Golf IV, Leon i A3 to raczej
max.2000 rok.

Wiem, że nie zawsze rocznik idzie w parze z trwałością, dlatego też bardzo proszę o konkretne opinie na temat tych samochodów i ewentualne doradzenie mi, co wybrać...
Nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie opinia na temat Corsy i Astry.
Do tej pory jeździłem Corsą B z silnikiem 1.0 z 1999 roku, wiec coś tam o tym samochodzie wiem.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

05 Mar 2008, 14:51

ja gdybym był na twoim miejscu z pośród tych aut które wymieniles wybrał był seata leona lub a3 :D
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

05 Mar 2008, 16:34

jw. Polecam Leona albo A3 (z naciskiem na Seata, ma bardzo ładną ponadczasową sylwetkę i jest dość bezawaryjny). Oczywiście TDI 110KM i można śmigać :D
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

05 Mar 2008, 17:21

lukiwch napisał(a):jw. Polecam Leona albo A3 (z naciskiem na Seata, ma bardzo ładną ponadczasową sylwetkę i jest dość bezawaryjny). Oczywiście TDI 110KM i można śmigać :D

A rocznik, stac mnie jedynie na 8-letniego :(
Litas
Początkujący

05 Mar 2008, 17:37

Ja bym wybrał a3 lub leona. A ceny są wysokie bo to dobre auta i wyższe klasą np. od corsy. Co do leona moge powiedziec że jest to dobre autko tak samo jak golf którego nie polecam, bo sylwetka leona bardziej przypada mi do gustu.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Mar 2008, 18:18

To może po kolei:
Astra II auto dość ciekawe ale silniki diesla to Opel nie potrafi robić (dość awaryjne, szczególnie pompa paliwa), silnik 1.7 DTI to konstrukcja ISUZU, niestety charakteryzuje się mizerną dynamiką.
Corsa "C" małe autko dobre do miasta, tak samo jak Astra nie posiada dobrego diesla.
Golf IV bardzo ciekawa propozycja, jedyny minus (a może właśnie plus??) to wygląd, który niekoniecznie trafia w gusta użytkowników. Znane mi są też przypadki usterek tych aut, może nie kosztownych (poza padającą skrzynią biegów) ale dość irytujących.
Seat Leon, Auto zbudowane na podwoziu Golfa IV, jest dużo ładniejsza od Golfa (choć wygląd to rzecz gustu), mniej awaryjne, a posiadające wszystkie walory VW. POLECAM!! (szczególnie 1.9 TDI 110KM)
Seat Ibiza, auto na podwoziu Polo, dużo mniejsze od Golfa/Leona, ciekawe auto ale przy porównaniu do kompaktu wypada dość mizernie pod każdym względem.
Audi A3. Patrz Seat Leon (prawie te same wnętrze, ta sama płyta podłogowa). Jedyny minus to 3 drzwiowe nadwozie (za 5cio drzwiowe trzeba mieć więcej niż 25tyś zł). Jeżeli to nie przeszkadza, POLECAM!

Sam jeździłem Golfem i A3 (z silnikami 1.6 100KM) muszę przyznać, że lepiej mi się jeździło Audi, jeszcze ten prestiż :D Aczkolwiek polecam Leona, sam bym go wybrał :)

Aha nic nie szkodzi, że będą miały 8 lat, ponieważ bardzo dobrze trzymają cenę, Za Corsę czy Astrę po paru latach dostaniesz ok 2-3tyś zł mniej.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 18:19

Zastanowiłbym się nad Leonem i Astrą.
Opla Corsę odrzucam na wstępie. To auto klasy B, zdecydowanie mniejsze niż pozostałe. Chyba, że Tobie to nie przeszkadza aż tak bardzo, ale wraz moim zdaniem lepiej mieć kompakta, niż auto pokroju malucha. W mieście różnica w parkowaniu nie taka duża, a jednak większe auto jest i bezpieczniejsze i stabilniejsze.

Golf IV i Leon to praktycznie takie same auta pod względem konstrukcyjnym.Decyzja zależy który bardziej Ci się podoba. Wybór Golfa nie będzie gorszy od wyboru Leona. Moim zdaniem jednak Leon ma swoistą duszę, ale ze względu, że jest mniej popularny, to i ceny nie będą takie tanie.

Ibiza to ta sama klasa co Corsa. Znowu auto niewielkie gabarytowo. W porównaniach z większymi modelami jest bez szans, ale jeżeli trafi Ci się jakiś egzemplarz naprawdę sprawdzony i dobry, to możesz brać.

Do starych A3 nie mam przekonania. Niby to dobra konstrukcja, solidna, samochody z dobrymi silnikami, zresztą silniki TDi są te same co w Golfach i Leonach. Ale z racji, że auto ma jednak najbardziej dynamiczny charakter to i oszczędzane nie było przez poprzedników. A nie ma aut niezniszczalnych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 20:51

Problem w tym,ze nie jestem jakos przenoany do Leona :)
Wiem,ze duzo osob go chwali,ale ja jakos nie wiem.
Co do wypowiedzi na temat Audi A3 to moge powiedziec,ze bardzo trudno jest znalezc auto zadbane i ze stsosunkowo malym przebiegiem, niestety :/

W kazdym razie z gory dziekuje za wszystko co zostalo tu napisane :)
I prosze o wiecej oczywiscie...
Litas
Początkujący

06 Mar 2008, 00:07

To złotym środkiem będzie VW Golf IV TDI. Ponadczasowa stylistyka, bardzo dobry silnik i dobrze trzyma cenę :) Teraz nie ważny jest wiek auta a jego stan techniczny.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2008, 00:13

Przyznam sie ze zaczalem ogladac Leonki :)
Na razie w necie,ale rozejrze sie za nimi... :)
Moglbys mi jeszcze powiedziec gdzie najlepiej szukac?
Bowiem,ze komisy to ostatecznosc.
Powiem tylko tyle,ze blacharza mam znajomego wiec bedzie ze mna jezdzil i ogladal...
Litas
Początkujący

06 Mar 2008, 10:51

A ja kupilbym Seata Toledo TDI, mega bryczka, takze z eksploatacja nie bedziesz mial problemow.
lukabaka
Nowicjusz

06 Mar 2008, 11:14

lukabaka napisał(a):A ja kupilbym Seata Toledo TDI, mega bryczka, takze z eksploatacja nie bedziesz mial problemow.

Toledo też bardzo fajne auto tylko niestety jest to sedan, mniej praktyczny od Leona, dlatego Leon jest lepszy pod tym względem a i super wygląda :)

Najlepiej szukać od osoby prywatnej i zarejestrowany w Polsce, w tedy ominą cię opłaty akcyzowe itp.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2008, 12:53

Gazeta lokalna w ręce, rubryka z ogłoszeniami, zaznaczasz i dzwonisz.
Szczerze mówiąc na Allegro trzeba się dobrze naszukać, żeby znaleźć coś konkretnego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Mar 2008, 14:04

Szczerze mówiąc na Allegro trzeba się dobrze naszukać, żeby znaleźć coś konkretnego.

to zależy jeśli sie wpisze wszystkie dane rok pojemność marke model przebieg to wtedy powinno pujść szybko bo takich modeli bedzie tylko kilka
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

06 Mar 2008, 14:46

siwy napisał(a):

to zależy jeśli sie wpisze wszystkie dane rok pojemność marke model przebieg to wtedy powinno pujść szybko bo takich modeli bedzie tylko kilka

będzie kilka ale pytanie w jakim stanie i z jakim rzeczywistym przebiegiem...
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia