Koszty zarejestrowania samochodu przy kupnie i darowiźnie

02 Paź 2014, 15:34

Witam wszystkich!

Z góry przepraszam, jeżeli powielam jakiś temat, ale wiadomo, że jest on szeroki i każdy o co innego pyta, zatem nie znalazłem wyczerpującej odp. na swoje pytania.

Chodzi o to, że w sierpniu 2015 pewna osoba z Niemiec będzie chciała mi przekazać w gratisie Mercedesa C180 Kompressor (silnik 1.8l, produkcja: 2002 rok). Wartość rynkowa auta to plus minus 15 tys. zł. Osoba ta opłaci tłumaczenie dokumentów i tablice zjazdowe po wyrejestrowaniu. Do mnie należałoby tylko zarejestrowanie pojazdu i opłacenie wszystkich wymaganych podatków. I tu jest moje pytanie. Ile mniej więcej będę musiał wydać, nie licząc ubezpieczenia OC (względna sprawa). A może ktoś się orientuje ile zapłaciłbym podatku jeśli ta osoba przekazałaby mi to auto jako darowiznę? Zaznaczam, że jest to dla mnie obca osoba z III grupy podatkowej. Jeśli ktoś się orientuje w temacie to proszę o jakieś porady i informacje :)
Jeffreylbn
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 12 2011
Auto: Nie mam

03 Paź 2014, 08:11

Opłaty związane z darowizną ..
Taksa notariusza - 310,- + 2% od nadwyzki ponad 10000,- (czyli 410,-)
Podatek od darowizny w III grupie - 1233,- + 16% od nadwyżki ponad 10278,- (czyli ok. 2000,-)
Razem mozesz się spodziewać 2500..
Do tego koszty rejestracji - prawie 200 (albo 1200 jesli tablice indywidualne weźmiesz)..
Nie wiem czy nie korzystniej byloby zarejestrować na sprzdającego i normalnie kupić na umowę k/s .. doszłaby opłata celna chyba czy moze nie, bo auto unijne.. i 2% w US..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

03 Paź 2014, 13:07

Czyli wyrejestrowanie w Niemczech i zarejestrowanie przez właściciela również w Polsce a dopiero przerejestrowanie na mnie po zakupie? Nie da się bezpośrednio po sprowadzeniu sporządzić umowy k/s i od razu zarejestrować na mnie? Jak to wygląda?
Jeffreylbn
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 12 2011
Auto: Nie mam

04 Paź 2014, 06:19

Ta druga możliwośc, to zakup w Niemczech auta.. Od tego sprzedającego..
Procedura jest na pewno opisana na forum..
Koszty masz tu..
KOSZTY
Porównaj sobie i wybiezrzesz korzystniejszy wariant..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...