Kotwica- czy to naprawde działa?

10 Lis 2009, 19:14

Witam.
Zwracam sie z pytaniem do forumowiczów zaprawionych w terenie.
Czy kotwice do podłączania wyciągarki rzeczywiście sprawdzają się w piasku i grząskiej glinie ? jak zapewnia producent tego urządzenia?
Ktoś to kiedyś testował?
tajny30
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin/Słupsk

10 Lis 2009, 22:38

działa. ale duże drzewo lepsze. a po co Ci ta wiedza i ten sprzęt?
jeżdżę w rajdach i kotwicy na stanie nie mamy :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

11 Lis 2009, 10:22

Wykorzystuje Disco do pracy w geodezji- czesto bywało że na drogach polnych, gdzie brakuje drzew, w głebokich koleinach po prostu grzązłem- szczególnie po roztopach.
Ostatnio na jednym z portali o off road znalazłem oferte takiego urządzenia i zastanawiam się nad kupnem, lecz nie mam pojęcia jak to się sprawuje.
tajny30
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin/Słupsk

11 Lis 2009, 15:22

jakie masz opony?

pomyśl nad trapami. nie tylko są tańsze ale i szybsze w obsłudze. a równie skuteczne :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Lis 2009, 04:31

Karson napisał(a):jakie masz opony?

pomyśl nad trapami. nie tylko są tańsze ale i szybsze w obsłudze. a równie skuteczne :wink:

a najlepiej nad jedną oponą i łopatą :mrgreen: kotwica hand made w wykonaniu self mejd na potrzebe chwili z rzeczy które zawsze masz przy sobie :mrgreen:
jak już uwiędliśmy na drodze/bagienku/polu a do najbliższego drzewa mamy daaaleko to wyjmujemy z bagażniczka łopate, odkręcamy koło zapasowe, zabieramy taśme (tą do drzew i wyciągarki), rozwijamy łincza, trochę wcześniej niż nam się skończy lina kopiemy dołek(najlepiej w twardej glinie) tak aby koło zapasowe wlazło nam w nią pionie, zakładamy na koło (przez otwór centralny) taśmę, koło do dziury zasypujemy i ubijamy porządnie, podpinamy line do wystającej z ziemi taśmy, i delikatnie wyciągamy auto z opałów :wink: wykopujemy zapas, zasypujemy dziurę, i wrzucamy wszystko do auta ;)
wersja dla leniwych i zdesperowanych (potrzeba 2 osoby uwaga!! można stracić kończyny) łopata + taśma łopatę wbijamy pod kątem w ziemie, zakładamy tuż nad ziemią taśmę podpinamy wyciągarkę, pilot trzyma łopate a kierowca się winchuje, możliwe do zastosowania jeśli auto nie jest wklejone tylko brakuje mu trakcji :!: :!:

a co do kotwicy, ciężkie i wielkie ustrojstwo, w naszych warunkach terenowych mało wykorzystywane, prędzej torfy i tym podobne tereny, działa jak umiesz się nią posłużyć, czyli dobrać kierunek i odpowiednie miejsce zakotwiczenia, można wykonać samemu ale masa wtedy jeszcze większa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...