Kredyt samochodwy

13 Lip 2011, 23:04

Jak to jest z tym kredytem ?
Czy uzywany samochod ktory jest wystawiony np na allegro tez moge kupic ?
Jakie są procedury ?
Np samochod kosztje 10.000 zl to mogę np zrobić tak ze 200 zl miesiecznie płace bankowi ?
oosskkaarr
Nowicjusz

16 Lip 2011, 09:44

Z którym kredytem?
Są kredyty samochodowe w różnych bankach. Zasady wyznaczają sobie same banki. Mogę Ci tylko powiedzieć, że kredyt samochodowy to jeden z najdroższych na rynku.

Druga sprawa to większość banków zastrzega, że samochód nie może być za stary, doliczyć do tego trzeba czas na spłatę kredytu. Może się okazać, że za 10 tys. zł kupisz tylko stary samochód na który nikt nie da Ci kredytu. Zawsze możesz wziąć pożyczkę gotówkową na dowolny cel.

Realne oprocentowanie na taki kredyt to ok. 20%. Spłacisz więc najmarniej 12 tys. zł w 5 lat, i gdybyś chciał auto sprzedać (no bo ile można jeździć jednym samochodem) to weźmiesz za niego max 6 tys. zł. Dodaj sobie do tego koszty napraw i eksploatacji i wyjdzie Ci, że prywatny samochód na kredyt to jedna z najgorszych rzeczy jaka może być.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lip 2011, 12:01

AC jest zwykel tez obowiazkowe podczas trwania kredytu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

16 Lip 2011, 14:43

Miałem ten sam dylemat i wybrałem kredyt gotówkowy. Podstawowa wadą kredytu samochodowego jest to, że musisz mieć pełne ubezpieczenie w tym również AC, no i nie jesteś właścicielem auta.
Możesz go sprzedać za zgodą banku. W kredycie gotówkowym płacisz podobne raty, ale ty decydujesz czy opłacić AC. Ponadto gdy z jakiś przyczyn masz kłopoty ze spłatą kredytu, możesz sprzedać auto nie pytając nikogo o zgodę.
Odpisuję tylko tym, dla których polski język jeszcze coś znaczy.
Sotkin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Fiat Panda 1.1

16 Lip 2011, 19:16

Ok, dziękuje.

- wyjaśnione!
oosskkaarr
Nowicjusz

16 Lip 2011, 20:55

A nawiązując do nowych aut - wchodzi w życie leasing dla osób fizycznych - można sobie prywatne auto wypożyczyć a po spłacie mieć na własność. Podobno raty leasingowe są nieco mniejsze od kredytowych, ale zobaczymy w praktyce gdy ukażą się oferty ... pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce
    Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...

17 Lip 2011, 19:55

Są tańsze, bo na końcu trzeba auto wykupić. Jednorazowo wydać kilka tysięcy zł od razu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2011, 11:15

Ja mam kredyt samochodowy. Najlepiej jednak kupić za gotówke.
Czytałem wiele o samochodach
Paul1234
Nowicjusz

Auto: Corsa

29 Lip 2011, 21:09

nowe auto = dostęp do serwisu :D
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw