Kupno samochodu a diagnostyka.

28 Lip 2011, 21:59

Witam.
Wiem ze jak się ktoś przymierza do kupna samochodu, trzeba zrobić jakiś przegląd ...
Czy wszytsko ok z karoserią, przedziałem silnika, stan wnętrza samochodu, jednostki napędowej, przedniego zawieszenia, ukladu kierowniczego etc etc.
A jak ja się na tym w ogole nie znam?
Czy można np pojechać do jakiegoś nie wiem, komisu gdzie jakiś spec zbada ten samochod i powie co jest, co sie nadaje, co do dupy itp ?
Jakie są koszty takiego przebadania pojazdu ?
oosskkaarr
Nowicjusz

29 Lip 2011, 18:04

oosskkaarr napisał(a):Czy można np pojechać do jakiegoś nie wiem, komisu gdzie jakiś spec zbada ten samochod i powie co jest, co sie nadaje, co do dupy itp ?

Wszędzie,tylko nie tam.... :!: :!:
A od czego masz warsztaty,serwisy,SKP.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Lip 2011, 18:07

Tzn gdzie nie ?
No właśnie o to mi się rozchodzi ... o te warsztaty.
Proszę o konkretną odpowiedź, czy mogę tam pojechać ile to trwa, koszt itp ...
Czy naprawiaja :>
Czekam!
oosskkaarr
Nowicjusz

30 Lip 2011, 20:26

Proszę o pomoc ... pilne !
oosskkaarr
Nowicjusz

30 Lip 2011, 20:52

Tak jak Ci kolega Migi60 napisał jedź na Stację Kontroli Pojazdów (jest w każdej większej mieścinie coś takiego) tam w miarę bezstronna osoba dokona obiektywnej oceny stanu samochodu, sprawdzi hamulce, zawieszenie i co tam jeszcze stryjenka sobie zażyczy. Co do kosztów to myślę, że w 100pln spokojnie się zmieścisz ale lepiej najpierw uzgodnić cenę.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2011, 20:54

Ok.
I co, dostane jakis dokument i tam bedzie to wszytsko opisane co do wymiany, co sie nadaje, co sie nie nadaje ?
oosskkaarr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

30 Lip 2011, 21:03

Pewnie powie co i jak i tyle. Ale jeśli zależy Ci na jakimś świstku to pewnie da się załatwić. Wszystko jest do dogadania.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2011, 21:33

oosskkaarr napisał(a):I co, dostane jakis dokument i tam bedzie to wszytsko opisane co do wymiany, co sie nadaje, co sie nie nadaje ?

Oczywiscie jak pojedziesz na SKP na"sciezkę zdrowia"to dostaniesz wydruk całej ściezki tzn.amorki,hamulce,zbiezności itp.To naormalne jak bedzie sprawdzany to zostanie zapisane wszystko co jest do naprawy czy tez wymiany....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Lip 2011, 21:40

ok, dziekuje za odpowiedz.
oosskkaarr
Nowicjusz

31 Lip 2011, 10:15

Za 100 zł to Ci zrobią zwykły przegląd. Amortyzatory, luzy, emisja spalin, światła, hamulce. Jeżeli nie będzie jakiś większych wycieków to mechanik powie Ci, że jest OK. Tylko, że takie auto może spalać olej, skrzynia biegów może niedomagać, itd.

Na to nie ma mocnych. Czasami większość usterek wychodzi po kilku miesiącach użytkowania, bo samochód był do sprzedaży przygotowany. Najgorsze jest to, że cena samochodu wcale nie jest gwarantem spokoju. Lipne mogą być samochody za 5 tys. zł, jak i te za 30. Paradoksalnie nawet auta z salonu nie dają gwarancji, bo wiele cierpi na usterki fabryczne. Oczywiście od czego jest ASO i gwarancja, ale co się człowiek namęczy, to jego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika