Krok ku niezależności, czyli pierwsza bryka z lpg

22 Lis 2016, 01:41

Dobry wieczór

Mam 23 lata, studiuję i mieszkam pod Krakowem (50km). Nareszcie udało mi się uzbierać na moje pierwsze auto (no może lekka dorzutka rodziców), wiem ze nie będzie to wymarzone auto ale od czegoś trzeba zacząć. Przeczytałem masę artykułów i różnych wątków na forum z których wyciągnąłem wiele nauki. Dlatego też wiem iż w moim budżecie nie mam co wybierać marki tylko patrzeć na stan techniczny auta. Na pewno auto musi być z instalacją LPG, gdyż na inną nie będzie zgody ojca a co za tym idzie budżet mniejszy… Obecnie klaruje się on w granicach 7-9 tysięcy biorąc pod uwagę jakieś pierwsze kosmetyczne sprawy czy usterki zaraz po zakupie auta lub też wymianę rozrządu. Chciałbym poprosić Was o ocenę znalezionych przeze mnie ofert, gdyż widziałem w historycznych postach że przykładowo po zdjęciach gdzie coś jest krzywo lub czegoś brak jesteście w stanie wywnioskować jakiś szwindel. Oferty jak to się mówi dla laika wpadły mi w oko, lecz być może jest duże prawdopodobieństwo że się mylę i nie warto sobie zawracać głowę.

Na początek dwa bmw
[link do oferty na Olx wygasł]

Nastepnie mam 3 bardzo ładne(wiem pojecie względne xD ) astry
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Analizując poprzednie wątki forumowiczów doczytałem się pozytywnych rekomendacji na temat francuzów i takie owe dwie oferty tez mam

Znalazłem również dwa typy z mniej popularnej marki chevrolet

Zauważyłem także dwa leony

Nie wiem natomiast jakie obecnie panują opinie na temat Ibizy
[link do oferty na Olx wygasł] (taka jakaś odpicowana, skóra itp. Możliwe w tej cenie? Czy zalatuje handlarzem?

A także jest honda szybsza niż wygląda, kolega ma i w sumie nie narzekał „głośno”

Co do fiatów stilo to czytałem iż dużo kłopotów z elektroniką jednakże gdy w moim budżecie wyskoczył ten potwór, przełknąłem ślinę dwa razy
[link do oferty na Olx wygasł] -( i tutaj rodzi się pytanie, czy to możliwe? Czy raczej majstrowane na potęgę i coś nie pykło a teraz gość chce zgonić furę jak najszybciej?

Wiadomo, że żaden z Was nie pojedzie ze mną oglądać danego auta bo to niemożliwe (a szkoda), jednakże liczę na to że pomożecie mi wyczaić co warto a co nie, chociażby czy dana instlacja lpg jest lipna czy dobra i inne tym podbodne rzeczy. Na pewno będzie to nie lada wyczyn jechać z ojcem po auto, bo wiecie jak jest i jak to dawniej było, starszy człowiek pewnie będzie ufał instynktowi lub stereotypom dlatego prosiłbym Was o ocene i jakies rady, co bym mógł jakoś skorygować wizję ojca na te tematy i pomóc w trafnym wyborze auta, w takim stopniu jakim jest to możliwe.

Pozdrawiam
Kieft22
Obserwowany

Auto: Nie mam

23 Lis 2016, 17:20

BMW
1. Ładne, ale cena jak dla mnie z kosmosu
2. BMW zmienilo się w Astrę :wink: ładna, ale opis i fotki takie, jakby nie zależało mu zbytnio na sprzedaży. Ciekawe czemu nie ma fotek lewego boku.
Astra
1. Nieaktualna
2. Kiepski silnik, do tego od młodzika
3. j.w kiepski silnik
4. Coś było z prawym przodem i to chyba drobny handlarz.
5. 1.2k wyświetleń i nadal wisi? było coś z bokami auta, bo są różne odcienie.

307
1. Nieaktualne, ale nie było warto, bo słaby silnik
2. Ok, ale po zdjęciach i zapewnieniu braku wkładu można mniemać, że handlarz
Lacetti
1. Komis, wymyty silnik :no:
2. Również komis, ale wygląda bardziej zachęcająco.
Leon
1. 5k wyświetleń mówi wszystko, do tego gdzie takie wyposażenie w 16 letnim Leonie 1.6 :shock: silnik nie powala ani ekonomią, ani osiągami
2. ok, silnik j.w
Ibi
1. Kiepski silnik
2. Zdjęcia i opis - ręce opadają, ziemniaków bym od niej nie kupił...

Civic ok, ale też chyba zarobkowo.
Fiat kiepska skrzynia

Ogl to chwali Ci się, że przejrzałeś forum, bo nie trzeba powtarzać po raz setny pewnych kwestii (z drobnymi wyjątkami), ale przegapiłeś najważniejszą lekcję - mając kilka tys nie szukaj auta po całej Polsce, bo szkoda pieniędzy na dojazd. Co zrobisz jak w takiej Łomży auto okaże się trupem? Powiesz "wezmę, przecież tak daleko jechałem"? Ogranicz się do max 100km, dalej to naprawdę nie ma sensu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lis 2016, 17:52

8800 za compacta z 1.8 :O
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...