Krok po kroku po sprzedaży auta

30 Mar 2011, 20:35

witam.
mam moje autko już kilka lat. chcę je sprzedać. proszę, powiedzcie co mnie czeka krok po kroku jeśli chodzi o formalności.

czy muszę je wyrejestrowywać? (chyba nie, bo z tego co wiem przepisy mówią, że trzeba to zrobić tylko jeśli sprzedaż nastąpiła poza granicami kraju lub na złom - mam rację? jeśli nie to ile mam na to czasu.)

czy mam wysyłać powiadomienie do ubezpieczyciela? ponownie, jeśli tak, to w jakim terminie?

i co ze skarbówką? mam płacić coś od sprzedarzy? wydaje mi się, że tylko w rozliczeniu rocznym mam o tym mówić, ale może się mylę.

proszę, proszę ślicznie, podpowiedzcie kobietce. :)
boli

30 Mar 2011, 21:22

Najpierw musisz dać ogłoszenie, żeby to autko sprzedać :wink: Jak znajdzie się ktoś, kto go kupi, to trza spisać umowę kupna-sprzedaży w dwóch egzemplarzach - jeden dla kupującego, drugi dla sprzedającego, czyli dla ciebie. Następnie z tą umową idziesz do WK i zgłaszasz sprzedaż autka, a następnie idziesz do ubezpieczyciela i tam również zgłaszasz sprzedaż.
Co do US to nie wiem niestety jak to jest, ale pewnie ktoś ci napisze :cool:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2011, 21:24

Nie wyrejestrować , tylko zgłosić sprzedaż do WK . Jak to zrobisz przybiją pieczątke na umowie i z tym do FU . Jaki czas - nie wiem . Nauczony przykrym doświadczeniem w/w czynności wykonuje niezwłocznie po sprzedaży auta . Kiedyś sprzedałem , zwlekałem ze zgłoszeniem i po paru dniach policja zapukała do mych drzwi . Ten co kupił , coś przeskrobał , nie dał się złapać , a ja w systemie byłem jeszcze właścicielem :sad:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2011, 22:27

boli napisał(a):mam moje autko już kilka lat.
boli napisał(a):i co ze skarbówką? mam płacić coś od sprzedarzy?

Jezeli samochod masz dłuzej niz 6 m-cy nic nie zgłaszasz i nie płacisz w US...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Mar 2011, 22:33

dziękuję za odpowiedzi, jeszcze kilka pytań dla uściślenia. :)

rozumiem, że nic nie zgłaszam w skarbówce. ale w wydziale komunikacji zgłosić sprzedaż muszę, tak?
boli

30 Mar 2011, 22:40

boli napisał(a):ale w wydziale komunikacji zgłosić sprzedaż muszę, tak?

Tak...Przeciez musisz tez wypowiedzieć umowę OC.Jak nie wyrejestrujesz to nie masz szansy tego zrobić....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...

30 Mar 2011, 22:56

proszę, miejcie do mnie jeszcze cierpliwość...

a czy może kupujący wypowiedzieć moją umowę ubezpieczycielowi? bo ja pamiętam, że ja tak zrobiłam, gdy kupiłam moje autko. wysłałam kopię umowy do ubezpieczyciela sprzedającego.

albo czy jesli moja umowa bedzie sie zblizac ku koncowi i jej nie przedluze a sprzedam autko, załóżmy kilka dni albo tygodni przed terminem...niech strace parę zł...też muszę zgłaszać ubezpieczycielowi?

i co mi grozi jeśli nie złoszę, albo zgłoszę ze sporym opóźnieniem do WK? tak z czystej ciekawości pytam. aczkolwiek intryguje mnie to pytanie.

naprawdę mam nadzieję, że macie do mnie cierpliwośći odpowiecie. :)
boli

30 Mar 2011, 23:19

boli napisał(a): że macie do mnie cierpliwośći odpowiecie.
:sad: :sad: :wink:
boli napisał(a):a czy może kupujący wypowiedzieć moją umowę ubezpieczycielowi?

Tak.Tylko w tym wypadku jezeli masz placone co pół roku to niestety ale do końca trwania umowy musi ją kontynuować tzn.jak kupi od Ciebie sam.z opłaconą ratą za I pólrocze to on musi zapłacic za II pólrocze...W przypadku opłaty roczne nie ma tekirgo problemu.
boli napisał(a):...też muszę zgłaszać ubezpieczycielowi?

Musisz.Przeciez FU nie zatrudnia"Kaszpirowskiego" a więc skąd mogą wiedziec ze Ty sprzedałas samochód i nie będziesz przedłuzała umowy... :?: :?:
boli napisał(a): co mi grozi jeśli nie złoszę, albo zgłoszę ze sporym opóźnieniem do WK?

Nic lub absolutnie nic.... :!: :!: :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Mar 2011, 10:46

bardzo dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi. :)
boli

02 Kwi 2011, 09:10

To co tutaj Ci powiedzieli jest słuszne i bezpieczne do granic możliwości.
W praktyce do WK nie trzeba iść, do ubezpieczyciela też. Dlaczego? Nowy nabywca zgłosi się do WK i do ubezpieczyciela. Pytanie oczywiście co wtedy gdy się nie zgłosi, bo będzie to jakiś leszcz? Wtedy mogą być nieporozumienia i szarpanie się z urzędami i ubezpieczycielami. Także, czasami warto zadać sobie trud i mieć dokumenty potwierdzające, że nie jest się właścicielem auto i zarówno WK, jak i ubezpieczyciel są o tym świadomi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika