Zakup auta - prosze o porady dotyczace zakupu

31 Mar 2011, 22:49

Witam! Mam okazję kupić auto w rodzimym mieście :) Mam kilka pytań dotyczących owego zakupu.
- jakie dokumenty potrzebuje do zakupu
- czy konieczna jest zmiana tablic rejestracyjnych lub mogą one zostać jednocześnie zmienić posiadacza ów auta,
- ubezpieczenie ważne do czerwca - kiedy musiałbym zacząć sprawy formalne z zalatwianiem nowego,
- jako 'świeży' kierowca ile +/- wyniesie mnie koszt ubezpieczenia (silnik 1.4, 94 rok) - nie posiadam żadnych zniżek,
- jeśli możecie mi dać cenne wskazówki, będę ogromnie wdzięczny.

Proszę o pomoc, pozdrawiam! ;)

PS. Jeśli nie ten dział proszę o przeniesienie.
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

01 Kwi 2011, 00:00

Ostatnio dużo o tym czytałem i my jako nowicjusze bez zniżek z ubezpieczeniami samochodów 1.4 to od 1600 w górę :( Jeśli ubezpieczenie chcesz przedłużyć w tej samej firmie to możesz nawet tydzień przed, kilka dni itp. bo załatwiane jest to od ręki i ubezpieczenie jest już ok. 30 min po wejściu do biura (przynajmniej w Ergo Hest tak byłoi ;P).
WildGee
Nowicjusz

Miejscowość: JZW

01 Kwi 2011, 09:06

tdloverr napisał(a):- jakie dokumenty potrzebuje do zakupu

dowód osobisty i NIP
tdloverr napisał(a):- czy konieczna jest zmiana tablic rejestracyjnych lub mogą one zostać jednocześnie zmienić posiadacza ów auta,

jeżeli samochód jest z tej samej miejscowości co mieszkasz to tablice zostają ale przy rejestracji musisz mieć je ze sobą
tdloverr napisał(a):- ubezpieczenie ważne do czerwca - kiedy musiałbym zacząć sprawy formalne z zalatwianiem nowego,

jak tylko przerejestrujesz samochód na siebie to musisz załatwiać ubezpieczenie
tdloverr napisał(a):- jako 'świeży' kierowca ile +/- wyniesie mnie koszt ubezpieczenia (silnik 1.4, 94 rok) - nie posiadam żadnych zniżek,

to pytanie kieruj do firmy w której chcesz ubezpieczyć samochód jeśli nie masz skończonych 25 lat to będziesz miał zwyżki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Kwi 2011, 10:24

PrezesArtek, ja nipu nie mialem i nie było problemu z rejestracją auta :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Kwi 2011, 14:23

Dziękuje wielkie za informacje.

Mam jeszcze jedno pytanie - jakie potrzebuje papiery by auto stało się formalnie moją własnością - co muszę mieć ze sobą w czasie zakupu :)
tdloverr
Początkujący

02 Kwi 2011, 09:20

tdloverr napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie - jakie potrzebuje papiery by auto stało się formalnie moją własnością - co muszę mieć ze sobą w czasie zakupu :)

Ty ze sobą musisz mieć dowód osobisty.
Dokument stwierdzający, że jesteś właścicielem auta to Umowa Kupna-Sprzedaży (jeżeli sprzedaje osoba prywatna), Faktura VAT (jeżeli kupujesz od firmy).
Powinieneś otrzymać też:
-Kartę Pojazdu,
-Dowód Rejestracyjny,
-Polisę ubezpieczenia OC.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...

02 Kwi 2011, 15:05

Dziękuje wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia, pozdrawiam! :)
tdloverr
Początkujący