Krok po kroku podczas zakupu auta sprowadzonego

04 Lip 2010, 14:23

Nie wiem czy dobrze trafilem, aczkolwiek temat jak najbardziej podobny. Jesli juz wybralem auto sprowadzone z niemiec (planuje zakup we wtorek). Co musze najpierw wykonac aby w pelni legalnie poruszac sie po polskich drogach? moze ktos przechodzil niedawno podobna sytuacje? ja jestem w tym kompletnie zielony a rozne informacje znalezione w internecie czesto sa z poprzednich lat gdzie przepisy przez ten czas zdazyly sie juz zmienic. Z tego co wiem sprzedajacy posiada maly i duzy brief oraz umowe, to wystarczy?
Mattias
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

04 Lip 2010, 15:12

Mattias napisał(a): maly

Mały to nie jest brief ale w myśl naszych przepisów DR....
Tak jezeli posiadasz te dokumenty to masz wszystko...
Jezeli samochód nie ma waznego BT w Niemczech a chcesz jechac na kołach to musisz
wykupić tab.czasowe oraz ubezpieczenie...
Jezeli ma BT wazne to oczywiscie tylko same ubezpieczenie.../pod warunkiem ze nie
jest wymeldowane.. :!: :!: /....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Lip 2010, 15:15

Znalazłem Coś takiego w internecie odnośnie zakupu auta w Niemczech i późniejszej rejestracji w Polsce. Powinno Ci się przydać bo ostatnia aktualizacja tekstu była w 2010 r.

http://auto.wieszjak.pl/zakup-rejestrac ... emiec.html
Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem.
Kostucha Drang
Nowicjusz

Miejscowość: ???

04 Lip 2010, 19:43

Zgodnie z art. 71 ust. 7 Prawa o ruchu drogowym właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium RP w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.
a co w przypadku kiedy sprzedajacy nie zarejestrował auta w ciagu 30dni?
Mattias
Nowicjusz

04 Lip 2010, 19:55

Mattias napisał(a): co w przypadku kiedy sprzedajacy nie zarejestrował auta w ciagu 30dni?

Najwazniejsze to musisz oplacic w terminie UC i US...Tam nie ma ze boli,przekroczysz
terminy i od razu odczujesz to w portfelu.... :!: :!: :grin:
Nie bardzo rozumiem czy chodzi Ci o sprzedajacego czy o kupującego... :?: :?:
Bo niby co ma rejestrowac sprzedający... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

04 Lip 2010, 22:30

Chodzi o taka sytuacje w ktorej ja chce zakupic auto od polaka ktory sprowadza samochody, a podejrzewam ze te sprowadzone auto ktore stoi juz dluzej w PL niz 30dni niezarejestrowane

EDIT: Wyczytałem tez ze trzeba zaplacic akcyze w urzedzie celnym w ciagu 5 dni od daty zakupu. Co w przypadku jesli ten polak sprowadzil samochod ponad miesiac temu i wciaz nie oplacił akcyzy ?
Mattias
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sportowe Volvo V40 R-Design
    Volvo do swojej oferty wprowadziło sportową wersję, prestiżowego, pięciomiejscowego hatchbacka Volvo V40 R-Design. Auto jest dostępne w salonach z trzema silnikami wysokoprężnymi oraz trzema wersjami benzynowi. Cena modelu ...

04 Lip 2010, 23:09

Mattias napisał(a): a podejrzewam ze te sprowadzone auto ktore stoi juz dluzej w PL niz 30dni niezarejestrowane

Piszesz umowę z datą zakupu a reszta to jego broszka...Nawet jezeli Ty nie zarejestrujesz auta w ciagu 30 dni to i tak WK nie ma zadnych mozliwości zeby cokolwiek zrobic...Co najwyzej pani urzędniczka moze sobie pomruczec pod nosem..
Mattias napisał(a):Co w przypadku jesli ten polak sprowadzil samochod ponad miesiac temu i wciaz nie oplacił akcyzy ?

Wszystko jw.Ciebie obowiazuje termin od dnia zakupu... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP