W Formule 3 zwyciężył Lewisa Hamiltona i Nico Rosberga. Uważa się go za "króla toru Norisring". Już wkrótce usiądzie za kierownicą samochodu marki Audi. Mieszkający na stałe w Monako Brytyjczyk Jamie Green, wzmocni w sezonie 2013 zespół kierowców Audi startujących w wyścigach DTM.
To spektakularny transfer w najpopularniejszej serii międzynarodowych wyścigów samochodów turystycznych. Po ośmiu latach reprezentowania marki Mercedes-Benz, jeden z najbardziej doświadczonych i utytułowanych kierowców DTM przechodzi do stajni Audi. Jamie Green wziął dotychczas udział w osiemdziesięciu trzech wyścigach DTM, z czego osiem wygrał, a sześciokrotnie startował z najlepszej pozycji startowej. Sezon 2012 zakończył na trzecim miejscu w klasyfikacji ogólnej. Przy tym jako jedyny kierowca zdobył punkty we wszystkich dziesięciu wyścigach i do końca zachował szanse na tytuł mistrzowski.
"Nie ulega wątpliwości, że Jamie Green to obecnie jeden z najlepszych kierowców startujących w DTM"– twierdzi szef Audi Motorsport, dr Wolfgang Ullrich. "Udowodnił to w sezonie 2012. Właściwie to mógł sam wybrać, dla jakiego producenta chce startować. Cieszymy się, że zdecydował się na Audi i jesteśmy przekonani, że jego doświadczenie i szybkość będą prawdziwym wsparciem dla naszego teamu DTM."
"Audi to fascynująca marka, oferująca wspaniałe produkty" – mówi Jamie Green. "Jestem przekonany, że z Audi dokonam tego, czego dotychczas dokonać nie zdołałem. Zdobędę tytuł w wyścigach DTM. Bardzo dużo zawdzięczam mojemu dotychczasowemu pracodawcy i zmiana po tylu wspólnych latach z całą pewnością nie przyszła mi łatwo. Ale bardzo dobrze przemyślałem ten krok. Cieszę się na nowe wyzwania i nie mogę się już doczekać pierwszego wyścigu za kierownicą Audi A5 DTM."
Największy tryumf w swojej karierze Jamie Green świętował w 2004 roku, gdy zwyciężył w Formule 3 Euro Series. Pokonał wówczas między innymi dzisiejsze gwiazdy Formuły 1, Lewisa Hamiltona i Nico Rosberga. W swoim pierwszym sezonie DTM, w 2005 roku, od razu zdobył dwa pole position. Jego ówczesnym kolegą z zespołu był Bruno Spengler, obecny mistrz DTM. Nowy kierowca ze stajni Audi wygrał wtedy pojedynek z Kanadyjczykiem, zdobywając zdecydowaną przewagę 29:5.
W latach 2008, 2009 i 2010, Jamie Green dokonał niespotykanego dotąd wyczynu i za kierownicą tego samego pojazdu zwyciężył trzy razy z rzędu w prestiżowych wyścigach na torze Norisring. W sezonie 2012, po raz czwarty odniósł zwycięstwo w tym najważniejszym rozgrywanym w Niemczech wyścigu DTM.
Summer Cars Party 2010 / relacja Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...
Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.