Krótkie pytanie odnośnie podłączenia

02 Sty 2014, 23:48

Mam krótkie pytanie, kupiłem nowy klakson wypiąłem stary i teraz:
Na kablach ani na klaksonie nie ma oznaczeń + i - obydwa kable są czarne, czy mogę je podłączyć obojętnie jak czy muszę jakoś szukać plusa i minusa? Proszę o szybka odpowiedź bo auto stoi z odpiętym klaksonem a ja nie wiem co zrobić :?:
M_TT
Początkujący

Miejscowość: ...

03 Sty 2014, 03:23

A na starej syrence nie było oznaczenia +/-?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Sty 2014, 11:44

Podłącz obojętnie jak - generalnie nie powinno to mieć znaczenia. Najwyżej spali ci bezpiecznik to go wymienisz. Nic nie powinno się stać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2014, 01:14

nie było oznaczeń ani na starej ani na nowej, sprawdzałem już klakson działa bez względu na to jak się je podłączy, można zamienić miejscami i również działa chyba nawet tak samo. Czy to możliwe żeby klakson działał bez względu na to gdzie da się + i -? przecież żarówka tak nie będzie działać jak do pilota źle baterie włoże też a tu nie ma różnicy o co chodzi? A klakson kupiłem firmy topran 420 hZ niby 110db ale jakoś starsznie głośny się nie wydaje, jak myślicie dobry wybór? 420hz wybrałem świadomie bo chciałem mieć niższy dźwięk a nie jak w seicento a na temat firmy nie wiedziałem nic.
M_TT
Początkujący

04 Sty 2014, 10:48

M_TT napisał(a):Czy to możliwe żeby klakson działał bez względu na to gdzie da się + i -?

Możliwe zawsze tak było.W typowym sygnale jest elektromagnes i działa bez względu gdzie jest +i-. Chyba że jest elektroniczny podobnie jak syrena od alarmu czy pilot do alarmu to już co innego.
M_TT napisał(a):przecież żarówka tak nie będzie działać

A dlaczego ma nie działać?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

04 Sty 2014, 12:07

no nie wiem żarówka może będzie ale nie zawsze można zamienić + z - w takim razie skoro nie ma różnicy to ok nie będę sobie tym głowy zaprzątał, dzięki za odpowiedzi
M_TT
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...

04 Sty 2014, 16:46

Każda żarówka będzie świeciła bez względu jak ją podłączysz. "+" i -"-" nie ma znaczenia. Z kolei dioda w pilocie nie będzie działać, bo dla diody "+" i "-" ma już znaczenie. A z kolei dla klaksona nie ma znaczenia, bo jak kolega wyżej pisał jest tam cewka. Tak samo dla przekaźnika też nie będzie miało znaczenia podłączenie, bo tam też jest cewka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

04 Sty 2014, 18:29

MotoAlbercik napisał(a):Tak samo dla przekaźnika też nie będzie miało znaczenia podłączenie, bo tam też jest cewka.

Nie dla wszystkich rodzajów. Zdarzają się przekażniki z wbudowaną diodą ograniczającą przepięcia, a tu już podłączenie ma znaczenie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna