Światła,pytanie.

05 Sty 2014, 09:07

Mam pytanie,gdyż jak żyję nie spotkałem się z czymś takim.Chodzi o moje T5.Jadąc nocą po zmianie świateł z długich na krótkie pozostała ikonka długich ale przełącznik zmienił na krótkie,od tamtego czasu świeci już tak cały czas.Gdy zmienię z długich na krótkie ikonka długich świeci,przełącznik zmienia światła z długich na krótkie,ale gdy włączę długie,krótkie też świecą :D w gruncie rzeczy by mi to nie przeszkadzało,ale denerwuje mnie badziewny strumień światła,gdy krótkie świecą wraz z długimi.Gdzie uderzyć?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Sty 2014, 18:46

Jeżeli w czasie gdy świeca długie i krótkie strumień światła jest słabszy, to obstawiłbym brak masy na którymś z świateł z przodu. Jeżeli nie przygasają, to włącznik wielofunkcyjny przy kierownicy padł.
Możliwości jest... dużo więcej.
wojciechj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1964
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Transit
Silnik: 2,0 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna

05 Sty 2014, 19:44

Sprawdzę tę masę,rzeczywiście światła są słabsze.Jeśli nie to ,to włącznik,naturalnie podejrzewałem go też,ale skoro druga głowa mi tak podpowiada,to jemu też się przyglądnę w drugiej kolejności.Dzięki :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2014, 14:30

PhantomASA1 napisał(a):gdy włączę długie,krótkie też świecą

To raczej poprawne nie jest - gdy włączasz św. drogowe (sic! - długie) mijania powinny zgasnąć..
Słabo będzie swiecic gdy swiecą razem, bo prawdopodobnie nie ma przekaźników.. Cała energia do lamp płynie przez wszystkie kablei przełącznik.. Straty sa duże..
Cos ten przełącznik pod kierą chyba świruje, skoro kontrolka nie gaśnie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

06 Sty 2014, 21:23

A ja skłanialbym się do jakiegoś uszkodzenia związanego z tą niegasnącą żaróweczką jak świecą mijania. Może być tak, że przez brak masy leci ona sobie właśnie przez ta żaróweczke. Sprawa jest taka, że kontrolka obu tych świateł jest zasilana jak się nie myle z przełacznika. Jeżeli byłaby to wina przełącznika, to musiałaby ona gasnąć po wyłaczeniu tych świateł. A skoro ona nie gaśnie, a światła tak, to tu szukałbym przyczyny. Sprawdz miernikiem czy na obu światłach drogowych jest masa ( na złączu żarówki ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...
    King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...