Krótkie trasy i na długie lata

15 Sie 2019, 22:06

Witam
obecnie jeżdżę passatem b5fl z nieziemskim 1,6 z gazem, nie trzeba mówić jak to jeździ, kupiłem 10lat temu bo auto było w rodzinie, pewne i tanio wyszło, ale już chce go się pozbyć, co chwilę coś trzeba naprawiać a to już wkurza. Rocznie robię ok. 15 000km, trasy 2-40km 30% miasto, średnio jeżdżę w 2 osoby, od święta jest komplet. Myśle czy warto gaz zakładać teraz, niby jest taniej ale jeśli by palił nie za dużo benzyny to może zbędna zabawa. Ale i tak szukam prostego auta z prostym silnikiem. Na razie myślałem o takich, nie wiem czy warto iść w suva, sedany ładniejsze a w liftbacku to i funkcjonalne

Honda CR-V 2.0 i-VTEC 155 KM
Hyundai Elantra 1.6 MPI 128 KM
Kia Optima 2.0 DOHC 165 KM
Kia Sportage 2.0 DOHC 163 KM
Mazda 3 III Sedan 2.0 120 KM
Opel Astra 1.4 Turbo sedan 120 KM
Opel Insignia 1.4 hb Turbo 140 KM
Toyota Corolla 1.6 132 KM
Toyota Avensis III 1.8 147 KM

budżet do 70 za nowy a jeśli używany to wolę tańszy
pasek0101
Obserwowany

15 Sie 2019, 22:47

To podjedź do salonu Hyundaia i się rozjerzyj, Elantra nowy model, silnik "starego pewnego typu", przez 10 lat zrobisz 150000 km i nic się nie powinno dziać.
Używane w PL to loteria, kupisz powypadkowy to szkoda ryzyka, jak masz finanse to kupuj nowe.

Ojciec kupił na początku roku nowa i30, mają też fajny system zostawiania w rozliczeniu, dostajesz upust + co Tobie zaoferuja za auto. Ponoć tylko auta do 10 lat, ale odkupili też jego Mondeo z 2002, wartości z 2000 zł... a może i niesprzedawalne, bo ponad 300k przebiegu... koniec końców dostał za nie 2000zl upustu + 2000zl za auto.

Z drugiej strony jeśli sprzedasz swoje auto na rynku to popatrz na inne nowe auta, bo wtedy nie potrzebujesz tego systemu rozliczeniowego i masz szersze pole manewru.
tomekdk

16 Sie 2019, 12:23

Jeżeli odpowiada Ci sedan, to Elantra będzie odpowiednim wyborem.
Jeżeli crossover, to Fiat oferuje jeszcze prosty silnik 1,6 w 500X. No i ASX z bardzo dobrym 1,6 na łańcuchu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2019, 13:22

Jeśli ma być prosty silnik to z nowych popatrzcie na:
Hyundai i30 1.4 MPI
Kia Cee'd 1.4 MPI
Fiat Tipo 1.4T
Toyota Auris/Corolla Classic 1.6
Hyundai Elantra 1.6
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2019, 20:45

tomekdk napisał(a):To podjedź do salonu Hyundaia i się rozjerzyj, Elantra nowy model, silnik "starego pewnego typu", przez 10 lat zrobisz 150000 km i nic się nie powinno dziać.
Używane w PL to loteria, kupisz powypadkowy to szkoda ryzyka, jak masz finanse to kupuj nowe.

Ojciec kupił na początku roku nowa i30, mają też fajny system zostawiania w rozliczeniu, dostajesz upust + co Tobie zaoferuja za auto. Ponoć tylko auta do 10 lat, ale odkupili też jego Mondeo z 2002, wartości z 2000 zł... a może i niesprzedawalne, bo ponad 300k przebiegu... koniec końców dostał za nie 2000zl upustu + 2000zl za auto.

Z drugiej strony jeśli sprzedasz swoje auto na rynku to popatrz na inne nowe auta, bo wtedy nie potrzebujesz tego systemu rozliczeniowego i masz szersze pole manewru.

o rozliczeniu nawet nie myślałem, nie będzie problemu z jego sprzedażą

yeti65 napisał(a):Jeżeli odpowiada Ci sedan, to Elantra będzie odpowiednim wyborem.
Jeżeli crossover, to Fiat oferuje jeszcze prosty silnik 1,6 w 500X. No i ASX z bardzo dobrym 1,6 na łańcuchu.

przeglądałem opinie i suv/crossover to jedynie wyższy prześwit i lepsza pozycja za kierownicą. za to minusy większe spalanie, masa, opór powietrza, droższe serwisowanie, gorsze właściwości jezdne. do tej pory jeździłem sedanem i mi wystarczył, zostanę przy nim, ewentualnie fajne kombi

Ossy napisał(a):Jeśli ma być prosty silnik to z nowych popatrzcie na:
Hyundai i30 1.4 MPI
Kia Cee'd 1.4 MPI
Fiat Tipo 1.4T
Toyota Auris/Corolla Classic 1.6
Hyundai Elantra 1.6

hb nie biorę pod uwagę, za mały bagażnik. coraz bardziej przekonuje mnie ta elantra, nie bez powodu przecież ją proponujecie

na obecny moment w grę wchodzi nowe:
elantra ale przedlift jakoś bardziej mnie przekonuje, też tak myślicie?
astra j 1.4t sedan, stary sprawdzony model, minus spora masa

używane:
optima 2,0 dohc, kombi czy sedan byście polecili?
insignia 1,4t hb, cieżkie auto, w nim od razu gaz bym montował ale to liftback, i ten system kusi
mazda 3 sedan, wolnossący i ekonomiczny, do tego wg wielu najładniejszy mały sedan
volvo s60, bezpieczny, jakby premium i mało ich jest, z jednej strony zaleta ale i wada, części
avensis III, poprawne i nudne, na ostatnim miejscu...
pasek0101
Obserwowany

17 Sie 2019, 14:27

pasek0101 napisał(a):hb nie biorę pod uwagę, za mały bagażnik. coraz bardziej przekonuje mnie ta elantra, nie bez powodu przecież ją proponujecie

Tipo, Auris, i30, Cee'd są też w wersji kombi = duży i praktyczny bagażnik. Sedan jest bardzo mało praktyczny (wiem, bo mam już 2-ego sedana ;) ).
Ale tak poza tym to Elantra to ciekawa opcja.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...
    Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...

17 Sie 2019, 16:31

Jak sprzedasz obecne auto na rynku to nie ma co się zamykać na Elantrę, ale jak brać to nową z salonu a nie model, który jest na rynku od 2010 roku.
Tak samo Astra J - to auto jest na rynku od 2009 roku, kupno nowej z wyprzedaży rocznika to dziwne posunięcie, jak już to brać nową K.

A z nowym chodzi o to, że ... nie kupisz wówczas powypadkowego (chociaż nawet jak nowy to warto sprawdzić miernikiem), ani z przekręconym licznikiem, inaczej - to pewnie, że Mazda 3 2.0 120-165 koni to fajne auto, ale jest ogromne ryzyko, że będzie to powypadek.
Jeśli wiesz co i jak - to szukaj fajnego używanego, bo budżet masz ciekawy, ale jeśli to nie jest Twoja dziedzina, to może lepiej nowy z salony i "o nic się nie martwisz".

A tak z innej beczki ... za parę miesięcy zaczną się wyprzedaże rocznika 2019.
tomekdk

17 Sie 2019, 16:44

tomekdk napisał(a):A tak z innej beczki ... za parę miesięcy zaczną się wyprzedaże rocznika 2019.

Wyprzedaże wakacyjne nieraz są bardziej atrakcyjne, od tych na koniec roku :mrgreen:
Ja teraz dostałem taką ofertę na Outlandera z 2019r, że nie zdołałem się oprzeć :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna