Krótkie trasy - jak dbać użytkując auto na takich dystansach?

20 Lis 2017, 16:16

Witam wszystkich, chciałbym was zapytać czy można jakoś pomóc naszym samochodom jeśli robimy krótkie trasy a nawet bardzo krótkie, wiem, że nie powinno się zaraz po odpaleniu 'dawać w palnik', gdzieś wyczytałem że są jakieś dodatki/uszlachetniacze które pomagają, a jak wygląda to w rzeczywistości? Chciałbym poznać wasze opinie co zrobić żeby jak najbardziej ratować auto które jeździ na bardzo krótkich trasach. Pozdrawiam.
tracer955
Nowicjusz

Auto: brak
  • 20 Lis 2017, 21:15

Jeżeli jeździmy na krótkich dystansach robiąc mało km w ciągu roku, często odpalamy i rozgrzewamy silnik to trzeba pamiętać o częstszych wymianach oleju nawet co 8tys. km. Warto pomyśleć też o dodatkach do oleju które zmniejszają tarcie podczas rozruchu chroniąc dodatkowo nasze elementy narażone na ciężką pracę w silniku.
    Ja stosuję przy każdej wymianie oleju motor-life i jestem zadowolony. Oczywiście środków tego typu jest sporo dodatkowo są też rewitalizacyjnych itp. nic jednak nie zastąpi nam dobrego oleju wymienianego na czas. Oczywiście jazda z głową nie ciśniemy silnika który jest nie rozgrzany tylko dajemy mu przy normalnej jeździe możliwość złapania odpowiedniej temperatury pracy.

Jak krótkie to są u ciebie trasy? I ile razy w ciągu dnia je pokonujesz¿
    ? Ile razy dziennie odpalasz auto?
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

21 Lis 2017, 09:23

U mnie te krótkie trasy robię dwa razy dziennie rano(do pracy) i wieczorem (z pracy) a jest to odległość bardzo mała bo około 1km, ciekawią mnie te środki o których piszesz, ale czy to wgle się sprawdza czy to kolejna 'bujda' i wciskanie ludziom bajek przez producentów?
    tracer955
    Nowicjusz

21 Lis 2017, 11:34

Przy jeździe na krótkich odcinkach należy szczególnie dbać o akumulator. Obecne auta mają sporo elektrycznych dodatków i może on być niedoładowany, co wybitnie skraca jego żywotność. Co do oleju, to warto stosować ten "najrzadszy" z dopuszczalnych przez producenta- szybko wchodzi do krwioobiegu, że tak powiem :mrgreen:
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Typ: SUV

21 Lis 2017, 12:07

tracer955 napisał(a):ciekawią mnie te środki o których piszesz, ale czy to wgle się sprawdza czy to kolejna 'bujda' i wciskanie ludziom bajek przez producentów?
    Ja od dawna używam tego preparatu i mogę powiedzieć że dla mnie silnik dużo lżej odpala chodzi ładnie nie mam wrażenia że ma ciężko nawet jak jest ujemna temperatura. Kiedyś w skrzyni miałem problem z lekko hałasującą dwójką którą było czuć jak się wrzucało po wymianie oleju i aplikacji tego preparatu problem praktycznie ustąpił.

W twoim przypadku może tylko pomóc tym bardziej że pokonujesz bardzo krótkie odcinki. Nie lepiej przejść się na piechotę? Zanim odpalisz auto, dojedziesz, zaparkujesz i wysiądziesz to w takim samym czasie pewnie dojdziesz na miejsce :)

Mając na uwadze takie odcinki powinieneś raz w miesiącu zrobić sobie jakąś trasę około 100km. Co do akumulatora to całkowicie zgadzam się z [email widoczny po zalogowaniu]
    Kacper
    Forumowicz VIP

21 Lis 2017, 12:29

Pewnie ze lepiej by było się przejść ale nie zawsze się chce, a raczej rzadko kiedy się chce :D często mam tez coś do zabrania.. możesz podać kilka przykładów tych środków co dolewasz?
    tracer955
    Nowicjusz

21 Lis 2017, 13:00

tracer955 napisał(a):możesz podać kilka przykładów tych środków co dolewasz?
    Przy wymianach oleju stosuję
    Kacper napisał(a):Ja stosuję przy każdej wymianie oleju motor-life
    Inne środki do oleju sporadycznie, kiedyś stosowałem ceramizer, czy rewitalizant xado do silnika. Aktualnie praktycznie nic więcej oprócz tego który podałem w pierwszej kolejności. Oczywiście dodatki do paliwa raz na jakiś czas (co 2-3tyś.km).
    Kacper
    Forumowicz VIP

21 Lis 2017, 13:46

Dzięki za odp, sprawdzę u siebie motor-life :)
    tracer955
    Nowicjusz

08 Sty 2018, 22:17

Ja właśnie niedaleko mam do pracy, ale nie chce mi się jakoś chodzić. Z tego względu krótkie dystanse, więc i dolewam wspomagacze do paliwa. Dobrze działają na silnik i pozwalają ekonomicznie jeździć.
    bask
    Początkujący

Auto: Opel