Renault Clio II 2002, kontrolka airbag

04 Sty 2018, 19:57

Witam
Mam auto marki Renault Clio II z 2002 roku. Od jakiegoś czasu pali mi się kontrolka airbagu, którą niejednokrotnie próbowałam naprawić. Elektryk samochodowy po podłączeniu do komputera i sprawdzeniu, stwierdził że należy wymienić cały komputer ( już dokładnie nie pamiętam jak on to określił?) Generalnie za bardzo nie chciał się tego tykać. Czy istnieje jakiś alternatywny/ jakikolwiek sposób wyłączenia tej kontrolki?
pamdab2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2014
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: renault clio
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 04 Sty 2018, 22:48

pamdab2 napisał(a):Czy istnieje jakiś alternatywny/ jakikolwiek sposób wyłączenia tej kontrolki?
    Wyjąć żarówkę :naughty:

Tak na serio to w Clio II to bardzo częsty przypadek i nie wiem czy jest sens z tym walczyć. Szczerze mówiąc nigdy nie wnikałem gdzie jest błąd.
    A na jakiej podstawie elektryk stwierdził że komp do wymiany?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Sty 2018, 01:10

Dzięki za odpowiedz, co do elektyka to ch...a wie, pogrzebał i stwierdził tak jak Pan że jest to kosztowne i nie warto

A tak na serio, wyjęcie żarówki jest możliwe? Ciężko byłoby się dokopać do panelu?
    pamdab2
    Nowicjusz

07 Sty 2018, 10:57

pamdab2 napisał(a):A tak na serio, wyjęcie żarówki jest możliwe? Ciężko byłoby się dokopać do panelu?
    nie jest to rozwiązanie bo razem z poduszką świeci Ci serwis z tego co pamiętam. No a poza tym w tej chwili masz niesprawny układ AIRBAG i w razie wypadku poduszka Ci się nie otworzy, proponuje podjechać do innego elektryka żeby obczaił w którym miejscu jest błąd w Clio często się zdarza że nie łączą styki pod fotelami od napinaczy pasów. Poruszaj kostkami od tych napinaczy i odpal auto.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

07 Sty 2018, 11:33

Już majtałam tymi kostkami. Generalnie od strony pasazera pas sie zacina a czerwony dosisk (który naciska sie przy odpinaniu pasow) jest w pół dociśnięty i sie zablokowal. Czy może to być przyczyną palacej sie kontrolki?
    pamdab2
    Nowicjusz

07 Sty 2018, 12:41

Różne cyrki się zdarzają, generalnie elektryk podłączając auto pod kompa widzi gdzie jest obwód przerwany
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika