Kryzys gospodarczy...i co dalej?

28 Lis 2008, 09:48

Co myślicie o kryzysie gospodarczym w naszym kraju, w Europie i na świecie?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

28 Lis 2008, 12:52

Zadałeś pytanie, na które można by było odpowiadać godzinami.

Odpowiem ogólnie, że jest to wielka porażka bankowców i polityków USA. Podejmowali tak nierozsądne decyzje, że czasami się zastanawiam, czy nie robili tego specjalnie, bo wiedzieli, że i tak ujdzie im to na sucho.

Jeśli chodzi o Polskę, mamy wiele szczęścia. Niestety kryzys i tak się na nas odbije, chociażby przez to, że ludzie panikują, a firmy w swoich strategiach przewidują najgorsze i już planują zwolnienia. Podobno ma spaść popyt, ale też ceny - ludzie stwierdzą, że lepiej oszczędzać niż wydawać pieniądze na konsumpcję.

Inną ważną konsekwencją są trudności w otrzymaniu kredytów, a więc spowolnienia i zatrzymanie inwestycji... (przyszło mi do głowy euro 2012)
Gospodarka będzie ostro zwalniać, ale nie w nieskończoność. Czekają nas 2 lata, a może 8 lat zapaści.

Kryzys utrudni także wprowadzenie waluty Euro do Polski, które wg rządu powinno nastąpić w 2012... Szykuje się więc niezły bałagan.
Roksana
Nowicjusz

28 Lis 2008, 23:55

Cena ropy i benzyny spadła jak strasznie (jak dla mnie dobrze), ale np. złom z prawie 50gr poszedł do góry 1zł (na wakacjach) i teraz spadł do 20gr !!! Ceny mieszkań, działek, domów i samochodów też się już zmienia...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

01 Gru 2008, 01:35

Sytuacja, w której większość osób w danym kraju żyje na kredyt nie mogła trwać wiecznie - przykład Irlandia. Tam, dom, pare samochodów, w tym oczywiście terenowy to norma. Normą też jest posiadanie tego wszystkiego na kredyt.

Widać taka już jest kolej rzeczy. Kryzysy rynkowe miały miejsce, tak samo jak spektakualrne sukcesy na nim.m Muszą występować naprzemiennie. Osobiście cieszę się, że sam nie mam kredytu (lokat etc. niestety też nie mam). Boję się tylko momentu, gdy sam stanę przed sytuacją, kiedy będę musiał wyłożyć pewnie około 200 tys. na mieszkanie, wówczac kredyt będzie przymusem.
Polska młodzież driftuje polskimi samochodami
polakko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

01 Gru 2008, 23:13

Masz rację, tylko ten kryzys przewidują na kilka lat ;/
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

04 Gru 2008, 19:58

Tak to już jest, że raz są wzrosty, raz spadki i tak będzie w przyszłości. Cieszy bardzo duży spadek ropy. W mediach podają, że baryłka kosztuje teraz 50 dolarów, a jeszcze pół roku temu kosztowała ponad 120 dolarów. Owszem róznicę w cenie zauważyłem. Z ok. 4,6 zł za PB95 do 3,7 zł. Tylko, że ropa potaniała prawie trzykrotnie, a u nas ceny? Powinno być coś w okolicy 2 zł!

Czekam z niecierpliwością na spadek cen mieszkań i mam nadzieję, że to nastąpi w przeciągu następnych 2 lat. Zły stan finansowy banków to dobry znak dla spadków cen mieszkań.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi e-tron GT concept - elektryczny samochód koncepcyjny
    Audi e-tron Trzecie. W Los Angeles, światowej stolicy filmu, na odbywającej się tam wystawie motoryzacyjnej cztery pierścienie przedstawiają nową gwiazdę. Zobaczyć tu można przygotowane specjalnie na to wydarzenie auto koncepcyjne ...

16 Gru 2008, 16:20

Powinna spaść do 2zł. Ale nie spadnie bo połowa ceny benzyny to marża stacji paliwowej... I niestety cena jest zależna głównie od wysokości tej marży.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz