Książka o działaniu poszczególnych podzespołów samochodowych

30 Sie 2016, 08:48

Witam,

Ponieważ jeżdżę samochodem wypadałoby i w sumie sam w sobie mam chęć poznania działania samochodu. Tak żebym umiał sobie też poradzić w razie jakby mi auto gdzieś padło. Niby co i jak po kolei sie dzieje i jak działa to wiem, ale to takie ogólniki, poza tym nie mam zielonego pojęcia jak wyglądają większość bebechów wewnątrz.
Poszukuję literatury, która by opisywała od wtrysku do rury wydechowej jak co działa, czym różni sie silnik V8 od V16 albo jak wygląda i działa silnik z bezpośrednim wtryskiem. Żeby najlepiej były jakieś przekroje i przykładowe zdjęcia. Nie chodzi mi też aż o takie szczegóły że bedzie 300 stronicowa książka o samym silniku.
U mnie w robocie ludzie sami sobie auta naprawiają i nie chce też wiedzą od nich odstawać.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

20 Paź 2016, 16:55

Może na początek kup książkę z serii sam naprawiam golfa V bo takiego chyba masz. Tam powinieneś mieć opisane co i jak naprawiać, a dodatkowo możesz przetestować w realu na własnym samochodzie.
Jak już ją ogarniesz, możesz wtedy poszukać czegoś bardziej naukowego.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...