Kto jest winny kolizji PROSZĘ O POMOC!

06 Lip 2024, 02:40

(Obrazek skrzyżowania w załączniku) Witam jestem UCZNIEM PROSZĘ O POMOC w czerwcu brałem udział w kolizji (bez rannych), jechałem drogą z pierwszeństwem (Pojazd A), przede mną jechał (Pojazd B), gdy zbliżaliśmy się do skrzyżowania, (Pojazd B) zatrzymał się bez powodu a ja zacząłem manewr wyprzedzania, gdy znalazłem się na środku skrzyżowania (Pojazd C) wyjechał i doszło do kolizji. Na miejsce została wezwana policja ( Pojazd C wezwał), (Pojazd B zniknął ze zdarzenia) Na miejscu był jeden świadek który stanął po mojej stronie. Zdarzenie kolizji zarejestowała kamera z budynku. Policja przyjechała i wezwała osobno mnie i (Pojazd C) do radiowozu na opisanie zdarzenia (nie przyznałem się do wyprzedzania, powiedziałem inną wersje policji), (Pojazd C) opisał policji, że wyprzedzałem na skrzyżowaniu. Gdy policja skończyła przesłuchiwanie obu stron zaznaczyła mnie jako poszkodowanego a (Pojazd C) jako sprawcę. Sprawa została zgłoszona do sądu przez (Pojazd C) Po tym zdarzeniu po dwóch tygodniach dostałem wezwanie na komisariat gdzie zostało pokazane mi nagranie, na którym wyprzedzam (Pojazd B) dostałem mandat (przyjąłem go).

Kto wg was jest winny kolizji? :unsure:
gugul3213
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • 06 Lip 2024, 07:25

Ty złamałeś 2 przepisy:
    1.Wyprzedzałeś pojazd ,,B" na skrzyżowaniu
    2.Wyprzedzałeś pojazd ,,B" na przejściu dla pieszych lub bezpośrednio przed nim.( dlatego dostałeś mandat) i zapewne był wysoki :(
    Ale winnym kolizji jest pojazd ,,C" ponieważ wyjechał z drogi podporządkowanej na drogę z pierwszeństwem przejazdu ignorując znak ,,ustąp pierwszeństwa".
    To ,że ty złamałeś przepisy nie upoważnia go do tego aby miał prawo do zignorowania znaku ,,ustąp pierwszeństwa"
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

06 Lip 2024, 19:18

Niektórzy na innym forum piszą, że jestem winny kolizji bo wyprzedzałem i nie wiem już co myśleć :unsure:
    gugul3213
    Nowicjusz

Zdjęcia: 0

06 Lip 2024, 20:46

gugul3213 napisał(a):nie wiem już co myśleć

Jest tak jak w poście wyżej Acer66.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2024, 21:08

To wyjaśnię ci to inaczej tak trochę humorystycznie :wink: ...gdyby w opisanej przez ciebie sytuacji padał dodatkowo deszcz a ty nie masz zapalonych ,,świateł mijania" to czy pojazd ,,C" ma prawo wyjechać ci z drogi podporządkowanej tylko dlatego że ty ,,,nie masz zapalonych świateł" ???? - NIE . Kierowca pojazdu ,,C" nie jest od tego aby oceniać twoje wykroczenia na drodze. On ma się stosować do przepisów a ocenę twojego przewinienia niech zostawi ,,Policji".
    Tu sprawa jest jasna...znak A-7,,ustąp pierwszeństwa" nakazuje kierowcy ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdom poruszającym się drogą ,,główną" oznaczoną znakiem D1 bez względu na to czy: pojazdy które się po niej poruszają mają zapalone światła, dymią, lub wyprzedzają...gdyby kierowca ,,C" zastosował się do znaku A-7 nie było by kolizji..a twoje naruszenie przepisów zapewne uszło by ci płazem. :)
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2018

06 Lip 2024, 21:45

Przecież policjant wszystko dobrze opisał. Tak jak wyżej pisze Acer66, winnym kolizji jest kierowca pojazdu C, a Ty dostałeś mandat za swoje wykroczenie.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
      Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
      Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...

07 Lip 2024, 09:38

Dla ciebie w zasadzie sprawa kończy się na ,,mandacie i punktach karnych" :yes: . Pozostaje kwestia naprawienia szkody po kolizji....Ponieważ kierowca pojazdu ,,C" jest sprawcą to konsekwencje dla niego są inne ,,mandat, punkty karne a dodatkowo to ty naprawiasz swoje auto z jego polisy OC." :yes: On naprawia swoje auto na własny koszt lub jeśli ma auto-casco to się tym zasłoni. :angry:A w następnym roku płaci już wyższą składkę OC chyba ,że ma wykupioną tzw.ochronę zniżek :)
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika