Kto jest winny na rondzie ???

12 Cze 2020, 23:32

Cześć
Podejrzewam że znam odpowiedź na to pytanie ale wolę się upewnić.
Chodzi o sytuację jak wjeżdżamy na rondo. Przed rondem są 2 pasy w tym samym kierunku. Za rondem jadąc prosto również. Na rondo wjerzdżają 2 pojazdy jednocześnie. Pojazd A zajmuje wewnętrzną stronę, pojazd B zewnętrzną. Na rondzie nie ma żadnych namalowanych lini. Pojazd A chce zjechać z ronda jadąc prosto na nimi i zająć lewy pas za rondem. Pojazd B natomiast zamierza skręcić na rondzie w lewo. Gdy pojazd A zjeżdża z ronda dochodzi do kolizji z pojazdem B.
Kto jest winny ???
Według mojego rozumowania jeśli na rondzie nie ma namalowanych lini to pojazd A musi dać pierwszeństwo pojazdowi B ponieważ ma go po prawej stronie.
Czy mam racjię ???
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
goldiemen
Obserwowany

13 Cze 2020, 08:59

Winnym jest kierowca pojazdu A - nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi B, który jechał po zewnętrznej stronie ronda i zajechał mu drogę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2020, 16:31

goldiemen napisał(a):Według mojego rozumowania jeśli na rondzie nie ma namalowanych lini to pojazd A musi dać pierwszeństwo pojazdowi B ponieważ ma go po prawej stronie.

Zasada prawej strony nie ma tu zastosowania. Pojazd A żeby zjechać z ronda, musi wjechać na pas ruchu zajmowany przez pojazd B i dlatego musi ustąpić pierwszeństwa. Gdyby pojazd B z jakiegoś powodu chciał zająć pas wewnętrzny(z lewej), też musiałby ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A.
W skrócie chodzi o to, że to pojazd zmieniający pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa, pojazdowi już znajdującym się na tym pasie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2020, 09:45

yeti65 napisał(a):Zasada prawej strony nie ma tu zastosowania. Pojazd A żeby zjechać z ronda, musi wjechać na pas ruchu zajmowany przez pojazd B i dlatego musi ustąpić pierwszeństwa. Gdyby pojazd B z jakiegoś powodu chciał zająć pas wewnętrzny(z lewej), też musiałby ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A.
W skrócie chodzi o to, że to pojazd zmieniający pas ruchu musi ustąpić pierwszeństwa, pojazdowi już znajdującym się na tym pasie.

No tak - tutaj sprawa byłaby prosta, nie budząca wątpliwości. Jest jedno ale :
goldiemen napisał(a): Na rondzie nie ma żadnych namalowanych lini.

Sprawa jest o tyle ciekawa, że przed rondem są dwa pasy, a na rondzie już tych pasów nie ma. Normalna, polska rzeczywistość. Nie dziwi nic. Więc tak naprawdę na tym skrzyżowaniu ( rondo to skrzyżowanie ) pojazdy powinny jechać jeden za drugim, przy czym pierwszeństwo mają pojazdy z prawego pasa przed tymi, którzy są na lewym pasie ( przed wjazdem na rondo ). Tylko że inny przepis mówi, że na rondzie można wyprzedzać. Tak więc pojazd, który przed rondem jest na lewym pasie, już na rondzie może wyprzedzić pojazd będący wcześniej na prawym pasie i jadący po rondzie stroną zewnętrzną. Tyle tylko, że ten co jedzie stroną wewnętrzną ronda, chcąc zjechać z tego ronda, musi przepuścić pojazd, który jedzie po stronie zewnętrznej, bo inaczej po prostu zajedzie mu drogę. Myślę, że należało by tu uważać, że na tym rondzie są dwa pasy. Nie namalowane, ale w naszej wyobraźni powinny w tym przypadku być.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Cze 2020, 11:39

[/quote]
MotoAlbercik napisał(a):Sprawa jest o tyle ciekawa, że przed rondem są dwa pasy, a na rondzie już tych pasów nie ma. Normalna, polska rzeczywistość. Nie dziwi nic. Więc tak naprawdę na tym skrzyżowaniu ( rondo to skrzyżowanie ) pojazdy powinny jechać jeden za drugim

Kodeks Drogowy art 2
7) ,,pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
Tu nie ma wątpliwości, są dwa pasy ruchu, tylko nieoznaczone.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2020, 19:23

yeti65 napisał(a):Kodeks Drogowy art 2
7) ,,pas ruchu" - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
Tu nie ma wątpliwości, są dwa pasy ruchu, tylko nieoznaczone.

MotoAlbercik napisał(a):Myślę, że należało by tu uważać, że na tym rondzie są dwa pasy. Nie namalowane, ale w naszej wyobraźni powinny w tym przypadku być.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...

15 Cze 2020, 14:56

Cześć ponownie.
Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Wasze wnioski zaintrygowały mnie jeszcze bardziej dlatego ...
1) Zadałem to pytanie ponieważ byłem świadkiem takiego zdarzenia i z kolegą w aucie rozpoczęliśmy dyskusję kto jest winny. Nie doszliśmy do porozumienia dlatego napisałem na forum lecz tu również zdania są podzielone. Cała ta sytuacja bardzo mnie zaintrygowała i postanowiłem drążyć dalej ...
2) Mieszkam w małej wiosce gdzie każdy zna każdego dlatego popytałem ludzi czy wiedzą kto w tej kolizji uczestniczył i znalazłem. Skontaktowałem się z kierowcą pojazdu B i zapytałem jak to się skończyło. Więc ...
Na miejscu pojawiła się policja i orzekła, że winny jest kierujący pojazdem A ponieważ na rondzie nie ma namalowanych pasów ruchu dlatego według policji pas na rondzie jest to tylko jeden pas ruchu i kierowca A w takim razie wyprzedzał pojazd B i zajechał mu drogę. Wiem również że kierowca A nie poczuwał się do odpowiedzialności i odmówił przyjęcia mandatu. Sprawa w sądzie niestety co dalej nie wiem.
goldiemen
Obserwowany

17 Cze 2020, 18:52

No i policja ma rację - winny jest kierowca pojazdu A. Dokładny przepis podał kolega yeti65. I myślę, że w sądzie sprawa jest...przesądzona :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika