Manewr cofania podczas wyjazdu z miejsca parkingowego

30 Cze 2020, 20:34

Witam, pomóżcie bo już sam głupieje. jadę droga na osiedlu, z miejsca parkingowego cofa kobietka zauważyłem ja w ostatnim momencie bo przelaczalem włącznik na gaz. Uderzyłem ja w bok. W momencie uderzenia auto stało w miejscu (pewnie mnie zauważyła i zachamowala) wszystko widać na nagraniu z kamer monitoringu. Policja twierdzi że kobieta wymusiła pierwszeństwo ale ja jestem winny bo miałem kilka sekund na hamowanie a tego nie zrobiłem. Nie rozumiem jak dwie osoby w tej sytuacji mogą być winne? To wymuszenie czy brak reakcji? Czy to ona włączając się do ruchu powinna zachować ostrożność czy ja, będąc już uczestnikiem ruchu? Nie przyjąłem mandatu bo uważam że włączając się do ruchu, a w szczególności wyjeżdżając tyłem należy zachować szczególną ostrożność. Wiem że policja widziała nagranie i ''wie lepiej'' ale mi tu coś nie gra, wiem że dziewczyna ma wtyki w policji. Tym bardziej gość który widział nagranie ma góra 23 lata i dwuletnie doświadczenie w zawodzie....
Kowal34
Nowicjusz

01 Lip 2020, 14:11

Kowal34 napisał(a):Policja twierdzi że kobieta wymusiła pierwszeństwo
No i tu się zgadza.
Kowal34 napisał(a):ale ja jestem winny bo miałem kilka sekund na hamowanie a tego nie zrobiłem
Nie możesz być winny bo zareagowałeś za późno. Jej tam nie powinno być, chyba że stała tam już długo, a Ty faktycznie z premedytacją w nią uderzyłeś. Myślę jednak, że jak by tam stała dłużej to byś ją zauważył i ominął.
Oczywiście powinieneś również zachować szczególną ostrożność jadąc drogą na której jest parking.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lip 2020, 18:57

Stała ok 2 sekundy. Wyjechała dynamicznie nie wychylając sie, bez kierunkowskazu, zatrzymała się i ja w nią wjechałem
Kowal34
Nowicjusz

01 Lip 2020, 19:44

Kowal34 napisał(a): z miejsca parkingowego cofa kobietka zauważyłem ja w ostatnim momencie bo przelaczalem włącznik na gaz.
Myślę ze to właśnie jest sedno tej sprawy.Jeżli byś w tym czasie nie wykonywał tej czynności byłaby większa możliwość uniknięcia tego zdarzenia.Oczywiście to są tylko i wyłacznie moje przemyślenia tej sprawy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lip 2020, 10:06

Jest współwina ponieważ
Kowal34 napisał(a): W momencie uderzenia auto stało w miejscu (pewnie mnie zauważyła i zachamowala)

Gdyby ona cofała ( była w ruchu ) to nie byłoby tematu. Jednakże że ona stała, a ty w nią uderzyłeś, to jest współwina. Kluczowe jest też pewnie to, co napisał kolega
Migi60 napisał(a):Myślę ze to właśnie jest sedno tej sprawy.Jeżli byś w tym czasie nie wykonywał tej czynności byłaby większa możliwość uniknięcia tego zdarzenia.

Najważniejsze jest jednak to, że ona stała. Policjant pewnie wziął pod uwagę to, że nie jechałeś prędko i być może stwierdził, że gdybyś obserwował drogę, to wykonałbyś manewr ominięcia.
Sprawa jest nieco kontrowersyjna. Mandatu nie przyjąłeś, do czego masz oczywiście prawo. Ale podejrzewam, że w sądzie będzie ci ciężko wygrać. Musiałbyś udowodnić w jakikolwiek sposób, że przy prędkości, z którą się poruszałeś nie miałeś szans na wyhamowanie żeby w nią nie uderzyć. A to będzie ciężko zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
    Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...