REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Z twojego opisu wynika że musiałeś poruszać się szybko na tej elektrycznej deskorolce. Kierowca mógł ocenić że jesteś daleko i spokojnie wykona manewr ale powinien upewnić się jak szybko zbliżasz się przecież widział Cię przed sobą i nie musiał się nawet rozglądać.kersti1990 napisał(a):Nie zdążyłem zahamować i uderzyłem w tylne drzwi tego samochodu
kersti1990 napisał(a):jechałem na deskorolce elektrycznej chodnikiem (w świetle przepisów jestem traktowany jako pieszy)
Ustawodawca śpi , jest do tyłu . Teraz na dniach się obudził i intensywnie pracuje mad nowelizacją ustawy o ruchu drogowymkersti1990 napisał(a):jechałem na deskorolce elektrycznej chodnikiem (w świetle przepisów jestem traktowany jako pieszy)
kersti1990 napisał(a):Nie zmienia to faktu, że miałem prawo poruszać się z prędkością rowerową.
jest to podparte znakami?kersti1990 napisał(a):na tym chodniku dopuszczony jest ruch mieszany pieszych i rowerzystów.
Kao napisał(a):Dla mnie rozwiązanie to obopólna wina
Starhurt napisał(a):to trochę wygląda na winę jednej i drugiej strony
(elektryczną)MotoAlbercik napisał(a):W całej tej sytuacji trzeba najpierw dojść do tego, do jakiej kategorii pojazdów zalicza się hulajnogę.
MotoAlbercik napisał(a): motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;
MotoAlbercik napisał(a): A motorowerem po chodniku zapindalać nie wolno.
ja podeprę tym że kierowca samochodu mógł być zmylony widząc postać stojącą, mógł pomyśleć ze zdąrzy bo jest to pieszy a postać rowerzysty wyglada całkiem inaczej wiec da sie rozróżnić. Autor tematu tez nie zachował szczególnej ostrożności po mógł sie bardziej rozglądać dojeżdżając do wjazdu, podejrzewam ze kierowca auta poruszał sie małą prędkością i miał włączony kierunkowskaz. Skoro uderzył w tylne drzwi to manewr kierowcy auta musiał być widoczny od dłuższej chwiliMotoAlbercik napisał(a):Panowie - a czym poprzecie takie teorie?