kersti1990 napisał(a):jechałem na deskorolce elektrycznej chodnikiem (w świetle przepisów jestem traktowany jako pieszy)
I tu dla mnie jest to nowość - możesz podać konkretny przepis, który wlicza hulajnogę elektryczną do grona pieszych? Bo z ciekawości poszukałem w ustawie i na ten temat znalazłem tylko coś takiego :
Art.2
18) pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;
46) motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;
O hulajnogach elektrycznych nie znalazłem nic
A wg zacytowanych ustępów z ustawy, nie podlegasz pod pieszego, a raczej pod określenie motoroweru. A tym po chodniku już jeździć nie możesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...