Kto ma pierszeństwo ?

11 Paź 2019, 19:02

Pytanie moje czy jeżeli jadę tą drogą czy muszę ustąpić pierwszeństwa wyjeżdżającym z lidla (od strony prawj)

Jest to dziwna krzyżówka bo jeżeli tak to ja jadąc na w prosto musze ich przepuścić a oni beda czekać az bedą mieć główną wolną
Lukasz23125
Obserwowany

11 Paź 2019, 19:41

Ale patrząc na skrzyżowanie Ty będziesz ich miał dopiero z prawej strony jak będziesz już dawno na drodze z pierwszeństwem. Nawet na znaku widać że ta droga nie jest bezpośrednio przy drodze z której wyjeżdżasz. To skrzyżowanie wygląda trochę jak kawałek ronda z drogami wylotowymi i wlotowymi. Zasada prawej strony moim zdaniem jest tutaj dyskusyjna jednak patrząc w przepisy powinieneś tak zrobić jak piszesz, wtedy nikt się nie przyczepi w razie problemów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Paź 2019, 08:39

Dziekuje za odpowiedz
Na znaku to inaczej wygląda i w rzeczywistości też inaczej
Milo by bylo jakby ktoś jeszcze sie wypowiedział
Lukasz23125
Obserwowany

14 Paź 2019, 09:24

Ja myślę że powinno się ustąpić tym co wyjeżdżają z prawej, patrząc na regułę prawej strony, ale gdy wjedziesz już na drogę główną to oni powinni ustąpić pierwszeństwa tobie.
grzegorek22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...