Kto ma pierwszeństwo?

07 Wrz 2019, 19:31

Kto ma pierwszeństwo?
salami24
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

08 Wrz 2019, 09:04

Ale że o co chodzi :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2019, 09:07

Pewnie chodzi o to kto ma pierwszeństwo 1 czy 2. To jest normalne rondo więc pierwszeństwo przejazdu będzie miał pojazd 2 przed 1.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Wrz 2019, 09:25

Przepraszam, że nie opisałem dokładnie, tak, chodzi tutaj linie krzyżujące się z pasami na rondzie, dla mnie jest to normalne rondo, ale niektórzy twierdzą iż owe linie nie są liniami jedynie kierunkowymi a liniami, które wyznaczają pierwszeństwo. Moim zdaniem, jadąc pojazdem nr 3 mam pierwszeństwo przed pojazdem nr 1, który chce zjechać z ronda. Pomijam fakt, że gdybym chciał zawrócić, to jechałbym dłużej wewnętrznym pasem
salami24
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 09:26

Kto ma pierwszeństwo? Przepraszam, że nie opisałem dokładnie, tak, chodzi tutaj linie krzyżujące się z pasami na rondzie, dla mnie jest to normalne rondo, ale niektórzy twierdzą iż owe linie nie są liniami jedynie kierunkowymi a liniami, które wyznaczają pierwszeństwo. Moim zdaniem, jadąc pojazdem nr 2 niebieskim mam pierwszeństwo przed pojazdem nr 1, który chce zjechać z ronda. Pomijam fakt, że gdybym chciał zawrócić, to jechałbym dłużej wewnętrznym pasem
salami24
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 09:35

salami24 napisał(a):Moim zdaniem, jadąc pojazdem nr 2 niebieskim mam pierwszeństwo przed pojazdem nr 1, który chce zjechać z ronda. Pomijam fakt, że gdybym chciał zawrócić, to jechałbym dłużej wewnętrznym pasem
Tak, ale w tym przypadku powinieneś jechać za pojazdem 1 po wewnętrznej stronie. Jednak jadąc prawym pasem masz pierwszeństwo przed pojazdem jadącym lewym pasem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...
    Abu Zabi buduje stację tankowania wodoru
    Toyota wraz z partnerami biznesowymi i rządem Abu Zabi przeprowadzi testy Toyoty Mirai, których celem jest analiza możliwości wprowadzenia motoryzacji opartej na wodorze. W maju tego roku zostanie otwarta w stolicy ...

08 Wrz 2019, 10:02

Nie zmienia to faktu, że żaden przepis nie zabrania tego, chyba że się mylę? Oczywiście rozumiem, że tutaj kłania się kultura na drodze
salami24
Nowicjusz

10 Wrz 2019, 12:31

Zasada zmiany pasa na rondzie jest taka sama jak na każdym skrzyżowaniu oraz na normalnej drodze - chcesz wjechać na sąsiedni pas, musisz ustąpić pierwszeństwa temu, kto na tym pasie się znajduje. Jadąc pasem wewnętrznym i chcąc zjechać z ronda, musisz albo zmienić pas na zewnętrzny, albo ten pas przeciąć. Musisz więc ustąpić pierwszeństwa tym, co jadą na tym pasie zewnętrznym. Nie ma tu znaczenia, że chcesz opuścić rondo.
Co do zasad jazdy na rondzie, to przepisy jedynie regulują jedynie to w ten sp[osób, że jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym. A więc jest to skrzyżowanie i zasady ruchu są takie same jak na każdym innym skrzyżowaniu.
Jeżeli rondo ma dwa pasy wjazdowe i dwa wyjazdowe, to zazwyczaj przed rondem są na jezdni namalowane znaki poziome i wcześniej jest też znak pionowy. Należy się więc stosować do tych znaków. Zazwyczaj jest tak, że chcąc przez rondo jechać prosto, należy zająć pas prawy lub lewy albo tylko prawy. W lewo i zawracanie - wiadomo pas lewy. Problem się pojawia dla wielu kierowców, jak na wprost można jechać z dwóch pasów, a w szczególności z p[asa lewego. Jadąc pasem lewym, na rondo wjeżdża się na pas wewnętrzny. I chcąc zjechać z ronda trzeba przeciąć pas zewnętrzny. I w tym momencie dochodzi do wielu kolizji, bo kierowcy nie pamiętają o zasadach zmiany pasa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000