Kto ma pierwszeństwo? skrzyżowanie

29 Sie 2008, 21:37

Witam,
Od razu zaznacze, ze dopiero przygotowuje sie do zdania na prawo jazdy i prosze po mnie ,,nie jechac''. Otoz kto na pozniszym obrazku ma pierwszenttwo, tzn jakie odpoweidzi byscie zaznaczyli i co wazne dlaczego... mecze sie nad tym juz spory okres czasu
[link wygasł]
mande
Nowicjusz

29 Sie 2008, 22:06

1. Skrzyzowanie bez znakow wiec obowiazuje regula prawej dloni.
2. "1" ma pierwszenstwo przed "3" poniewaz skrecajac w lewo "3" ma "1" z prawej i musi mu ustapic.
3. "1" ma "2" z prawej wiec nie ma pierwszenstwa, tory ich jazdy przecinaja sie pierwszenstwo ma ten z prawej niezaleznie czy jedzie w lewo prawo czy prosto.
spamowi od rafala z forumsamochodowe.pl mowimy nie!
pawel_k
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

30 Sie 2008, 02:16

Pytanie dodatkowe: Jaka będzie kolejność przejazdu na tym skrzyżowaniu? 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sie 2008, 07:23

Dishman napisał(a):Pytanie dodatkowe: Jaka będzie kolejność przejazdu na tym skrzyżowaniu? 8)

1, 3, 2 :P
pawel_k
Nowicjusz

30 Sie 2008, 09:06

Tlumaczenie zrozumialem, kolejnosci przejazdu nie , bo jezeli 1 jedzie pierwszy to ma pierwszenstwo przed 2 i 3. Czyż nie ? :P
mande
Nowicjusz

30 Sie 2008, 10:24

2,1, 3 wg Twojego tlumaczenia :)
mande
Nowicjusz

30 Sie 2008, 10:26

pawel_k ma rację - kolejność przejazdu to 1,3,2.
Pytanie to jest bardzo podchwytliwe,a jeżeli zdarzy się na takim skrzyżowaniu w rzeczywistości,to jest bardzo niebezpieczna sytuacja.
Samochód 1 pojedzie jako pierwszy,mimo,że z prawej strony ma samochód 2,któremu powinien ustapić pierwszeństwa,ale przejazd samochodowi 2 blokuje samochód 3,który ma przed nim pierwszeństwo,a z kolei samochód 3 nie może przejechać przed 2,ponieważ musi przepuścić samochód 1.[/b]
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sie 2008, 14:19

No ale jezeli 1 jedzie jako pierwszy to ma pierwszenstwo przed pojazdami 2 i 3 ... kurcze te testy sa dziwne :]
mande
Nowicjusz

30 Sie 2008, 18:42

mande napisał(a):No ale jezeli 1 jedzie jako pierwszy to ma pierwszenstwo przed pojazdami 2 i 3 ... kurcze te testy sa dziwne :]

Formalnie "1" nie ma pierwszenstwa poniewaz musi ustapic "2" ktora musi ustapic "3" ktora musi ustapic "1". Praktycznie jednak "3" blokuje przejazd dla "2" i "1" moze jechac.

Choc gdyby "1" najechala na "2" w chwili gdy ta objezdza "3" i "2" przy okazji trafilaby "3" to czyje znizki poszly by najbardziej w dol :P
pawel_k
Nowicjusz

31 Sie 2008, 15:48

No właśnie chodzi o to, że mamy tu do czynienia z patem, bo każdy samochód ma pojazd, który go blokuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2008, 15:14

Ciekawe :D Odpowiedziałem dobrze ale pytanie z kolejnością przejazdu mnie zagięło chociaż prawko mam już kilka lat! Nie wiem co bym zrobił w takiej sytuacji jak sobie ją wyobrażam na prawdę. Pewnie byśmy się dogadali za pomocą długich i gestów :)
Pozdrawiam
Michał
2green
Początkujący
Awatar użytkownika