Kupno od obcokrajowca w Polsce

08 Wrz 2008, 20:01

Witam!
Niedługo wybieram się po zakup upatrzonego samochodu do Francji.
Chce nim przyjechać "na kołach" więc z tego co się dowiadywałem potrzebuje karty "W Export", takich tablic i ubezpieczenia międzynarodowego na 5 dni. (jeżeli się mylę to proszę poprawcie).

Okazało się jednak, że wyrobienie karty exportowej może potrwać kilka dni (Paryż) a ja nie będę mógł tyle czekać.
Zastanawiam się zatem czy nie prościej byłoby przyjechać tym samochodem do Polski na papierach właściciela (to mój znajomy), bez wyrejestrowania przez niego samochodu i dopiero tutaj w kraju dokonać "transakcji".
Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Czy właściciel będzie potrzebny w Polsce do podpisania jakiś dokumentów (umowę podpiszemy wcześniej) i czy będzie mógł na podstawie umowy i dowodu rejestracyjnego (który mu wyśle) wyrejestrować auto we Francji.
Pytanie również, czy jeśli odeśle mi skreślony dowód rej. i umowę to czy będę mógł bez przeszkód zarejestrować samochód w Polsce?

Pozdrawiam
Chappel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Wrz 2008, 12:52

Wydaje mi się,że można zrobić tak jak kombinujesz,ale nie jestem tego pewien na 100%.A że nikt ci nie odpisuje na ten temat,to najlepiej będzie jak zadzwonisz bądz przejdziesz się do WK i tam się wszystkiego dowiesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2008, 20:24

W WK twierdzą, że nie będzie problemu więc myślę, że tak właśnie zrobię.
Chappel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...