Kto ma tu pierwszeństwo

05 Sie 2014, 20:31

yorki napisał(a):Przypomniało mi się zdarzenie pod Lublinem :

Nie da się ukryć że urzędasy dali ciała co doprowadziło do tragedii.
yorki napisał(a):I teraz już nie jestem tak w 100% pewny, czy to w ogóle są skrzyżowania

A niby co?
Kostka czy asfalt to żadna różnica.Przy braku znaków wszystkie skrzyżowania są równorzędne.Na Wełnianej max.szybkość to 30km/h a to że jest prosta i niektórzy myślą że są na pasie startowym to już ich problem.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

05 Sie 2014, 21:47

kant95 napisał(a):A niby co?

A no właśnie, :
Prawo o ruchu drogowym w Art. 2. ustęp 14 :
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, (...) ; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną; :

USTAWA o drogach publicznych Art. 8. 1. Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi.

Miałem na myśli, że te uliczki być może mają status dróg w osiedlach mieszkaniowych, a wiec są drogami wewnętrznymi i przecięcie się ich z drogą publiczną nie jest skrzyżowaniem w świetle prawa o ruchu drogowym.

Ale to tylko teoretyzowanie i bez sprawdzenia u źródła niczego nie rozstrzygniemy. :no:
yorki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Ford Focus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...