Kto może nas zatrzymać?

11 Wrz 2011, 23:57

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć kto może kontrolować samochody i czy nie oznakowany radiowóz policji stojący na poboczu może zatrzymywać auta do rutynowej kontroli lub podczas złamania przepisu ( nie chodzi mi o radiowóz z wideo rejestratorem tylko stojący na poboczu nie oznakowany radiowóz)
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Wrz 2011, 09:30

mirko50 napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć kto może kontrolować samochody

Policja i straż miejska.
mirko50 napisał(a):czy nie oznakowany radiowóz policji stojący na poboczu może zatrzymywać auta do rutynowej kontroli lub podczas złamania przepisu ( nie chodzi mi o radiowóz z wideo rejestratorem tylko stojący na poboczu nie oznakowany radiowóz)

Tak może ale funkcjonariusz na służbie. U mnie kiedyś zrobili taką łapankę na przejeździe kolejowym ze znakiem STOP.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

12 Wrz 2011, 10:37

Nie tylko policjant może - rozdział V PoRD o tym mówi .. a w art. 6 - że poza obszarem zabudowanym policjant musi być umundurowany, a reszta - zawsze ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

12 Wrz 2011, 12:32

zatrzymać to w zasadzie może każda służba mundurowa, czyli policja, żandarmeria wojskowa, straż miejska, ITD, straż graniczna, służba celna, a nawet na wydzielonych terenach leśnicy i straż parkowa,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2011, 23:53

co do tych nie oznakowanych to kiedyś słyszałem że nie mogą zatrzymać jak stoją, tylko jak jadą za innym pojazdem
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Rok produkcji: 2005

17 Wrz 2011, 13:14

mirko50 napisał(a):co do tych nie oznakowanych to kiedyś słyszałem że nie mogą zatrzymać jak stoją, tylko jak jadą za innym pojazdem

Zatrzymuje policjant. Policjant w nieoznakowanym samochodzie poza terenem zabudowanym musi mieć na sobie mundur. Dla lepszej widoczności powinien posługiwać się lizakiem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne deszcze - jazda po mokrej nawierzchni
    Kalendarzowa jesień jest już z Nami od jakiegoś czasu. Ta pora roku charakteryzuje się największą liczbą dni deszczowych ze wszystkich okresów w roku. Kierowcy w tym czasie powinni zwracać szczególną uwagę na ...