Kupno samoachodu-ubezpieczenie do grudnia

07 Wrz 2011, 14:50

witam.kupiłem samochód ktory ma ubezpieczenie w generali do grudnia br.-sprzedający nie zrzekł sie jej ani nie chciał go zatrzymac. I co teraz? Mogę jeździć na tym ubezpieczeniu do grudnia? Czy musze wykupić własne ubezpieczenie? Czy może wystarczy aneks do umowy napisać-tzn przepisać tą polisę na mnie?
zbyster
Nowicjusz

07 Wrz 2011, 16:45

zbyster napisał(a): Czy może wystarczy aneks do umowy napisać-tzn przepisać tą polisę na mnie?

Jezeli bedziesz dalej korzystał z usług tej f-my to nic nie stoi na przeszkodzie zeby tą polisę przepisać na Ciebie....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Wrz 2011, 13:17

możesz to przepisać na siebie jak napisał kolega wyżej i jest to nawet sensowne, bo jak byś się teraz przeniósł do innego, to mogłoby Cie drożej wynieść
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica

11 Wrz 2011, 21:37

Masz 30 dni, żeby postanowić czy zostajesz w tej firmie czy zmieniasz na inną.
1. Jak zostajesz to zgłaszasz się do nich i robią Ci aneks do umowy.
2. Jak się zrzekasz to musisz przed 30 dniem zrobić to pisemnie bo inaczej zostajesz automatycznie.
tu masz wzór pisma rezygnacji z firmy ubezpieczeniowej (bo zmieniasz na inną)
wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC pojazdu

Tu możesz przeczytać więcej
[link wygasł]

Jeżeli zostałeś to przed końcem polisy możesz poszukać lepszej firmy co zwykle znaczy tańszej (w przypadku OC przynajmniej).
Możesz skorzystać z porównywarki i za jednym formularzem dostać ofertę kilkunastu firm, po czym kupić polisę on-line.
Tu więcej
[link wygasł]

pozdrawiam
Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Wrz 2011, 14:01

Zbyster, nie ma przeciwwskazań, byś korzystał z tej polisy do końca jej trwania, przy czym ustawowym obowiązkiem zbywcy pojazdu jest poinformowanie dotychczasowego ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu i podanie danych nowego właściciela. Niedopełnienie tego obowiązku nie wiąże się z utratą ważności polisy, ale może doprowadzić do komplikacji przy ewentualnym ustalaniu odpowiedzialności ubezpieczeniowej w razie kolizji. Koniecznie skontaktuj się z poprzednim właścicielem i poproś go o zajęcie stanowiska – czy rezygnuje z ubezpieczenia czy dokonuje cesji na Ciebie. W tym drugim przypadku musi poinformować ubezpieczyciela.
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak przygotować auto do wyjazdu na wakacyjny urlop?
    Na początku roku 2022 większość (56%) dorosłych Polaków zadeklarowała, iż w bieżącym roku zamierza wyjechać w celach wypoczynkowych lub turystycznych na co najmniej 2 dni – wynika z danych CBOS. Wielu respondentów ...