Kto traci zniżki w przypadku kolizji autem firmowym?

26 Mar 2019, 17:29

Witam, jakiś czas temu miałem kolizję samochodem firmowym z pizzerii. Na miejscu była policja i jako że nie poczuwałem się do winy bo było to wymuszenie itd, to zastraszenie policjantów wobec mnie (młodej osoby) odnośnie utraty prawa jazdy oraz niestety brak świadków w dodatku późna godzina spowodowała że przyznałem się do winy i przyjąłem mandat oraz pkt karne. Odnośnie samochodu to tutaj temat jest zamknięty. Ale jak to wygląda teraz w przypadku zniżek? Auto było ubezpieczone na szefostwo (jest ich dwóch i mają działalność z tego co wiem jako spółka cywilna) jako osoby prywatne. Dzisiaj dzwonił do mnie szef że przyszło pismo z ubezpieczalni PZU "Oświadczenie dotyczące okoliczności zdarzenia drogowego" i potrzebuje moje dane. Dane podałem bo wiadomo byłem kierującym a policja również posiada w razie czego moje dane. Kto straci ewentualne zniżki? Ja jako kierujący czy ubezpieczający pojazd?
marek789
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2017
Auto: Renault Megane II RS
Silnik: 2.0Turbo 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 21:10

Osoba/Firma na którą jest zawarta polisa ubezpieczeniowa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2019, 21:11

Czyli nie muszę się obawiać zwyżek rozumiem?
marek789
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2017
Auto: Renault Megane II RS
Silnik: 2.0Turbo 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 22:47

marek789 napisał(a):Czyli nie muszę się obawiać zwyżek rozumiem?
Ty nie ale firma na którą jest zarejestrowane auto już tak. OC jest przypisane do samochodu a nie do kierowcy.

Firmy stosują różne praktyki dlatego warto znać regulamin bo może okazać się że niewielkie szkody pokrywa pracownik z własnej kieszeni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Mar 2019, 09:07

Pismo, które otrzymał Twój szef jest standardowym pismem, które wysyła PZU w przypadku kolizji, żeby właśnie potwierdzić okoliczności i mieć dane osoby, która kierowała autem.
Jeśli chodzi o utratę zniżek, to też potwierdzam, że traci je właściciel pojazdu, nie Ty.
PZU1803
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 05 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Caddilac Marszałka

13 Kwi 2019, 06:57

No właśnie o to należałoby w tym systemie zmienic.

A ktoś może słyszał o możliwości odsprzedania szkody? Cesji ubezpieczenia OC?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...