Kto traci zniżki w przypadku kolizji autem firmowym?

26 Mar 2019, 17:29

Witam, jakiś czas temu miałem kolizję samochodem firmowym z pizzerii. Na miejscu była policja i jako że nie poczuwałem się do winy bo było to wymuszenie itd, to zastraszenie policjantów wobec mnie (młodej osoby) odnośnie utraty prawa jazdy oraz niestety brak świadków w dodatku późna godzina spowodowała że przyznałem się do winy i przyjąłem mandat oraz pkt karne. Odnośnie samochodu to tutaj temat jest zamknięty. Ale jak to wygląda teraz w przypadku zniżek? Auto było ubezpieczone na szefostwo (jest ich dwóch i mają działalność z tego co wiem jako spółka cywilna) jako osoby prywatne. Dzisiaj dzwonił do mnie szef że przyszło pismo z ubezpieczalni PZU "Oświadczenie dotyczące okoliczności zdarzenia drogowego" i potrzebuje moje dane. Dane podałem bo wiadomo byłem kierującym a policja również posiada w razie czego moje dane. Kto straci ewentualne zniżki? Ja jako kierujący czy ubezpieczający pojazd?
marek789
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2017
Auto: Renault Megane II RS
Silnik: 2.0Turbo 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 21:10

Osoba/Firma na którą jest zawarta polisa ubezpieczeniowa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2019, 21:11

Czyli nie muszę się obawiać zwyżek rozumiem?
marek789
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2017
Auto: Renault Megane II RS
Silnik: 2.0Turbo 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 22:47

marek789 napisał(a):Czyli nie muszę się obawiać zwyżek rozumiem?
Ty nie ale firma na którą jest zarejestrowane auto już tak. OC jest przypisane do samochodu a nie do kierowcy.

Firmy stosują różne praktyki dlatego warto znać regulamin bo może okazać się że niewielkie szkody pokrywa pracownik z własnej kieszeni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Mar 2019, 09:07

Pismo, które otrzymał Twój szef jest standardowym pismem, które wysyła PZU w przypadku kolizji, żeby właśnie potwierdzić okoliczności i mieć dane osoby, która kierowała autem.
Jeśli chodzi o utratę zniżek, to też potwierdzam, że traci je właściciel pojazdu, nie Ty.
PZU1803
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 05 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Caddilac Marszałka

13 Kwi 2019, 06:57

No właśnie o to należałoby w tym systemie zmienic.

A ktoś może słyszał o możliwości odsprzedania szkody? Cesji ubezpieczenia OC?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra