Kto tu ma pierwszeństwo?

30 Sty 2014, 10:47

Dokładnie chodzi mi o skrzyżowanie drogi głównej z drogą rowerową, znajdujące się w tym miejscu: 50.089977,19.106704 współdłużne te wkleić w mapę maps.google.pl później przeciągnąć tego żółtego chłopka (znajdującego się w lewy górny róg mapy) w pobliżu zielonej strzałki, można sobie go dokładnie zobaczyć, oznakowanie skrzyżowania obecnie jest takie samo.
jest to teren niezabudowany czyli ograniczenie do 90km/h, dla kierowców nie ma żadnych znaków oprócz przejazd rowerowy, mając rowerzysty po prawej stronie mam obowiązek go przepuścić? czy te skrzyżowanie jest traktowane jak równorzędne?
Pytam ponieważ w całkiem innym miejscu niedawno koledze policja orzekła że jak rowerzysta nie ma stopu to jest to skrzyżowanie równorzędne, chciałem się upewnić czy tak rzeczywiście jest. do tamtej pory zawsze myślałem że jest to traktowane jak przejście do pieszych czyli rowerzysta nie może wtargnąć pod samochód, bo wtedy to wymusza rowerzysta, a nie że to on ma pierwszeństwo.
ralfbox
Obserwowany

Auto: Polo
Silnik: 1.4TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Sty 2014, 11:34

http://goo.gl/maps/xgfTu

Wcześniej jest znak ostrzegajacy o rowerzystach(szkoda, że nie ma razem z nim ograniczenia prędkości).. skrzyzowanie to niestety nie jest - brak min. 20m utwardzonej nawierzchni dla rowerów(poza tym znak D-6a), więc nie można tak tego interpretować.. Poza tym jako rowerzysta to bym nie wjeżdżał pod rozpędzony samochód.. Art. 33/4/1 pomaga kierujacym autami - rowerzysta to nie świeta krowa..
Gdybym tedy jechał, to chyba bym rowerzyście nie stanął jak pieszemu gdyby było PdP..

P.S.
ralfbox napisał(a):wkleić w mapę maps.google.pl później przeciągnąć tego żółtego chłopka

- to nie my mamy szukać miejsca - to Ty wklejasz link jak ja.. OK ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

30 Sty 2014, 14:05

Witam,
w mojej opinii nie jest to skrzyżowanie.
Jest to prawidłowo oznakowany przejazd dla rowerzystów.

Art. 27. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów,
jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe.

Niestety, przepisy Art.33/4/1 już nie obowiązują.

Wiec policjant miał racje, ale...

Dużo jeżdżę rowerem, ale nawet mając świadomość, że w tym miejscu mam pierwszeństwo nigdy bym się nie odważył wjechać na przejazd bez upewnienia się, że nic nie nadjeżdża.

Krzaki, zasłaniające widoczność powinny skłonić osoby od organizacji ruchu wprowadzić inna organizacje ruchu, lub jak pisał Silvo44 przynajmniej ograniczenie prędkości na drodze.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest znak STOP przed przejazdem po drodze (obowiązujący jadących droga dla rowerów).

Nie chce być złym prorokiem, ale na wypadek w tym miejscu chyba długo nie trzeba będzie czekać.
yorki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1977
Auto: Ford Focus

30 Sty 2014, 18:50

yorki napisał(a):Niestety, przepisy Art.33/4/1 już nie obowiązują.

Dokładnie - ten pdpkt został uchylony.
silvo44 napisał(a): rowerzysta to nie świeta krowa..

Niestety w myśl nowych przepisów to jednak chyba tak :( Mimo, że nie powinno tak być - przecież przy spotkaniu rowerzysty z samochodem, to rowerzysta jest bardziej poszkodowany...Ale cóż - to jest Polska... Dodatkowo warto jeszcze wiedzieć o art.27 pkt 3 - "Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez drogę dla rowerów poza jezdnią, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa rowerowi" oraz pkt 4 - "Kierującemu pojazdem zabrania się wyprzedzania pojazdu na przejeździe dla rowerzystów i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejazdu, na którym ruch jest kierowany". Mało tego - oprócz wymienionych artykułów, jest jeszcze kwestia znaku D6a - zgodnie z ustawą o znakach i sygnałach znak ten mówi, że : § 47 4. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany
zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających.. Bardzo wspaniały zapis...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2014, 10:48

yorki napisał(a):przepisy Art.33/4/1 już nie obowiązują.

Tak, otworzył mi sie ciut starszy tekst.. sorry.
Ale ktoś skreślając ten ustęp chyba zrobił rowerzystom na złość - czyli mogą sobie nagle z DDR skręcic na przejazd ?? Eeee tam.. :sly:
A wracając do tego miejsca - sołtys chyba ma pole po obu stronach tej drogi i wywalczył postawienie znaków i zrobienie dwóch pól z kostki brukowej.. Ludzie w miastach i na wioskach nie mają chodników a tu w środku pola taka infrastruktura.. :angry: :angry:
Zapewne też z jednej strony na drugą drogi przejeżdżają ciągniki i inne maszyny.. Mam nadzieje, że nie po tym przejeździe, bo to jest mandat !!! :yes:
Pieszy po tym przejeździe też nie powinien przechodzic - tak jak rowerzysta nie może jeździć po PdP.. :x
Kolega w jakimś wątku chciał absurdy na drogach - to ma następny.. :yes: :yes:
yorki napisał(a):w mojej opinii nie jest to skrzyżowanie.

Ani w mojej, ani egzaminatora, ktorego zapytałem o opinię..
Nie ma najmniejszych szans na to żeby uznać to za skrzyżowanie, jest to zwykły oznakowany przejazd rowerowy, tyle. Do definicji skrzyżowania to daleko
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 13:51

silvo44 napisał(a):Ale ktoś skreślając ten ustęp chyba zrobił rowerzystom na złość

Dokłądnie tak - zgadzam się - totalnie głupkowate zmiany. W razie wypadku wskazują tylko winnego, ale w żaden sposób nie chronią rowerzysty :( Jak rowerzysta wjeżdżając na taką drogę sam nie przemyśli swojego postępowania i będzie zaparcie egzekwował swoje prawa, to źle się to skończy dla niego. Szczególnie na tej drodze, która jest zaznaczona w linku - ale o tym za chwilę.
silvo44 napisał(a):A wracając do tego miejsca - sołtys chyba ma pole po obu stronach tej drogi i wywalczył postawienie znaków i zrobienie dwóch pól z kostki brukowej.. Ludzie w miastach i na wioskach nie mają chodników a tu w środku pola taka infrastruktura..

Tutaj niestety się mylisz silvo - to naprawdę ścieżka rowerowa i mało tego - jeździ tam dość sporo rowerów, szczególnie latem. Sieć ścieżek rowerowych w tym rejonie ostatnio bardzo się rozrosła. Droga należy nie do sołtysa, a do MZUiM w Tychach. Natomiast za tą ścieżkę odpowiada starosta powiatu Bieruńsko-Lędzińskiego ( dośc rozległy powiat ). Droga, przez którą przebiega ta ścieżka to...droga krajowa ( DK44 ) i jest naprawdę bardzo ruchliwa, a szczególnie teraz, jak trwa remont DK1 w Tychach. Dotychczas nie było tego czerwonego pola, tylko linie przerywane oznaczajace przejazd dla rowerów i znak ostrzegawczy "Uwaga rower". Zmienili to całkiem niedawno - google chyba robiło aktualizację :) A ścieżka rowerowa ma kilkadziesiąt km i łaczy się ze sporą ilością innych ścieżek - ta prowadzi z Chorzowa z Parku Wojewódzkiego aż do Parku w Pszczynie przez Tychy.
Jednak coś takiego w tym miejscu to skrajna nieodpowiedzialność i jak pisałem wyżej - jak rowerzysta będzie tam egzekwował swoje prawa to źle skończy.
silvo44 napisał(a):Zapewne też z jednej strony na drugą drogi przejeżdżają ciągniki i inne maszyny..

Na szczęście tak nie jest - to wokół to nie pola tylko tzw tereny przemysłowe należące do wcześniej wspomnianego powiatu. Od niedawna zaczynają się rozrastać i buduje się tam hale produkcyjne, spedycyjne itd.
silvo44 napisał(a):Pieszy po tym przejeździe też nie powinien przechodzic

Na szczeście narazie nie ma tam pieszych :) Ale jeżeli nawet by się pojawił, to i tak może przejść chociaż obok tego przejazdu, bo nie ma tam nigdzie w promieniu kilku km przejścia dla pieszych - to miejsce, gdzie przebiega ta droga to tzw obwodnica Bierunia i prowadzi przez tereny niezamieszkane.
A skąd to wszystko tak dobrze wiem? Bo mieszkam w okolicy i jeżdżę tamtędy bardzo często :)
I powiem tak - żaden kierowca tam nie zwalnia :( Na szczeście w zeszłym roku nie było tam żadnego wypadku :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

01 Lut 2014, 09:45

MotoAlbercik napisał(a):to wokół to nie pola tylko tzw tereny przemysłowe

Ufff, na fotce wyglada jak uprawy.. :yes:
MotoAlbercik napisał(a):nie ma tam pieszych

Na GSV właśnie jakiś podąża w tym kierunku.. :lol:
MotoAlbercik napisał(a):Na szczeście w zeszłym roku nie było tam żadnego wypadku

I niech tak zostanie..
Gratki za wyjaśnienie całej sytuacji - to chyba pomoże wielu innym .. :piwo: :piwo:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 11:08

Na GSV właśnie jakiś podąża w tym kierunku.. :lol:

Pewnie jakiś rowerzysta musiał w krzaki :lol:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika