Kupno samochodu na dwie osoby przez jedną z nich

01 Lut 2014, 12:52

Witam,
Noszę się z zamiarem zakupu samochodu, który będzie zarejestrowany na mojego ojca i na mnie. On o tym wie i się zgadza. Obecnie jest - nieoficjalnie - w pracy w Holandii.

Jakie dokumenty są potrzebne, abym z powodzeniem mógł kupić samochód do rejestracji na dwie osoby, zarejestrować go, zapłacić podatek PCC-3 i wykupić OC - bez fizycznego udziału ojca? O jakie podpisy lub upoważnienia mam go poprosić? Czy da się tak w ogóle zrobić?

Przed wyjazdem podpisał mi tylko dwie umowy in blanco oraz podpisał upoważnienie do reprezentowania go przeze mnie w starostwie przy rejestracji samochodu (jednak umieścił tam tylko numer dowodu, nie ma tam PESEL-u).
misiu9091909
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 2014
Auto: Seat Marbella
Silnik: 0.9 KAT 41KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...