Którą drogę kupna wybrać ?

23 Lip 2012, 16:02

Napisałem długiego maila ale mnie wylogowało i wszystko zniknęło więc postaram się szybko.

Szukam auta rodzinnego, którym pojeżdżę 4-5 lat a potem sprzedam nie tracąc na tym wiele. Roczniki 2007 lub nowsze mile widziane. Kombi lub duży sedan. Wyposażenie choćby standardowe, klima to mus, czujniki parkowania to marzenie, a komputer pokładowy no to już najwyższy czas żeby był.

Budżet miałem 20 tysięcy ale postanowiłem poszukać też nieco wyżej.

I teraz:
Ford Focus 2008, 1.8 diesel, 190 tysięcy przejechane (podobno), ostatni wpis z książki 2011 listopad przy 179 tysiącach. kwota 28 tysięcy.

a tutaj widzę dziś za 32 tysiące Opla Astrę 2010, podbne wyposażenie, ale 50 tysięcy przebiegu. Ogólnie sprawia nowsze wrażenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pytania o drogę. Focusa kupię na wielkim dramacie wydając wszystkie oszczędności i rezygnując z paru rzeczy innych. Astre musiałbym kupić z kredytem samochodowym na jakieś 10-15 tysięcy.
Czy te 2 lata różnicy i tylko 4 tysiące różnicy wg Was są warte dopłaty do 32 tysięcy ?

Totalnie jestem zgubiony i nie wiem w którą stronę szukać...
coin22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 02 2006

23 Lip 2012, 19:31

Rozważam jeszcze jedną drogę.
Kupić teraz coś z roczników 2004-2005, pojeździć 3 lata i w tym czasie dozbierać tak by kolejny samochód kupić za 30+ tysięcy i mieć większy komfort i wybór...

Tu jednak cene chciałbym w granicach +/- 12 tysięcy. Z poniższych który wg Was by był najlepszy, ew. jakie inne marki/modele sprawdzać ?

coin22
Nowicjusz

23 Lip 2012, 21:11

[link do oferty na Allegro wygasł]

Tu masz toyotę avensis. Autko w miarę się trzymie. Trzeba szukać ciekawej oferty i sprawdzić czy nie wypadkowe. Tu nie wiadomo jaki przebieg. :)

Lagune 2 bym odpuścił, auto bardzo awaryjne
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2012, 00:34

Przede wszystkim jak auto nie będzie zarabiać to głupotą jest branie na nie kredytu(chyba, że Twoja sytuacja jest bezproblemowa i nie obciąży Cię stresem przed niewypłacalnością, ale skoro mówisz, że będziesz kupował na dramacie to dla mnie nie ma to sensu), wszystko fajnie jak jest płynność finansowa, a jak się zaczynają jakieś przestoje to jest efekt np. na polskich autostradach :)

Ja bym się kierował ku thali albo daci logan, prestiż żadny, ale często można spotkać je od pierwszego właściciela co czyni je prawdziwymi perełkami na morzu VAGów z czterokrotnie korektowanymi licznikami :) no i części nie powinny być drogie,
jeankes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1965

24 Lip 2012, 15:08

Wybór drogi się dokonał.
Pójdę w samochód z przedziału 2008 i nowsze w budżecie 25-32 tysiące przy czym powyżej 30 tysięcy tylko za auta 2009 lub nowsze.

Głównie w tym przedziale widzę Fordy Focusy i Oply Astra. 3 letnie szukam z przebiegiem do ok 100 tysięcy.
coin22
Nowicjusz

24 Lip 2012, 20:22

Spokojnie znajdziesz,a w nowszych Focusach nie ma problemów z korozją,sam samochód fajnie się prezentuje i masz kilka wersji silnikowych do wyboru,jeśli zaś Astra to oczywiście elegancka i stylowa III.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodór - ekologiczne paliwo przyszłości
    W dobie zanieczyszczeń i coraz większych problemów ekologicznych naszej planety, podjęto decyzję o elektryfikacji pojazdów. Ten proces już się zaczął, ale ogromnych trudności przysparza konstruktorom znaczna ...