Która marka lepsza?

26 Sie 2011, 18:30

Jestem zielony w sprawach samochodu potrzebuję zdecydować która z tych marek: Honda, Opel, Volkswagen, Audi, Renault będzie najlepsza. Wygodna, posiadająca tanie części zamienne oraz dobra w prowadzeniu. Myślę że cena maksymalna zakupu wyniosła by około 10 tysi ale wolałbym nie przepłacać i kupić coś jeszcze tańszego. Osobiście przemawia do mnie audi ale wolę usłyszeć opinie innych. No i jak kupić używane cacuszko żeby mnie nie oszukali bo jak już wspomniałem samochody to nie jest moja mocna strona. No i oczywiście chciałbym wstawić gaz definitywnie żadnych diesli.
Sliwa
Nowicjusz

Auto: Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna

26 Sie 2011, 18:47

Wszystko zależy od konkretnego modelu, np z Opli: Corsa nie będzie grzeszył wygodą, zaś Omega owszem. Za 10tys zdecydowałbym się na Civica 6gen najlepiej z Vteczkiem jeśli takowy się trafi. Z Audi to może A4 z początku produkcji, ale zapewne będzie już miało dużo za sobą. Pomyśl też nad Astrą II jeśli Ci się podoba, bo ta też wydaje się być ok wg. Twoich wymagań.
Zuckerman
Nowicjusz

Auto: Astra C14NZ

26 Sie 2011, 19:00

Znajomi polecali mi właśnie Audi A4. I czy jest to możliwe żeby zamknąć się w około 10 do 14 tysi z OC i AC ? przy moich wymaganiach co do samochodu ? No i przyznam że civic jakoś mi się nie podoba
Sliwa
Nowicjusz

26 Sie 2011, 19:43

Zuckerman napisał(a):Wszystko zależy od konkretnego modelu, np z Opli: Corsa nie będzie grzeszył wygodą, zaś Omega owszem. Za 10tys zdecydowałbym się na Civica 6gen najlepiej z Vteczkiem jeśli takowy się trafi. Z Audi to może A4 z początku produkcji, ale zapewne będzie już miało dużo za sobą. Pomyśl też nad Astrą II jeśli Ci się podoba, bo ta też wydaje się być ok wg. Twoich wymagań.

VTEC sie nie nadaje do gazu! Znaczy nadaje, ale instalacja sie zwroci moze za 5 lat!

Audi A4 B5 1.6 czy 1.8 jak najbardzije tak pod gaz, Passat B5 to samo. Do tego Skoda Octavia(to samo co A4 czy Passat B5 tak naprawde), Volvo S40/V40, Fiat Bravo/Brava/Marea, Rover 45, Opel Astra II, Seat Leon jakis z 99-00, Laguna I, Audi A6 C4. Kazde z tych autek jak kupisz zadbane, to bedzie ok.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

26 Sie 2011, 20:21

Czimi napisał(a):
Zuckerman napisał(a):Audi A4 B5 1.6 czy 1.8 jak najbardzije tak pod gaz, Passat B5 to samo. Do tego Skoda Octavia(to samo co A4 czy Passat B5 tak naprawde),

Audi A4 i Passat to tak na prawdę nie Octavia - ta jest na płycie podłogowej Golfa, Leona oraz A3 a nie Passata/A4. Inaczej rzecz ujmując - to Golf IV z bagażnikiem, silniki owszem, część są te same, ale nie wszystkie.
Jeśli szukasz auta przestronnego dobrze współpracującego z LPG to w tej kwocie poleciłbym Ci Leganzę - będzie z końca produkcji w bogatym wyposażeniu (zobacz sam jakie oferuje w tej cenie).
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Sie 2011, 21:15

Ale ja jednak chciałbym coś z tej piątki którą wymieniłem, czyli z tego co widzę polecacie Audi A4, Passata B5, Opel Astra II, Audi A6 C4. No w sumie Seat Leon mógłbym się nad nim zastanowić. I z tego wychodzi, że Honda i Renault raczej odpada ? No i bez odpowiedzi zostało pytanie o bezpieczeństwo zakupy żeby nie wdepnąć w bagno, czyli na kradzione zabawki albo poprzerabiane wnętrze znaczy pod maską. Jak się ustrzec ?
Sliwa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy
    W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...

27 Sie 2011, 09:27

Czimi napisał(a):VTEC sie nie nadaje do gazu! Znaczy nadaje, ale instalacja sie zwroci moze za 5 lat!

To kiedy się zwróci zależy chyba od ilości pokonanych kilometrów, a nie od samochodu. Nadaje się, popytaj w klubach Hondy ludzi którzy mają, a nie takich co słyszeli :)
Zuckerman
Nowicjusz

Auto: Astra C14NZ

27 Sie 2011, 15:40

A więc odpowie ktoś na mój ostatni post ?
Sliwa
Nowicjusz

28 Sie 2011, 12:24

Sliwa napisał(a):Renault raczej odpada

moim zdaniem koniecznie odpada

co do bezpieczenstwa zakupu jak jestes laikiem wez znajomego dobrego mechanika/blacharza zeby obejrzal samochod pod kontem bezwypadkowosci (tj podluznice slupki podloga dach)
co do kradzionych tutaj chyba mozesz sprawdzic tylko VIN czy sie zgadza i poogladac sciane grodziowa czy nie widac jakis spawow co oznaczalo by ze vin byl wymieniany nie ma tak zadnych fabrycznych spawow plyty grodziowe sa jednoelementowe
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

28 Sie 2011, 15:12

Dlatego wymienia się całą płytę grodziową, a nie sam VIN.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

28 Sie 2011, 18:48

Najlepszą marką z tych które wymieniłeś jest Audi-bezsprzecznie.
Jeśli jednak chcesz kupić samochód do 10tys. zł to niekoniecznie będzie najlepszy wybór, najlepszy=najdroższy=bardziej wyeksploatowany za te same pieniądze.
Renault Laguna I FL 1.6 16v super nadaje się do zagazowania, auto wygodne, nieskomplikowane i będzie nieco nowsze niż Honda czy VW tej samej klasy, masz też większe szanse na kupno krajowego egzemplarza.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000