Która oferta Toyoty Avensis?

06 Kwi 2024, 08:07

Jakub96 napisał(a):A przy zakupie auta za 30 kilka tys myślę że wykupię pełne ubezpieczenie OC/AC w razie właśnie kradzieży itd

Osobiście uważam że jak nie masz parcia na t27 to taki jak ten srebrny t25 z de byłby lepszy. T27 raczej po lifcie albo dobra cena uwzględniająca ewentualny problem valvematic i skrzyni. Usterki łatwe do diagnozy, Valvem. szybko się wymienia ale nie zmienia to faktu potrzeby $$$.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Kwi 2024, 07:36

Witam, chciałbym jeszcze zapytać o historię pojazdu i sprawdzenie samochodu. A mianowicie mam są dwa modele t27 które chciałbym sprawdzić, ale czy historię pojazdu sprawdzę przez stronę np carvertical jeżeli samochody są sprowadzane z zagranicy i nie zarejestrowane jeszcze u nas w kraju ? Czy to muszę przez konkretne strony zagraniczne sprawdzać ?
Oraz pytanie o rzeczoznawcę, ponieważ kilka opinii otrzymałem, że na większości stron ten raport nie zawiera prawie nic w sobie z istotnych spraw. I czy mają państwo może jakieś namiary na stronę lub kontakt bezpośredni do jakiegoś speca od toyot które takie raporty wykonuje ? Albo może w ASO mogę o coś takiego pytać ?
Poniżej linki do tych dwóch pojazdów. Trochę uparłem się na ten model ze względu na rok, wyposażenie oraz te hydrauliczne zawory, bo auto pod gaz.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... Gky6G.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... Flmf3.html
Jakub96
Nowicjusz

10 Kwi 2024, 08:10

Jakub96 napisał(a):historię pojazdu sprawdzę przez stronę np carvertical jeżeli samochody są sprowadzane z zagranicy i nie zarejestrowane jeszcze u nas w kraju ?

Historie ogranicz do zweryfikowania przebiegu chociaż i tak w zależności od kraju z którego auto pochodzi będzie to mniejszy lub większy problem. W aso Toyoty w Pl będą tylko wzmianki o wezwaniach do usunięcia jakiś usterek z tytułu akcji serwisowych. Niestety Aso Pl z bazami ASO zagranicznych nie jest połączona.
Jakub96 napisał(a):Oraz pytanie o rzeczoznawcę, ponieważ kilka opinii otrzymałem, że na większości stron ten raport nie zawiera prawie nic w sobie z istotnych spraw.

Bo tak jest. Są to często ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia co oglądają.
Jedyny plus że przyjadą i oblecą auto miernikiem i opiszą ze zdjęciami to co widzą.
Na 99% Ci nie doradzą ba nawet nie podsumują tego co widzą.

Jakub96 napisał(a):jakiegoś speca od toyot które takie raporty wykonuje ?

Nikt takiego czegoś nie wykonuje.
Jakub96 napisał(a):Albo może w ASO mogę o coś takiego pytać ?

W ASO umawiasz przegląd przed zakupowy i jest to lepsza opcją niż firma sprawdzająca chociaż nie idealna.

Ogólnie szukaj tam gdzie masz łatwo podjechać i umówić się w ASO o ile nie czujesz się na siłach sam zweryfikować.
szybki
Moderator - Tuning

10 Kwi 2024, 08:17

Ok, czyli sprawdzić samemu, ewentualnie Aso jeżeli jest możliwość, jakaś stacja diagnostyczna . A ten przebieg to na jakiej stronie ? Sprzedawca będzie mógł mi tutaj pomóc ? Obydwa samochody pochodzą z Niemiec.
Jakub96
Nowicjusz

10 Kwi 2024, 09:41

szybki napisał(a):Bo tak jest. Są to często ludzie którzy nie mają zielonego pojęcia co oglądają.
Jedyny plus że przyjadą i oblecą auto miernikiem i opiszą ze zdjęciami to co widzą.
Na 99% Ci nie doradzą ba nawet nie podsumują tego co widzą.

Nie jest. Noooo chyba, że wykupisz najtańszy pakiet za dwie stówy i oczekujesz uj wie czego.

szybki napisał(a):W ASO umawiasz przegląd przed zakupowy i jest to lepsza opcją niż firma sprawdzająca chociaż nie idealna.

Do ASO 13 letnim autem z przebiegiem 270k :mrgreen:
Poza tym jakie są koszty takiego przeglądu w ASO?

Jakub96 napisał(a):Ok, czyli sprawdzić samemu, ewentualnie Aso jeżeli jest możliwość, jakaś stacja diagnostyczna

I co sprawdzisz sam? Jaką masz wiedzę w temacie? Jaki masz sprzęt? Masz miernik lakieru? Masz komputer diagnostyczny? Policz swój czas, policz swoje paliwo, policz koszty na np. stacji diagnostycznej po za darmo przecież nie wjedziesz. A ASO to już w ogóle jakaś abstrakcja bo koszt przeglądu przedzakupowego będzie czterocyfrowy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Kwi 2024, 10:01

franccc napisał(a):Nie jest. Noooo chyba, że wykupisz najtańszy pakiet za dwie stówy i oczekujesz uj wie czego.

Co Ci powiedzą więcej w najdroższym pakiecie ?
franccc napisał(a):A ASO to już w ogóle jakaś abstrakcja bo koszt przeglądu przedzakupowego będzie czterocyfrowy

Autor niech zadzwoni do ASO i się dowie.

franccc napisał(a):Jaką masz wiedzę w temacie? Jaki masz sprzęt? Masz miernik lakieru? Masz komputer diagnostyczny

Zacznijmy od tego że komputer na 100% uniwersalny a nie jakiś specjalny do Toyoty, pokaże odczyty starych błędów o ile ich ktoś nie skasował, mogą być nowe błędy ale też bym na nie nie liczył chyba że sprzedający jest idiotą. Oblecą miernikiem lakieru który wskaże wartości XXX oraz sprawdzą ogólny stan wizualny auta. Pewnie w pakiecie exlusiv wejdą pod auto na jakieś skp.

W ASO Toyoty koszt pakietu przeglądu przed zakupem to około 600zł.dla auta benzynowego. Więc nie rozumiem problemu.
W pakiecie pewnie standard
- miernik
- zawieszenie luzy, heble, błędy na kompie itp.
- wycieki itp.
- stopnień ulepienia
szybki
Moderator - Tuning

10 Kwi 2024, 11:11

Szybki, jesteś tu moderatorem więc przestań się ośmieszać. Załatw sobie dostęp do jak jakiegoś przykładowego raportu i nie pisz więcej głupot.

szybki napisał(a):W ASO Toyoty koszt pakietu przeglądu przed zakupem to około 600zł.dla auta benzynowego. Więc nie rozumiem problemu.
W pakiecie pewnie standard
- miernik
- zawieszenie luzy, heble, błędy na kompie itp.
- wycieki itp.
- stopnień ulepienia

No patrz, a mogę zapłacić tyle samo za sprawdzanie tego samego + jazda próbna, dostać z tego 100-200 zdjęć i mieć wszystko opracowane "na papierze" z możliwością dostępu w każdej chwili. Ba, nie muszę umawiać się w aso, nie muszę zgrywać terminu aso/swojego/sprzedającego, nie tracę czasu i paliwa na dojazd, nie siedzę bez sensu kilka godzin w salonie gapiąc się w telefon i czekając na to aż pan Maciej zza biurka przekaże mi dwa zdania wypowiedziane przez pana stefana z serwisu "może być"

E: masz, ułatwię ci [link do Autotesto wygasł]
hasło mtWiMIm8
franccc
Stały forumowicz

10 Kwi 2024, 11:43

Kolego cos Ci się pomerdało. Pisałeś o kwotach czterocyfrowych w przypadku ASO więc podałem konkretną kwotę z ASO za sprawdzenie przed zakupem.
Oczywiście wygodniej kogoś wysłać niż samemu jechać i umawiać wizytę ale nie było wcześniej o tym mowy.

Do tego sorry kolego ale uczestniczyłem kilka razy w tego typach oględzinach i jakoś te fotki mnie nie wzruszają bo tak właściwie dalej kręcimy się wokół tych samych czynności tylko dodajemy pióropusz ku uciesze kupującego.

I ok. Jak kupujesz bez chęci ruszenia się z chaty to bierz sprawdzenie w sumie innej opcji nie ma ale nie pisz że ASO to kwoty czterocyfrowe.

P.s.

Teraz na spokojnie zerknąłem :D
Grubo ekspertyza rozbudowana a tak naprawdę co mamy ogólne sprawdzenie auta rozpisane na detale + przyznanie że osłony nie zdjęli pod silnikiem :happy: "Rzeczoznawca Autotesto podczas oględzin nie może ściągać plastikowych osłon pojazdu.
Kontrola podwozia została przeprowadzona bez demontowania osłony dolnej silnika. Ewentualne wycieki weryfikowano bez ściągniętej osłony, wokół osłony oraz przez otwory rewizyjne dostępne w osłonie z możliwie najwyższą dokładnością"

A na końcu: " Udaj się do Autoryzowanej Stacji Obsługi celem potwierdzenia historii pojazdu , weryfikacją ciśnienia na cylindrach oraz poprawności mieszanki spalin ( ze względów logistycznych Autotesto nie realizuje tych badań)"

Wielkie pitu pitu że zwykłego sprawdzeniea.

Nawet rozpisali szyby i szczelinki a Ty się tym chwalisz brawo Ty. Naprawdę elegancki raport żeby się nim podniecać.
szybki
Moderator - Tuning

10 Kwi 2024, 12:04

szybki napisał(a):Do tego sorry kolego ale uczestniczyłem kilka razy w tego typach oględzinach i jakoś te fotki mnie nie wzruszają bo tak właściwie dalej kręcimy się wokół tych samych czynności tylko dodajemy pióropusz ku uciesze kupującego.

To niech cię nie wzruszają, mam to gdzieś. Nie możesz po prostu dyskutować z faktem, że jest to dokładniejsze sprawdzenie auta niż zrobiłoby to 99% kupujących.

szybki napisał(a):I ok. Jak kupujesz bez chęci ruszenia się z chaty to bierz sprawdzenie w sumie innej opcji nie ma ale nie pisz że ASO to kwoty czterocyfrowe.

ASO nie jest własnością marki/głównego importera tylko franczyzą, usługa przeglądu przedzakupowego i jej koszt nie jest "narzucony" z góry, w każdym aso kwota może być inna (i tak np. było jak ostatnio kumpel kupował bmw 5, kilka stów różnicy między salonami w jednym mieście)
franccc
Stały forumowicz

10 Kwi 2024, 12:34

franccc napisał(a):To niech cię nie wzruszają, mam to gdzieś.

Po co jesteś taki niemiły :D
Wkleiłeś raport który jest podstawowym sprawdzeniem auta a rozpisanym na czynniki pierwsze.

Zawsze możesz dla ochłody napić się wody albo tlenku wodoru :happy:

franccc napisał(a):jest to dokładniejsze sprawdzenie auta niż zrobiłoby to 99% kupujących.

Tak jest. Nikt z tym nie dyskutuje. Nawet w tym temacie nikt nie proponuje.
franccc napisał(a):SO nie jest własnością marki/głównego importera tylko franczyzą, usługa przeglądu przedzakupowego i jej koszt nie jest "narzucony" z góry, w każdym aso kwota może być inna (i tak np. było jak ostatnio kumpel kupował bmw 5, kilka stów różnicy między salonami w jednym mieście)

Nie pływaj :D
Jeden telefon może wyjaśnić wszystko :D
I osłony zdejmą :ok:

P.s.

A w Toyocie pod osłonami może być wesoło. Zresztą jak w większości aut.
szybki
Moderator - Tuning

10 Kwi 2024, 13:21

szybki napisał(a):Jeden telefon może wyjaśnić wszystko

No właśnie wyjaśnił bo zadzwoniłem przed tym postem do dwóch salonów tojoty, dwie różne kwoty :mrgreen:
Do tego w Krakowie (anwa, aleja pokoju jakbyś chciał sobie zadzwonić) pierwszy wolny termin na taki przegląd jest 29 kwietnia także powodzenia z czekaniem prawie 3 tyg na oględziny auta z ogłoszenia
franccc
Stały forumowicz

10 Kwi 2024, 13:47

franccc napisał(a):No właśnie wyjaśnił bo zadzwoniłem przed tym postem do dwóch salonów tojoty, dwie różne kwoty

No to ile ?
franccc napisał(a):pierwszy wolny termin na taki przegląd jest 29 kwietnia

Niestety, umawianie terminów o czym wspomniałem.

Ani nie ma dalej czterocyfrowych liczb ani problemu "bo 270k.km.nalotu".
Na tą chwilę jest nieciekawie z terminami.

Ale nic czekamy na te porażające kwoty :D
szybki
Moderator - Tuning

11 Kwi 2024, 07:34

Rozmawiałem z dwoma Aso w pobliżu miejsca zakupu samochodów i ceny od 500 do 600. Jeszcze nie wiem na 100% czy skorzystam z ich usług czy nie sprawdzę tylko na stacji diagnostycznej z mechanikiem, bo podobno oprócz zawieszenia i podwozia na stacji można też sprawdzić lakier i inne. Ale z kilkunastu pozycji co miałem do wyboru , jak zapytałem o ASO to tylko w sumie 3 sprzedawców się zgodziło, więc dzięki temu przynajmniej szybka selekcja została zrobiona.
Są to wersje 2 z roczników : 2006, 2007 i 2008. Wszystkie z zagranicy i z podobnymi przebiegami 240-260 tys.
Oczywiście każdy mówi i w opisie że wszystko pięknie i bez zarzutu, ale jak będzie to się okaże.
Będę się umawiał żeby je zobaczyć, ale mógłbym państwa prosić jeszcze raz o napisanie, a ja sobie to zanotuje. Na co najbardziej trzeba zwrócić uwagę przy tym modelu ?
Cos państwo pisali o valve , oleju , ale nie wiem za bardzo o co chodzi ? Tak w skrócie czy w trakcie jazdy na coś zwrócić uwagę czy pod maską ?
Jakub96
Nowicjusz

11 Kwi 2024, 07:43

Jakub96 napisał(a):tylko w sumie 3 sprzedawców się zgodziło, więc dzięki temu przynajmniej szybka selekcja została zrobiona.

To jest zaleta czyli selekcja wstępna :D
Jakub96 napisał(a):2006, 2007 i 2008. Wszystkie z zagranicy i z podobnymi przebiegami 240-260 tys.

Dla mnie przy avenie2 nie opłaca się brać auta z tak dużym przebiegiem bo różnica w cenie mały przebieg vs duży jest bardzo mała.
Przy aven t25 fl sprawdzasz rdzę sanki przód tył, zawieszenie szczególnie tył i podłoga bardziej tył.
Reszta to co miałeś na "profesjonalnym" raporcie od firmy sprawdzającej. Przerwy tam opisane sprawdzaj ale bez specjalnego ich wiercenia, mikrony sprawdź ale też się za ostro się nie przejmuj.
Reszta to ogólne sprawdzenie.

W zasadzie to pilnować rdzy.
szybki
Moderator - Tuning

11 Kwi 2024, 10:09

Ok, a co z tymi zaworami ? I tego typu podzespołami? Bo chcę założyć w nim gaz , a tam ta regulacja nie jest automatyczna tylko są te mechaniczne zawory. Coś powinienem wymienić przed założeniem gazu albo sprawdzić ? Jakieś konkretne elementy ?
Jakub96
Nowicjusz