Która oferta Toyoty Avensis?

11 Kwi 2024, 12:20

Jakub96 napisał(a):Ok, a co z tymi zaworami ? I tego typu podzespołami? Bo chcę założyć w nim gaz , a tam ta regulacja nie jest automatyczna tylko są te mechaniczne zawory. Coś powinienem wymienić przed założeniem gazu albo sprawdzić ? Jakieś konkretne elementy ?

Nie potrzebnie panikujesz. Jak w miarę będzie mały przebieg zrobisz na lpg pewnie około 70k.km. bez dotykania, potem mechanik sprawdzi zawory i kilka szklanek będzie do obróbki. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale nawet nie rozpina się w 1,8 zz rozrządu. A potem przy 150k.km. na lpg pewnie wysypie się głowica. Tylko że już jesteś 30k.do przodu.

Opcji hydraulicznej regulacji pewnie pomijasz dotykanie się przy około 70k.km.za to głowica juź może powiedzieć papa przy 150k.km.

Te przebiegi zakładam w autach z około 150k.km.na benzynie i potem Twoje LPG.

Do tego liczy się instalka że strojeniem bo albo te wyniki poprawi albo pogorszy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Kwi 2024, 14:17

A jaka instalacja najlepsza do tego silnika ? 1.8 129KM.
Są 4 które biorę pod uwagę: dwa z przebiegiem 260 (2007 i 2008 r) oraz 245 tys (2006) i 240 (2008). Zakładam, że wszystkie napewno były cofane, kwestia tylko o ile.
Czyli napewno trzeba zrobić coś przy tych zaworach.
Wszystkie niestety z mniejszymi przebiegami co były , sprzedawcy nie chcieli się zgodzić na ASO, ale napewno przebiegi też były cofnięte.
Jakub96
Nowicjusz

11 Kwi 2024, 14:40

Ile cofniety, tego nigdy nie dojdziesz. Samochód który był w kraju, od 2014r ma odnotowywany przebieg. Oczywiście niektórzy dalej korygują liczniki, jest to jednak zdecydowana mniejszość. Szukasz sprowadzonych wiec nie skupiaj się na tym, który ile ma na blacie, to bez znaczenia w pełnoletnim lub prawie pełnoletnim aucie. Zwłaszcza, że przebiegi podobne
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Kwi 2024, 14:46

Wiem wiem, ale czy do auta z takim przebiegiem mogę założyć gaz i będzie okej ? Czy już nie ma sensu ? Bo już po tylu km to te zawory i głowica pewnie do wymiany tak ?
Mi tak na przebiegu nie zależy, jedynie czy warto kupować. Chociaż żeby dało się przejechać na nim 70-80 tys jeszcze i zmienię napewno na inne.
Miałem tylko MB c klasę w benzynie kiedyś w202 1.8 i miał niecałe 200 tys ale w rzeczywistości ile miał to nie wiem, nigdy nic się nie działo i nawet nie wiem jaki tam był gaz i te zawory bo nie czytałem o tym a kupiłem już z gazem. Do dzisiaj sąsiad nim jeździ, a to było jakieś 5 lat temu.
Jakub96
Nowicjusz

11 Kwi 2024, 15:54

Może jak się zrobi te zawory i głowicę to będzie wszystko ok i będzie działał długo ? Czy to bardzo duży koszt ?
Bo sprawdziłem te co są w promieniu 250 km ode mnie i mają przebiegi 200 tys i mniej to są ci sprzedawcy co się nie zgodzili na Aso, powody: „nie bo nie, za stary samochód , wszystko można sprawdzić na stacji, za daleko(20/30km), wszystko sprawdzone przez tuv i nigdzie nie będę jeździł „więc nie odrzuciłem . Ale może błędnie ?
Chodzi o to że tak to nigdy nie znajdę tego auta żeby było w dobrym stanie, niski przebieg i z zagranicy w takich pieniądzach i w tym modelu.
Jakub96
Nowicjusz

11 Kwi 2024, 16:01

Gdzie mieszkasz ?
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus w Polsce. Jak to się wszystko zaczęło?
    Wymagający kierowcy ze Stanów Zjednoczonych mogą się cieszyć Lexusami od 1989 roku, ale w Polsce marka zyskała prawdziwą popularność dopiero w XXI wieku. Jak zaczęła się historia Lexusa w Polsce, gdzie zlokalizowany ...

11 Kwi 2024, 16:14

Dąbrowa Górnicza. Zwiększyłem już nawet poszukiwania do 350 km bo też jak daleko i pojadę i wrócę z niczym to nie chce przez całą Polskę jechać
Jakub96
Nowicjusz

12 Kwi 2024, 06:51

Patrzyłem i faktycznie jest lipa. A może gdzieś w obrębie Warszawy. Daleko, ale chyba są tam dwa czy trzy auta do obejrzenia i zawsze podróż dzieli się na to co zobaczysz w jednym miejscu.
szybki
Moderator - Tuning

12 Kwi 2024, 07:24

No Warszawa jeszcze ok.
Nie chce jechać 400 km i dalej.
Kilka pozycji znalazłem na OtoMoto ale muszę zapytać o numer VIN do sprawdzenia historii, bo w ogłoszeniach nie są podane.
Mógłbyś podrzucić linki o których mówisz ? Bo może mam je w obserwowanych już.
Jakub96
Nowicjusz

12 Kwi 2024, 19:56

Jutro siądę do kompa i sprawdzę. Jak coś to podsyłaj linki.
szybki
Moderator - Tuning

12 Kwi 2024, 20:14

Ok, dzięki wielkie. Sprzedawcy którzy nie zgodzili się na Aso, numer vin podali bez problemu więc mogę poszukać jakiejś historii na Internecie.
Podrzucam linki:
[link do oferty na Olx wygasł]

Jakub96
Nowicjusz

12 Kwi 2024, 20:26

Tutaj te ogłoszenia na których sprzedawcy nie chcieli się zgodzić na ASO:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... G0PM1.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GiSaj.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GeOdQ.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GkzfX.html

Jak widać przebiegi mniejsze niż przy tamtych co na Aso się zgodzili i nie wiem dlaczego tak. Jak wszystko ok to czego się boją. Na to ogłoszenie jeszcze nie dzwoniłem :

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GkZcX.html
Jakub96
Nowicjusz

12 Kwi 2024, 20:40

Nie zgodzili się bo tych aut jeszcze nie ma w Pl i teraz pomyśl co będzie jak nie kupisz auta bo się np.plany Ci zmienią. Handlarz ma obowiązek zrobić zgłoszenie po przekroczeniu granicy RP do tego co za akcyzą ? A jak na firmę to opłaty środowiskowe itp. A koszty transportu na lawecie do aso ? Wiesz już czemu nie chcieli jechać do ASO ? A powiem Ci że to co poprawiają kupujący podczas śledztw to przechodzi ludzkie pojęcie.

Z tych kilku pierwszych była przed liftem więc do targowania.

Jak nie chcą do ASO to bierz mechanika i skp. Jak nie to pozostaje zdalne sprawdzenie auta przez zewnętrzną firmę albo sam mechanik.

I patrząc tak obiektywnie to jak nie Ty to ktoś inny.
P.s

Ten ostatni jak jest już po papierach to może podjedzie do ASO chociaż jest to uciążliwe.
szybki
Moderator - Tuning

12 Kwi 2024, 22:12

Ale tutaj w ogłoszeniach w większości piszą, że opłacony, niektóre zarejestrowane. Te pierwsze co podesłałem to wszyscy się zgodzili do Aso. Jest jakaś przed liftem ? Ta z 2006? Myślałem że od 2006 to już wszystkie po lifcie, bo ktoś pisał na grupie , że lepiej te po lifcie, bo w tamtych coś tam z olejem było czy coś takiego.
Jakub96
Nowicjusz

12 Kwi 2024, 22:17

Jakub96 napisał(a):Ta z 2006? Myślałem że od 2006 to już wszystkie po lifcie,

Są takie i takie.
Zazwyczaj wymiana silnika odbywała się na gwarancji (była mocno przedłużona ma sam silnik) aktualnie wymienia się pierścienie.
szybki
Moderator - Tuning