Które auto kupic ?

24 Lip 2015, 07:38

Witam! Jestem nowy na forum i poszukuje informacji i opinii ludzi, którzy się znają i w tym środowisku przebywaja. Jestem osobą młodą i intersuję się autami tak, że praktycznie w ogóle się nie interesuje, jestem zielony. No ale do rzeczy.
Chce kupić sobie samochód ale wiem, że to nie taka prosta sprawa bo jak z salonu to wiecie, a używany to też inna sprawa. Na samochód chce przeznaczyć od 9 do 12 tysięcy i rozglądalem się na stronach i znalazłem takie, które mi się podobaja ( jako osoba, która nie interesuje się autami duży pls to dla mnie wygląd, choć to rzecz gustu niby). Z góry uprzedzam, że nie byłem ich jeszcze oglądać dopiero się do tego przymierzam ale chciałbym wiedzieć z ogólnego rozrachunku czy warto. Nie interesują mnie silniki benzynowe, tylko i wyłacznie diesle. Oto moi wybrańcy:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(Ford, generalnie nie podoba mi se ta marka ale auto jest młode (niby mały przebieg :naughty: ale czort wie, czy spawane (podobna teraz to modny zabieg) czy nie ma podwozia rozwalonego no nie byłem ogladać mało informacji od sprzedajacego jest zawarte musze się przejechać ale nie wiem co sądzic o tej jednostce )
2) [link do oferty na Olx wygasł]
(Opel najbardziej mi się podoba, kolega miał z takim samym silnikiem i nie narzekał 300 tys + zrobił i praktycznie nic nie robił przy nim, jest to samochód mojego kolegi szwagra, podobna piesci to auto, ostrasza mnie troche cena bo nie ukrywam, że chciałbym auto kupić za 10-11 opłacić tak, żeby zmieścic się w 12.5 tys.)
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(najbardziej ekonomiczne auto(chyba) no zalezy jak kto jeździ, ja osobiscie spokojnie, ale jak moge to lubię depnąć :D )
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
( zapewne kręcony no ale chciałbym poznać opinie specjalistów ;) )
RobKun
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 12 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Diesel

24 Lip 2015, 08:30

Na poważnie z tym Mondeo? Nie dość że beznadziejny diesel to jeszcze cena sporo zaniżona...
Vectra cały przód ma w innym odcieniu.. diesel też nie najlepszy,sporo osób na niego narzeka,pompa bardziej awaryjna niż w 2.0,osiągi raczej dla emeryta bo poszaleć się nie da.
Astra wieloodcieniowa że aż miło..
Corolla E12 w dieslu za 9k? Na 99% nic specjalnego.. do tego prawy bok w połowie ma inny odcień lakieru (czwarte zdjęcie),fotele jakieś niedoprane a o przebiegu już nie wspomne..

Krótko mówiąc wrzuciłeś same szroty..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2015, 08:40

Dziękuję za odpowiedź, tak więc chcałbym wiedzieć w jaką strone mam sie kierować, żeby nie kupić szrotu ?
RobKun
Nowicjusz

24 Lip 2015, 08:46

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - 7lat w jednych rękach,przebieg może być autentyczny.
[link do oferty na Olx wygasł] - najlepszy diesel w tym aucie.
[link do oferty na Olx wygasł] - próg to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lip 2015, 09:27

Z tych najbardziej pasuje mi leon, jednakże jak osoba wybredna chciałbym rocznik 2003+. Bardziej chodzi o to jaki silnik, bo bude to juz poszukam sobie sam :)
RobKun
Nowicjusz

24 Lip 2015, 10:01

Spójrz na:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

(link przykładowy)

Autka mają bardzo solidne i żywotne diesle. Również ekonomiczne.
Auto komfortowe i dobrze się prowadzi.

Co do motoru to nie jest TDi tylko CDT i w razie gdyby mocy brakowało, to ładnie można zmienić mapy na 140km i już sensownie się odpycha
Ostatnio edytowany przez j0zek, 24 Lip 2015, 10:49, edytowano w sumie 1 raz
j0zek

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...

24 Lip 2015, 10:20

Tak, żeby, więcej nie spamić wstawie jeszcze kilka ofert, które znalazłem, mam nadzieje, na opinie i tymi wytycznymi będe się kierował, z góry dziękuję i przepraszam za spam.
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
Licze, że ktoś kto zna się na rzeczy wypowie się chociaż w 1 zdaniu na każde z tych aut, a szczególnie jak miał takie!
Co do Rovera fajne autko! Myślę, że przejdę się je zobaczyć, ponieważ jestem z Bydgoszczy :) Pozdrawiam.
RobKun
Nowicjusz

24 Lip 2015, 10:31

Rocznikiem sie nie jeździ...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2015, 10:37

Zgadzam się, jednak jak wspomne nie jestem pasjonatem motoryzacji samochodowej. Co może za tym nie idzie, jestem zwolennikiem tego, że auto mi się ma podobać, a bardziej podobają mi się nowsze auta.
RobKun
Nowicjusz

24 Lip 2015, 10:46

Dalej nie rozumiem jaka jest różnica między Leonem z 01 a 03 roku... :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2015, 11:16

Różnicy większej nie ma, natomiast mi nie chodzi o tylko i wyłaczeni leona, miedzy róznymi autami jest przepaść wykonaniem wnętrza i budy...
Po prostu tak wkleiłem bo bardziej mi wpadł w oko... cenowo też chyba nie jest zle, a na pewno da się ją zbić w jakimś stopniu, jak wszędzie zreszta.
Różnica może być w stylu jakim ktoś użytkował, zmęczeniem pewnych elementów. Ja wiem, to trzeba obejrzeć, natomiast Pan wytyka mi błąd patrzenia na rocznik. Ja natomiast szukam konkretnych informacji na temat tego co wkleiłem, a nie informacj, że rocznikiem się nie jeździ. Bo mogę kupić rocznik 2001, o który właściciel nie dbał i mi się nie podoba i tak samo z nowszym rocznikiem. To juz kewstia tego co obejrzę. Tak, więc prosiłbym jako osoba nie znająca się na temacie informacje o jednostce, awaryjności, ewentualnych kosztach eksplatacji, którymi parametram mogę sie kierować, a nie tym czy rocznikiem się jeździ czy wyglada czy coś innego jeszcze się robi. Chciałym auto, które mi się podoba, jest mało awaryjne i dość tanie w utrzymaniu, bo jak wiadomo 2 letnie auta to nie są, bo mnie na takie nie stać. Pozdrawiam.
RobKun
Nowicjusz

25 Lip 2015, 07:57

Nie masz 50tysięcy żeby wybrzydzać co Ci się bardziej podoba...
Barol
Awatar użytkownika

25 Lip 2015, 08:37

Nie mam. Wysłałem to co mi się podoba ale dosteje tylko zdadkowe odpowiedzi typu:
-dobra człowieku, nie znasz się, pokazujesz same gówna, nie chce nam się pomagać.
Take mam odczucia bo z początku jakąś pomoc otrzymałem, a jak wybrzydzam bo chciałbym coś innego, a nie wiem czy opłaca się czy raczej nie to teraz robi tutaj się rozmowa nie na temat, zero informacji. Proszę, więc o zamknięcie tematu bo nie widzę dalszego sensu. Pozdrawiam ;)
RobKun
Nowicjusz

25 Lip 2015, 09:42

To może ja coś dodam od siebie co do linków
1. Awaryjne auto, silnik z drogim osprzętem
2. Za tani. Ile za nią dał, skoro musiał ją przywieźć i jeszcze na tym zarobić?
3. J.w do tego wieloodcieniowy. Silnik za słaby do tej budy, auto dość usterkowe
4. Tani od młodego gniewnego
5. Focus mk2 za 11k, zastanówmy się... Aha, za tani. Te modele chodzą po 14-15k z początku produkcji bieda edyszyn
6. Polift czyli na plus, ale silnik nadal awaryjny. Do tego ta cena...
7. Wieloodcieniowy, tani, reszta patrz pkt 3.
8. Silnik spoko, ale auto problematyczne. Musisz dobrze trafić, bo jedni są zadowoleni inni mówią, że najgorsze auto ever
Podsumowując - Twoja teoria młodszy rocznik=zaje...ste auto jest wielebną bzdurą, skazującą Cię na same złomy :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Lip 2015, 10:25

Dziękuje! Powinienem szukać raczej w kategoriach takich jakich pokazał mi Pan Barol? Problem polega na tym, że nie wiem jaka jednotska silnikowa jest dobra, jaka zła czytam opinie to każdy na coś narzeka, wiem, że nie da się kupić idealnego auta za te pieniądze i takiego jakie bym chciał postaram się znaleźć jakiegoś znawce wsród moich znajomych, który będzie miał czas i chęci ze mną pochodzić i popatrzec.
Jeszcze jedno pytanie, czy opłaca się kupować w komisach? czy może jakbym miał możliwość samemu sprowadzić z zachodu?
RobKun
Nowicjusz