Zakup pierwszego samochodu - cena w granicach 12-13 tys., ekonomiczne

09 Sie 2015, 13:17

Witam serdecznie,

Rozglądam się za swoim pierwszym autem i szczerze powiedziawszy - jestem w kropce. Tzn. ciężko coś wybrać w zalewie informacji. Przechodząc do konkretów:

Chodzi mi o autko kosztujące do ok. 12-13 tys., ze spalaniem w trasie w okolicach 5-5.5 l. Wiadomo - chciałbym też, żeby samo utrzymanie samochodu nie wycinało z butów. Dość ważne jest też dla mnie, żeby było sporo miejsca w bagażniku.

W tej chwili rozważam Skodę Octavię I 1.9 TDI 90 KM - naczytałem się wielu pozytywnych opinii o silniku i spalaniu. Chyba jest szansa na wyrwanie czegoś np. z rocznika 2003 o sensownym przebiegu, dość znacznie poniżej 200 tys.

Auto będzie mi służyło głównie do jazdy w trasy w Polsce rzędu 100-300 km. Podejrzewam roczny przebieg w okolicach 10 tys.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, porady i propozycje.
oscarson
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Sie 2015, 14:42

oscarson napisał(a):Chyba jest szansa na wyrwanie czegoś np. z rocznika 2003 o sensownym przebiegu, dość znacznie poniżej 200 tys.

Nie żartuj sobie, diesle na Zachodzie robią minimum 30 tysięcy rocznie, a często nawet po 70-80 tysięcy. W Polsce trochę mniej, ale często są eksploatowane na kiepskich drogach i/lub krótkich odcinkach co wpływa negatywnie na ich stan techniczny. Taniej niż diesel wyjdzie Ci benzyna z LPG, szukaj Octavii 2.0 8V.

Oczywiście są w Niemczech diesle z niskimi przebiegami, ale ich ceny są b.wysokie np.:
[link do mobile.de wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Sie 2015, 17:00

Dzięki za odpowiedź. Przez to, że większość znajomych i rodziny jeździ w dieslu to jakoś tak nawet nie rozpatrywałem instalacji gazowej, ale może rzeczywiście warto. A z tymi przebiegami to tak się zastanawiałem, czy one są mocno przekręcane. No ale jak widzę Octavie 1.9 TDI sprowadzaną z Niemiec (2003 rocznik) z 150 tys przebiegu to faktycznie coś śmierdzi.

A ogólnie ta Octavia ok, czy może warto się rozejrzeć jeszcze za czymś innym? Generalnie nie chodzi mi totalnie o jakiś lans autem czy szosowe rajdy, tylko o w miarę ekonomiczną jazdę.
oscarson
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Sie 2015, 08:22

Generalnie silnik 90 konny moim zdaniem średnio radzi sobie z tą budą,będzie lekkim mułem. Jeżeli szukasz ekonomii i trwałego silnika,to może 2.0 115km plus lpg? Silniki są trwałe i spokojnie znoszą gaz więc nie masz się czego obawiać.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003