Które auto lepsze ?

22 Sie 2013, 21:48

Witam, razem z tatą rozglądamy się nad samochodem. Mamy trzy wybrane, które nam odpowiadają : Ford Mondeo, Toyota Avensis i Opel Insignia. Wymagania : rocznik minimum 2009, cena tak około 50 tysięcy zł, klimatyzacja automatyczna, biksenony, skrzynia tylko i wyłącznie manualna, duży bagażnik, możliwie małe spalanie, silnik, który nie będzie wyżyłowany, ale będzie odpowiednio zbierał się do wyprzedzania czyli ok. 150km, będzie to samochód na kilkanaście lat, więc żywotność jest ważna. W Fordzie wersja hatchback myślę, że będzie odpowiednia bo jest dosyć duży, w Toyocie sedan ma nie najmniejszy bagażnik, ale zastanawiamy się nad kombi, a w Oplu tylko i wyłącznie kombi bo ma mało miejsca i na tylnych siedzeniach jest troszkę ciasno. Auto rocznie będzie robiło ok. 25 tysięcy km i będą jeździły 4 osoby. Jaką polecacie wersję silnikową: Benzyna czy Diesel ?
FocusST
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Sie 2013, 09:36

Ja bym zastanowił się nad Mondeo i Insignia w dieslu. Avensis ma kiepskie diesle a jazda benzyną przy takich przebiegach jest nieopłacalna. Uwazaj tylko na auta poflotowe.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Sie 2013, 10:18

Ptwierdzam to co napisał kon146 Ja jako miłośnik tojotek muszę powiedzieć krótko Avena diesla odpuśc sobie, szczególnie że myślisz o młodych rocznikach. Co do aut poflotowych moze nie jestem tak bardzo na nie ale dokładnie sprawdź co bierzesz nawet jeżeli dostaniesz książkę serwisową z wpisanymi naprawami.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Sie 2013, 12:15

Potwierdzam powyższe wypowiedzi.
asdmarek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 1921
Auto: BMW e30,e36,e34
Silnik: m20b25,m52b28,m51d25
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Sie 2013, 14:40

Czyli że Avensis ma słabe silniki, czy co jest z nimi nie tak? Następnie chciałem się zapytać jak jest żywotnością silnika i blach w Fordzie Mondeo i jak z awaryjnością obu samochodów bo auto musi długo żyć na polskich drogach :D. Czytałem że mają dobre zawieszenia i układ skrętny, a podobno Insignia kołysze się na zakrętach i jest trochę słabe jeżeli chodzi o podwozie. A co myślicie o Mitsubishi Lancer Sportback ?
FocusST
Nowicjusz

23 Sie 2013, 15:37

W tym Mondeo pod względem korozji nie ma się do czego przyczepić. Co do silników diesla to tez jest ok. Ja uzytkuje Insignie i fakt faktem trochę gorzej trzyma się drogi niż moje Mondeo z 99r ale nie jest zle. A w Lancerze o jakim silniku myslisz bo w 1.8 D-ID dwumasa w Aso kosztuje 15k.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    "Pudzian" i Actros - Prawdziwy Wojownik i jego Team
    Mariusz "Pudzian" Pudzianowski jest w Polsce i na świecie świetnie znany jako kilkukrotny mistrz World’s Strongest Man, a obecniecnie pięściarz federacji KSW. Nie każdy wie jednak, że prowadzi on również firmę ...

24 Sie 2013, 15:44

Mitsubishi raczej odpada pod względem silnika i bagażnika. Macie może jeszcze jakieś propozycje ? Patrzyliśmy za Mazdą, ale też odpada. Mój tata nie jest przekonany do Mondeo bo myśli iż długo nie pożyje i będzie trzeba często serwisować, a ja uważam że byłby to dobry zakup.
FocusST
Nowicjusz

04 Gru 2013, 18:09

O insigni możesz poczytać opinie użytkowników pod tym linkiem http://moja-insignia.pl/opinie. Również dla tych, którzy mają dylemat co wybrać , warto tam zajrzeć i poczytać opinie użytkowników na temat auta :)
maks123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 1970
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: audi