Które auto polecacie do 40 tys. Ekonomiczne i tanie w utrzy.

05 Lip 2014, 21:32

Witam!!!
Za nie długo wracam ze Stanów i rozglądam się za jakimś autem w Polsce. Pewnie zaraz zaczną się teksty dlaczego nic nie sprowadzę z tąd - ale ciężko dorwać coś ekonomicznego, a przy doliczeniu kosztów za transport, to nie opłaca się nic ściągać do 40 tys. złotych.

Potrzebuje auta wygodnego, ekonomicznego (ale nie muła) i taniego w utrzymaniu. Raczej rozglądam się za dieslem ale chętnie posłucham innych propozycji. Rocznie zakładam że pokonam około 15 tys. kilometrów. Sugesti silników nie podaję bo przeważnie są to jednostki 1.7 bądź 1.9 w dieslu (chcę posłuchać opinii).

Myślałem o:
Audi A4 B7
Volkswagen Passat B6
Skoda Octavia II
Renoult Laguna III
Peugeot 407
i ewentualnie Astra III

Przyznam się że moja wiedza na temat samochodów jest znikoma i dlatego chciałbym posłuchać rad użytkowników wyżej podanych samochodów, bądź osób które się znają. Pozdrawiam
decniety
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 02 01 1991
Auto: Mitsubishi Eclipse IV
Silnik: 3.8 263KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

05 Lip 2014, 21:54

A4 i Passat to chłam, 407 ma słabe zawieszenie. Za 40k możesz pomyśleć o Astrze IV. Laguna to dobra opcja i za taką kase będzie młoda. Przy Twoich przelotach benzyna z ew lpg :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Lip 2014, 21:58

Właśnie nie powiem że chyba najbardziej w oko wpadła mi Laguna. Audi i Passaty są dość oklepane na Polskich drogach ale martwie się o niezawodność. Jak wiadomo starsze modele laguny były ogłoszone królowymi lawet bo dość często się psuły. Ale nie wiem właśnie jak z tym modelem. Mam nadzieję że trafię na kogoś kto posiada takową i będzie mógł coś więcej o niej napisać.
decniety
Nowicjusz

05 Lip 2014, 22:04

decniety napisał(a):Audi i Passaty są dość oklepane na Polskich drogach ale martwie się o niezawodność
I słusznie, bo jak wcześniej napisałem to chłam :ok: Nie ma tam silników godnych polecenia, niska jakość materiałów (Pasek), drogi, często sypiący się zawias (Audi)
Co do Laguny to wiele poprawiono w stosunku do poprzedniczki. Uznawana jest za przełomowy model, mający zapoczątkować niezawodne Renault. Z diesli godne polecenia jest 2.0 dci 150KM, ale przy Twoich przebiegach diesel się nie opłaca. Z benzyniaków 2.0 140KM, 2.0T 170 KM :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Lip 2014, 22:16

Dzięki za radę. Właśnie Laguna zainteresowała mnie bo można dostać dość młody rocznik z naprawdę dobrym wyposażeniem za 40tys. co kusi. Martwiłem się o części bo wiadomo że niemieckich aut na polskich drogach na pęczki więc i części łatwiej dostępne. No ale w takim razie poszperam jeszcze w internecie na temat Laguny. Chodź dalej będę czekał na opinie jakiegoś posiadacza tego auta.
decniety
Nowicjusz

05 Lip 2014, 23:38

Octavia tez nie ma silników prócz 1.9 TDI
A coś z tego?
Fiat Croma (kombi)
Hyundai Sonata (sedan)
Ford Mondeo Mk4
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lip 2014, 23:55

Nie wymieniałem silników bo chciałem posłuchać ogólnych opini. Każdy będzie wiedział coś o nnym silniku więc chciałem posłuchać różnych opinii bo ja się nie znam na tym.

Co do forda to nie wiem jak mi umknął ale to też ciekawa propozycja.

Auto mam zamiar dopiero kupować po nowym roku bo dopiero wtedy będę zjeżdżał do kraju ale wiadomo trzeba zacząć troche wczęsniej się rozglądać.
decniety
Nowicjusz