Które auto wybrać: VW Passat B5 vs Toyota Corolla Verso

14 Kwi 2010, 19:18

Witam!
Tata pojechał do Holandii ze znajomym po sprowadzenie auta, ma do wyboru dwie sztuki:
1) VW Passat B5, 1,9tdi, diesel, 2001r, 100KM, 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany), sedan, przykład poglądowy:
[link do oferty na Allegro wygasł]

2) Toyota Corolla Verso, 2,0, diesel, D-4D (prosiłbym o wyjaśnienie co to znaczy?), 2003 rok, przebieg 150 000km (tez nie krecony), (tylko tyle info tata mi dostarczyl o niej), poglądaowo link:

Powiedzcie którą mam wybrać, tata ma 2 dni na podjęcie decyzji. Ceny obydwu są takie same.
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

14 Kwi 2010, 21:10

shadydude napisał(a):1) VW Passat B5, 1,9tdi, diesel, 2001r, 100KM, 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany), sedan, przykład poglądowy:

Już się zacząłem produkować, że podałeś nie takie linki, ale zauważyłem, że linki poglądowe.
Ja wybieram Corollę i to bez namysłu. Corolla będzie bardziej sprawdzona, młodsza, mniej awaryjna, z lepszym zawieszeniem, jeżeli chodzi o trwałość. Jedyny jej minus, to, że jest mniej reprezentatywna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Kwi 2010, 21:32

Sory, pomyłka, tata mnie wprowadził w błąd.
To nie jest Toyota Corolla Verso tylko Toyota Corolla normalna (Hatchback)
Link poglądowy:
Co myślicie, VW Passat czy ta Toyota??
To ma być samochód rodzinny...
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

14 Kwi 2010, 21:47

Jak rodzinny to Passat ale ten przebieg to żart ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Kwi 2010, 22:26

Też sie ojciec zdziwił, został juz zakupiony Passat, płynniutko chodzi, jak nie diesel, na trasie spala 5l/100km (co prawda tras nie polska a holenderska... tzn prędkość średnia >170km/h. Ojciec mówi, że nie czuć w ogole że się do prowadzi:P Usnąć można. Komfort jazdy ogromny. Tylko mnie martwi rocznik: 2001, nie za stary? Jak myslicie ile wytrzyma mi ten passacik (za pare lat ja go dostane więc zostanie trochę w rodzinie) przy ekspoatacji rocznie 15 000km (aktualnie na liczniku 130 000), bo zastanawiamy się czy go zostawioć czy sprzedać i kupić samochód z około 2004 (stąd wahania nad corolla a passatem)
Pozdrawiam
shadydude
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 01:48

Za kilka lat jak masz go dostać to Ci się koncepcja w tym czasie kilka razy zmieni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

15 Kwi 2010, 10:33

shadydude napisał(a):VW Passat B5, 1,9tdi (...) 130 000km przebiegu (nie kręcony, serwisowany)

130tys. km? On ma 200tys. km najmniej (może mieć i sporo więcej), to że jest w Holandii albo że ma "oryginalną" książeczkę serwisową o niczym nie świadczy bo i tam nauczyli się cofać liczniki.

D-4D to skrót od "direct for diesel", czyli po prostu turbodiesel:) Trochę jak TDI, tylko że lepszy bo znacznie cichszy ;)

Wolałbym Toyotkę, Passat jest autem bardzo przesacowanym na rynku wtónym jak na swoje parametry, wiek itp. Chociaż Toyota też trochę jest, ale nie aż tak.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Kwi 2010, 15:22

Nie wydaje mi się żeby tyole miał. Auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie VW, i nabijane były od poczatku (2001) jego stany licznika...
shadydude
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 16:52

shadydude napisał(a):Nie wydaje mi się żeby tyole miał. Auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie VW, i nabijane były od poczatku (2001) jego stany licznika...

Owszem były a potem ktoś tą książkę wywalił i dał nową z własnymi wpisami potwierdzającymi te 130 tyś km ;) Minimum dla diesla to 30 tyś na rok, MINIMUM!
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Kwi 2010, 16:57

Ale 101km w passacie to trochę jak dla mnie za mało, 130ps jest ok.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

15 Kwi 2010, 18:35

Corolla Verso bez wahania :wink:
Nie kradną tak jak Passków... W dodatku jest mniej awaryjna niż Passat.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005