Które auto za 15-20tys.

30 Mar 2013, 15:42

Witam.
Obecnie jeżdżę Renault Thali 1.4 16v, ale zaczęło mi brakować w niej miejsca, klimatyzacji i mocy, bo silnik ma jedynie 75KM.
Od jakiegoś miesiąca zastanawiam się nad zmianą. Budżet, jaki posiadam, to 20 tysięcy. Od samochodu oczekuję wygody, zrywności i bezpieczeństwa. Chodzi mi o to, bym mógł bez nerwów bezpiecznie wyprzedzić przy prędkości ok 100km/h, co w przypadku mojego obecnego auta nie jest takie "bez stresowe" :) , wygodnie się rozsiąść za kierownicą ( mam 188cm ) a za siebie zapakować wygodnie dwójkę pasażerów. W grę wchodzą tylko silniki benzynowe, w które bez problemów będzie można zamontować instalację LPG. Diesle odpadają ze względu na to, że w autach ~10 letnich pojawiają się w nich dość kosztowne problem, a tego właśnie chcę uniknąć. Oczywiście benzyniaki nie są bezawaryjne, ale z tego co wyczytałem w sieci, są lepsze od diesli.

Póki co, moim faworytem jest Ford mondeo mk3 2.0. Samochód duży, wygodny i te 145Km powinno w zupełności wystarczyć. Zastanawiam się także jeszcze nad Mazda 6 2.0, jakimś Lexusem IS200, C klasą 2.0, CLK 2.0, BMW e46 2.8i, Jaguar X-type. Który z tych samochodów byście polecili? A może macie jakieś inne, ciekawe propozycje?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :)
mapcio
Obserwowany

Auto: renault thalia
Silnik: 1.4 16v

30 Mar 2013, 16:36

Mondeo nie toleruje LPG.
Ja polecam Lexa, nie psuje się i rzędowa szóstka dobrze jeździ na gazie, ponieważ to silnik jeszcze starej szkoły.
Propozycja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Mar 2013, 22:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] naprawde swietny auto jak dla ciebie. bagaznik 500litrow , wygodny, przestronny, wysoko sie siedzi, silnik pod gaz typowo, ekonomiczny itp. Poczytaj opinie. Pozdrawiam
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005