Które auto za 15-20tys.

30 Mar 2013, 15:42

Witam.
Obecnie jeżdżę Renault Thali 1.4 16v, ale zaczęło mi brakować w niej miejsca, klimatyzacji i mocy, bo silnik ma jedynie 75KM.
Od jakiegoś miesiąca zastanawiam się nad zmianą. Budżet, jaki posiadam, to 20 tysięcy. Od samochodu oczekuję wygody, zrywności i bezpieczeństwa. Chodzi mi o to, bym mógł bez nerwów bezpiecznie wyprzedzić przy prędkości ok 100km/h, co w przypadku mojego obecnego auta nie jest takie "bez stresowe" :) , wygodnie się rozsiąść za kierownicą ( mam 188cm ) a za siebie zapakować wygodnie dwójkę pasażerów. W grę wchodzą tylko silniki benzynowe, w które bez problemów będzie można zamontować instalację LPG. Diesle odpadają ze względu na to, że w autach ~10 letnich pojawiają się w nich dość kosztowne problem, a tego właśnie chcę uniknąć. Oczywiście benzyniaki nie są bezawaryjne, ale z tego co wyczytałem w sieci, są lepsze od diesli.

Póki co, moim faworytem jest Ford mondeo mk3 2.0. Samochód duży, wygodny i te 145Km powinno w zupełności wystarczyć. Zastanawiam się także jeszcze nad Mazda 6 2.0, jakimś Lexusem IS200, C klasą 2.0, CLK 2.0, BMW e46 2.8i, Jaguar X-type. Który z tych samochodów byście polecili? A może macie jakieś inne, ciekawe propozycje?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :)
mapcio
Obserwowany

Auto: renault thalia
Silnik: 1.4 16v

30 Mar 2013, 16:36

Mondeo nie toleruje LPG.
Ja polecam Lexa, nie psuje się i rzędowa szóstka dobrze jeździ na gazie, ponieważ to silnik jeszcze starej szkoły.
Propozycja:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Mar 2013, 22:21

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] naprawde swietny auto jak dla ciebie. bagaznik 500litrow , wygodny, przestronny, wysoko sie siedzi, silnik pod gaz typowo, ekonomiczny itp. Poczytaj opinie. Pozdrawiam
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...