REKLAMA
Witam mam na imie Łukasz i w najbliższym czasie planuje zakup nowego samochodu do 20tyś. Od 5lat posiadam Fiata Punto 1 wersja ELX 1.2 75km i jestem z niego zadowolony! Auto ma 19 lat i nic złego się z nim nie działo, skóra w srodku wygląda jak nówka, róda go też nie bierze w sumie szkoda mi go zmieniać ale no mimo wszystko pora na coś młodszego Od nowego auta oczekuje raczej tego samego, nie chce się męczyc z przecierającymi się fotelami bądz pękającą skóra czy poprawianiem blacharki bo będzie wychodziła rdza... no i w dodatku ma jeździć w miare bez większych awarji.... Problemem jest, że bardzo podobają mi się samochody ALFY ROMEO lecz ta legenda o nich troche mnie odstrasza.... (chodź z fiatem miało być to samo). Od auta oczekuje także dobrych właściwości jezdnych (nie musi być demonem prędkości ale fajnie żeby można było kogoś wyprzedzić...). Co do wielkości auta to raczej nie ma większego znaczenia byle by nie był mniejszy od Punciaka. Do pracy mam ok 15km więc robie ok 30km dziennie plus raz w miesiącu dluższa trasa np. gdzieś w góry więc myśle, że lepszym wyborem byłby silnik benzynowy ale diesel też wchodzi w gre.
Upatrzyłem sobie kilka modeli:
1) Alfa Romeo 156 po FL (sedan, kombi)
2) Peugeot 407 (sedan, kombi)
3) Citroen C5 2gen (tylko sedan)
4) Mazda 6 i 3 (tylko sedan)
5) Golf 5
6) Astra 3
7) Focus 2
Który z nich będzie najlepszy? Czy alfa będzie sie częściej psuć? Czy jest dużo droższa w utrzymaniu?
A i proszę nie pisać "kup passata" w gre wchodzą tylko te modele aut.
Z góry dziękuje i pozdrawiam Łukasz!