Którego niemca wybrać? Typowy temat!

11 Mar 2008, 19:04

Witam! Mam mały dylemat. Zmieniam samochód. Obecnie jeżdżę Audi a4 z 96r w benzynie. Zamierzam kupić diesla. Nie mogę się zdecydować w jakiej klasie ma być auto. W grę wchodzą auta:
AUDI A6 2.5TDI
BMW E46 2.0d
BMW E39 3.0d
VW PASSAT 1.9TDI(po lifcie 130KM)
MERCEDES 2.7CDI(OKULARNIK)
a może szweda? VOLVO S60 2.4D
Proszę o opinię na temat spalania, dynamiki(dla mnie bardzo ważne), komfortu. Pomóżcie mi rozwiązać ten dylemat. Z góry dziękuję.
mistrz27
Początkujący

11 Mar 2008, 20:31

ja bym wziął passata jest niezawodny luksusowy komfortowy szybki dynamiczny oszczędny a co najważniejsze ma niezniszczalny silnik 1.9
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

12 Mar 2008, 00:29

Niezniszczalne ponoć są silniki 1.9 TDI o mocy 90 KM i 110 KM. Wersja 130 KM już taką trwałością poszczycić się nie może.
Sam nie jeździłem, więc jak do końca jest to Ci nie powiem, ale słyszałem wiele opinii i to właśnie od fascynatów Passatów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2008, 01:02

Dokładnie, wersje 130 konne miały problemy z trwałością. Poza tym nie rozpływajmy się tak nad Passatem, fakt że jest to dobre auto, ale w porównaniu do E46 czy A6 wypada co najmniej blado. Osobiście polecam BMW E46 bardzo ładne auto, świetne prowadzenie, bardzo dobry silnik i dość spory prestiż (mimo, że niektórzy uważają to auto za "dresiarskie"). na drugim miejscu postawiłbym Audi A6. Świetna sylwetka, komfort i dobry silnik 2.5 TDI (czasem kłopotliwy).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

12 Mar 2008, 01:05

Jeśli chodzi o VW to ojciec mojego kumpla ma takiego akurat ze 130konnym silnikiem. Ni narzekał na niego do tej pory ani razu. Co do tych niemców, wybrałbym mercedesa. Z BMW mam złe doświadczenia, audi nie znam a VW przegrywa z mercem. Silniczki mają świetne, bardzo sporadycznie ludzie narzekają na swoje samochody z gwiazdą na masce.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

12 Mar 2008, 01:12

Co do Merców powiem tak: ojciec kolegi miał C klasę tą po 2001 roku. Stała więcej w serwisie niż jeździła. Co chwile jakaś "pierdółka" elektroniczna padała unieruchamiając auto. Sprzedał, kupił BMW 320d (roczne) i ma spokój. Drugi znajomy miał Mesia klasę E (taką jak bierzesz pod uwagę). Nie wytrzymał z tym autem więcej niż rok. Jakość Mercedesów jest mitem. Niestety, niezawodność kończy się na modelu W124.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...

12 Mar 2008, 19:56

Ja bym wziął Audi....1,9TDI najlepszy samochodzik.....i nie ma sobie równych......;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

12 Mar 2008, 20:48

BMW Autko nie do zajechania . Super wygląd i to coś :D
My wszyscy wiemy o co chodzi (automaniacy) :wink:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

12 Mar 2008, 21:16

Patrzcie jak to jest...każdy ma inne doświadczenia z tymi samymi samochodami....
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam