Którego niemca wybrać? Typowy temat!

11 Mar 2008, 18:04

Witam! Mam mały dylemat. Zmieniam samochód. Obecnie jeżdżę Audi a4 z 96r w benzynie. Zamierzam kupić diesla. Nie mogę się zdecydować w jakiej klasie ma być auto. W grę wchodzą auta:
AUDI A6 2.5TDI
BMW E46 2.0d
BMW E39 3.0d
VW PASSAT 1.9TDI(po lifcie 130KM)
MERCEDES 2.7CDI(OKULARNIK)
a może szweda? VOLVO S60 2.4D
Proszę o opinię na temat spalania, dynamiki(dla mnie bardzo ważne), komfortu. Pomóżcie mi rozwiązać ten dylemat. Z góry dziękuję.
mistrz27
Początkujący

11 Mar 2008, 19:31

ja bym wziął passata jest niezawodny luksusowy komfortowy szybki dynamiczny oszczędny a co najważniejsze ma niezniszczalny silnik 1.9
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

11 Mar 2008, 23:29

Niezniszczalne ponoć są silniki 1.9 TDI o mocy 90 KM i 110 KM. Wersja 130 KM już taką trwałością poszczycić się nie może.
Sam nie jeździłem, więc jak do końca jest to Ci nie powiem, ale słyszałem wiele opinii i to właśnie od fascynatów Passatów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2008, 00:02

Dokładnie, wersje 130 konne miały problemy z trwałością. Poza tym nie rozpływajmy się tak nad Passatem, fakt że jest to dobre auto, ale w porównaniu do E46 czy A6 wypada co najmniej blado. Osobiście polecam BMW E46 bardzo ładne auto, świetne prowadzenie, bardzo dobry silnik i dość spory prestiż (mimo, że niektórzy uważają to auto za "dresiarskie"). na drugim miejscu postawiłbym Audi A6. Świetna sylwetka, komfort i dobry silnik 2.5 TDI (czasem kłopotliwy).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

12 Mar 2008, 00:05

Jeśli chodzi o VW to ojciec mojego kumpla ma takiego akurat ze 130konnym silnikiem. Ni narzekał na niego do tej pory ani razu. Co do tych niemców, wybrałbym mercedesa. Z BMW mam złe doświadczenia, audi nie znam a VW przegrywa z mercem. Silniczki mają świetne, bardzo sporadycznie ludzie narzekają na swoje samochody z gwiazdą na masce.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

12 Mar 2008, 00:12

Co do Merców powiem tak: ojciec kolegi miał C klasę tą po 2001 roku. Stała więcej w serwisie niż jeździła. Co chwile jakaś "pierdółka" elektroniczna padała unieruchamiając auto. Sprzedał, kupił BMW 320d (roczne) i ma spokój. Drugi znajomy miał Mesia klasę E (taką jak bierzesz pod uwagę). Nie wytrzymał z tym autem więcej niż rok. Jakość Mercedesów jest mitem. Niestety, niezawodność kończy się na modelu W124.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...

12 Mar 2008, 18:56

Ja bym wziął Audi....1,9TDI najlepszy samochodzik.....i nie ma sobie równych......;)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

12 Mar 2008, 19:48

BMW Autko nie do zajechania . Super wygląd i to coś :D
My wszyscy wiemy o co chodzi (automaniacy) :wink:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

12 Mar 2008, 20:16

Patrzcie jak to jest...każdy ma inne doświadczenia z tymi samymi samochodami....
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam