Który byście wybrali? Peugeot vs Skoda

28 Sie 2011, 14:05

Jak przyjrzysz się linkom które sam wrzuciłeś, sam musisz przyznać, że Twój brat jest wyjątkowym pechowcem.
No cóż, niestety ktoś musi być w tej nielicznej grupie ludzi mających problemy z autem.
Liczę, że serwis wszystko, szybko,sprawnie i nieodpłatnie usunął w ramach gwarancji.
To, że Niemcy są wyżej niż francuzi w segmencie SUV i aut klasy wyższej mnie w ogóle nie dziwi, przecież Francuzi nie mają w ofercie aut tego typu.
4007 i C-crosser to Outlander a Koleos koreański Samsung, z wyżej klasy mają jedynie Citroena C6.
Ponad połowa mojej rodziny jezdzi francuzami, niektórzy od lat inni przesiadali się na nie z VW czy Toyot i mają zamiar kupować następne.
Poza tym spójrz na sprzedaż, francuskie auta sprzedają się świetnie w całej europie mimo, że w ich cenie można kupić przecież niemieckie i japońskie odpowiedniki, w dodatku dobrze trzymają wartość co też świadczy o tym, że rynek je docenia.
W domu jest francuz, u mamy w pracy są dwa francuzy tylko ja się jeszcze uchowałem i mam niemca ale przy zmianie auta jeśli nie będzie mnie stać na Mercedesa to kupię francuski samochód, w przypadku niemieckich czy japońskich aut spadek jakości jazdy w stosunku do Mercedesa byłby zbyt dotkliwy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2011, 14:16

nie faworyzuj tak mercedesa sasiad niedawno przesiadal sie z laguny I fl chcial kupic e-klasse ale jego kuzyn mechanik mu odradzil i w koncu kupil jaguara s-type

co do francuzow nikt mnie nie przekona zobaczymy za 10 lat na ktorym bedzie golf vi a na ktorym 308 (ten raczej po za konkurencja:D)
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

28 Sie 2011, 14:23

A kogo obchodzi to jak jego samochód będzie się sprawował jako kilkunastoletni?
Tak naprawdę o zawodności/niezawodności może się wypowiadać jedynie pierwszy właściciel bo w przypadku używanego auta nigdy nic nie wiadomo.
Zresztą wszystko wskazuje, że 308 będzie mniej kłopotliwe.
Ma mniej skomplikowane zawieszenie, nie ma praktycznie żadnych elektronicznych bajerów a sil;niki to sprawdzone konstrukcje(poza THP).
Szkoda, że nie kupił, sam by się przekonał, mechanik często odradza to z czym nie może sobie poradzić.
Szczerze mówiąc to gdy patrzę na to jak sprawują się znajomym Mercedesy z tzw. "gorszych lat" to mam świadomość tego, że te wszystkie Francuzy, Ople, VAG'i czy Włochy nawet do tych nieudanych nie mają startu jakościowego.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2011, 16:15

Ja tam mam peugeota 407 2.0 hdi i jest ok poza zwykłymi wymianami eksploatacyjnymi nic sie nie dzieje powaznego.Padł m jakis zaworek za 350 zł i wyświetlacz za 350 tak auto smiga ,spalanie przy 100-140 km/h ok 5,5 lit.komfort niesamiwity,skoda vw passat czy audi a4 a nawet a6 nawet mu nie dorównuje w komforcie.Design niesamowity nadal przyciaga wzrok przechodniów.Silnik dynamiczny.Miałem zamiar go sprzedać ale zrezygnowałem puki co.Jestem za francuzem.AAAA i wbrew opiniom innych nigdy ni miałem problemów z Filtrem FAP
Zazul
Początkujący

Miejscowość: żary

28 Sie 2011, 17:02

Dziękuję wszystkim za opinie, właśnie wróciliśmy z rozmowy ze sprzedawcą- wybór padł jednak na Citroena C5 :lol: tak to jest z kupnem samochodów, że polujemy na jedno auto, a kupujemy całkiem inne (przynajmniej tak jest u mnie :wink: ). Koniec końców mam nadzieję, że będzie się on sprawował równie bezawaryjnie, jak opisywany Peugeot, bo komfortem zaskakuje 8)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wypowiedzi, cieszę się, że nadal są ludzie chętni do pomocy i wyrażania swoich opinii :mrgreen:
Pozdrawiam!!!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

28 Sie 2011, 20:25

powodzenia w eksploatacji,bo to braciszek 407 równie komfortowy co pug.
Zazul
Początkujący

Miejscowość: żary
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...