Który Mitsu , Shogun czy Pajero?

30 Paź 2008, 20:21

kupujesz profesjonalny zestaw - dłuższe drążki, amortyzatory, sprężyny i gotowe. godne polecenia firmy: dobinsons i ome.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

30 Paź 2008, 22:28

I za pomocą takich zestawów o ile najwięcej można go podnieść?
Ps: Nie wiesz może czy zawieszenie w Miśkach II jest takie samo jak w Miśkach I bo wydaje mi się, że jest inne przez co ich właściwości terenowe są troszkę gorszę ale się mylić mogę:D
Ps2: A i jeszcze takie pytanko czemu niektóre Miśki II mają wlot na masce a inne go nie mają ??
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

31 Paź 2008, 09:38

model z silnikiem 2.8 ma wlot na masce
wersja I ma resory z tyłu, II sprężyny
w terenie przez powyższe lepiej radzi sobie wersja II
lift 2" w zupełności wystarcza by włożyć odpowiednie opony aby auto dobrze sobie radziło w terenie
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2008, 12:42

Wielkie dzięki za te praktyczne info i mam nadzieje że jeszcze komuś się przydadzą, a nie tylko mi :D
Jednak chciałbym jeszcze wiedzieć czy lepszy jest 2,5 diesel czy 2,8 ( w gazecie czytałem ze te 2,5 są dobra bo są oszczędne i trwałe, lecz niestety nic nie napisali na temat 2,8 , różnica w Nm jest taka, że 2,5 ma 240 Nm przy 2000 obrotach na minute, a 2,8 ma 290 Nm przy 2000 obrotach na minute. Więc nie wiem czy to jest jakaś konkretna różnica i czy warto brać 2,8 skoro 2,5 jest oszczędniejsze( lecz może mieć kłopoty w terenie))

Wiem także, że w 1997 był ostatni restyling auta i że zmieniono w nim rożne elementy w tym zmodyfikowano zawieszenie, zatem auta po restylingu są lepsze czy może przed? Chodzi tu o generacje II oczywiście :wink:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lis 2008, 11:04

Witam , a ktos cos mi napisze o oponkach? :lol:
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

Zdjęcia: 6
Miejscowość: lubuskie/anglia

01 Lis 2008, 17:14

jeśli chcesz się bawić w terenie to raczej silnik 2.5
jest dużo lżejszy od 2.8 i dostępność części zamiennych jest zdecydowanie lepsza. i tańsza :wink:
różnica w momencie obrotowym moim zdaniem się wyrównuje z powodu właśnie różnicy wagi. przynajmniej w terenie :wink:
[email widoczny po zalogowaniu] a co chcesz wiedzieć o oponach?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Moto Session 2019 - Odjazdowy weekend z motoryzacją
    Ryk silników, pisk opon, błysk karoserii, nowości prezentowane przez dealerów, zapierające dech w piersi pokazy, goście specjalni oraz najpiękniejsze moto emocje - już 13 i 14 kwietnia w Targach Lublin! Moto ...

01 Lis 2008, 18:34

Witam Karson , pisalem juz wczesniej , nie mam rozeznania co do oznaczenia w calach ; 31"x10" itd. Dzieki.
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

01 Lis 2008, 18:45

tak tez myślałem, że gazeta nie kłamie i nie bez powodu poleca 2,5 ale wolałem się zapytać bo to w końcu istotne jest, szmelcu nikt kupić nie chce :d

A jak sprawa wygląda z tym restylingiem? ma to jakieś znaczenie ?
Głównie chodzi mi tu o zawieszenie bo podobno coś zmodyfikowano w nim( lecz nie wiem czy na lepsze czy na gorsze)

pozdro
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lis 2008, 20:33

rozmiar opon podawany jest w systemie metrycznym lub calowym. metryczny to standardowe np 185/60R15, używany jest zazwyczaj w oponach do autek osobowych, calowy np 31/10,5R15 do aut terenowych i ciężarowych.
nie ma problemu z przeliczeniem jednego rozmiaru na drugi:
http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html#opony

jeśli chodzi o zmiany w Pajero II to nie wiem. ale...
wolałbym kupić ciut starsze autko (czytaj tańsze) i miał więcej kasy na zmotanie go pod siebie :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2008, 20:39

Dzieki Karson jestes VIP :P
mleki
Początkujący

01 Lis 2008, 20:47

dzięki ale nie przesadzaj :oops:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2008, 21:07

ok zadałem to pytanie na forum które mi doradziłeś w niedalekiej przeszłości jak coś mi tam odpiszą to umieszczę te info tutaj, żeby było jak ktoś by potrzebował:D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Lis 2008, 12:05

Witam z tego co się dowiedziałem na tamtym forum to zmianie uległa pompa wtryskowa, dodano do niej jakąś elektronikę oraz auto zostało " nadmuchane". Ponoc oprócz tego nie różni się niczym od II generacji przed restylingu. Jeżeli o zawieszenie chodzi to ponoc nie ma w nim żadnej modyfikacji i we wszystkich Pajero II jest identyczne ( czyżby gazeta kłamała ?)
No i to na razie by było tyle, jak się jeszcze czegoś dowiem to od razu napiszę.
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Lis 2008, 12:22

wiele gazet kłamie :wink: ale zazwyczaj spowodowane jest to niewiedzą, a nie celowym działaniem.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2008, 22:01

witam.Kto wie czy jest możliwa i jakie są koszty przekładki Miśka z anglika?
może macie namiary na jakiś warsztat?
Calitrri 80
Calitrri1980
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków