Który Mitsu , Shogun czy Pajero?

27 Paź 2008, 00:33

Witam wszystkich forumowiczow , jestem nowy na tym forum , choc terenowy klimatem interesuje sie od dawna , moje doswiadczenia praktyczne koncza sie jedynie na mozliwosci dosc krotkiego posiadania Aro Muscel z 1974 roku ( moj rocznik ) :D , ale ok. moje pytanie dotyczy Mitsu , ktore wybrac ? Obydwa modele mi sie podobaja , zarowno w wersji 3 i 5-cio drzwiowej , mysle o modelach z ok. '95 roku lub raczej starszych ( finanse , wiadomo ) , jestem w stanie kupic takze Troopka lub Frotke , lecz stylistycznie bardziej odpowiada mi Mitsu. Mieszkam w Szkocji wiec byc moze roznice cenowe sa inne niz w Polsce , lecz nie sadze. Co uwazacie , ktory model jest ciekawszy , na ktory rocznik sie nastawiac ? Autko nie bedzie wykorzystywane ( przynajmniej na poczatku ) w extremalnych warunkach , raczej polne lub lesne drogi , troche kamieni , obficie nawodnione przez deszcz ( szkocja ) ktorego tu nie brakuje :cry: , chcialbym czasem przeprawic sie przez jakas plytka rzeczke , moge takze uzywac autka na codzien ; dojazdy do pracy itp. , lecz moge uzywac go tylko hobbystycznie , wiec tu pytanie o opony , ale w teren tez musialbym troche dojechac czarnym szlakiem , zreszta i tak bym sie nie powstrzymal by pojezdzic troszke w cywilizowanym swiecie :D :D :D , to tymczasowo moje pierwsze pytania , bardzo prosze o pomoc doswiadczonych kolegow. Pozdrawiam , mleki.
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

Zdjęcia: 6
Miejscowość: lubuskie/anglia

27 Paź 2008, 08:49

witam.
czy czasem shogun to nie to samo co pajero? :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

27 Paź 2008, 13:44

Witam , tak troszke to pdejrzewalem , niemniej jednak postanowilem w ten sposob sformulowac pytanie aby sie upewnic :wink: , lecz nadal nie wiem ktore wybrac : Pajero ( Shogun ) , Troopek czy Frotka? Z jakim silnikiem(preferuje diesle) , ktory rocznik , jakie opony? Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi. Ps. naprawde nie ma zadnej roznicy Pajero-Shogun?
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

28 Paź 2008, 12:10

Widze ze na tym forum mozna otrzymac szybka i konkretna pomoc od bardziej doswiadczonych kolegow :twisted:
mleki
Początkujący

28 Paź 2008, 16:09

mleki napisał(a):Widze ze na tym forum mozna otrzymac szybka i konkretna pomoc od bardziej doswiadczonych kolegow :twisted:

to jest forum, wszyscy tu obecni poświęcają swój wolny czas aby w jego życiu uczetniczyć. nie pobieramy z tego tytułu żadnych korzyści majątkowych, nie dziw się więc, że czasami zajmujemy się prywatnymi tudzież służbowymi sprawami. a wtedy na forum jesteśmy nieobecni.

osobiście to polecałbym Ci pajero z silnikiem z silnikiem 2.5 lub 2.8. opony kupisz sobie jakie będziesz chciał - rozmiar w okolicach 31".
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2008, 18:45

Wiem , Karson , wiem , jestem tylko taki z natury niecierpliwy :lol: , tez najbardziej odpowiada mi Pajero , choc tansza bedzie Frontera. Jednak ciagle mnie ciekawi czy Pajero i Shogun to te same modele , pozdro.
mleki
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

28 Paź 2008, 19:07

na wyspach pajero nazywa się shogun. silniki są te same, karoseria również, jedyną różnicą jest, że na wyspach samochód prowadzi pasażer, nie kierowca :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2008, 20:33

Dzieki , a moze wiesz po czym poznac czy auto pochodzi z Japonii czy tez bylo robione np. w Holandii , o czy czytalem w czyims poscie?
mleki
Początkujący

28 Paź 2008, 21:32

Nie wiem czy w Holandii jest fabryka Mitsu ale... wersje wypuszczane na tamten kraj mają nadbudówki dachu - znak charakterystyczny większości autek kupowanych na firmę. :wink: Poza tym nie powinny się niczym więcej różnić.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Paź 2008, 22:44

jak masz kupic to kup Pajero mialem kiedys z tego rocznika super autko
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Paź 2008, 18:23

siema ja miałem kiedyś podobny problem co do kolegi tylko chodziło o inne auta... i wertując strony internetowe, czasopisma itp dowiedziałem się, że w pajero dośc trudno zrobic profesjonalny lift bez kręcenia drążków z przodu (lecz oczywiście mogę się mylic)
A tak w ogóle to nie wiem czy kolega będzie chciał je podnosic, i może fabryczna wersja mu wystarczy?

tak czy siak wolałbym pajero .
A co do silników to wspomniane 2,8 diesel radzi sobie w miare ok w terenie lecz fajniej by było gdyby był troszkę mocniejszy

pozdro
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

30 Paź 2008, 14:40

Ok. dzieki za odpowiedzi , dzisiaj mam pytanie dotyczace opon , mysle tu o oznaczeniach podawanych w calach np. 31"x10.5" itp. Pewnie to proste jak ktos juz wie , ale ja jeszcze nie wiem :lol: , dzieki.
mleki
Początkujący

30 Paź 2008, 15:09

I jeszcze tak sie zastanawiam , skrzynia? Tu na wyspach sporo w ogloszeniach jest automatow , ja raczej wole manual - ciekawe jak to sie ma do jazdy w terenie? Lecz raczej nie mysle tu prawdziwym off roadzie. I ciagle sie zastanawiem ktora wersja pajerko ; dluga czy krotka? Wizualnie ladniejsza jest dla mnie wersja dluga ale w teren chyba lepiej te krotka :shock: co myslicie? Pozdro.
mleki
Początkujący

30 Paź 2008, 15:33

krotka podskakuje w dłuższej większy komfort
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Paź 2008, 16:07

Skoro sami piszesz, że nie myślisz o prawdziwym off roadzie i ze ci sie bardziej podoba wersja długa, to dla mnie sprawa jest oczywista...

Ps. skoro już jesteśmy przy miśkach może powie mi ktoś jak profesjonalnie podliftowac przód??
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław