Który olej do silnika wybrać?

28 Kwi 2019, 21:20

Witam,

Panie, Panowie ; ) stoję przed dylematem wyboru oleju silnikowego do naszego Opla Adama 1.4 benzyna 100KM Start/Stop

Do tej pory przez wszystkie lata najprawdopodobniej lany był castrol, 2 lata temu znajomy pracujący w serwisie opla zaproponował mi wlanie innego oleju reklamując temat mniejszym zużyciem paliwa i może lepszymi osiągami... O ile tych lepszych osiągów to nie widziałem, o tyle zużycie paliwa faktycznie odczuwałem jako mniejsze. Raz, że po kieszeni, szacowany przez komputer zasięg na pełnym baku z ~520 wzrósł po jakimś czasie na ~580, i faktycznie dzień dłużej dojeżdżałem do pracy na jednym baku. I tak było do kolejnej wymiany oleju, niestety kolega zginął w wypadku zabierając sekret ze sobą i znów dostało mi się castrola, i zużycie wróciło do "normy".

Pytanie, czy to faktycznie może być wpływ zastosowanego oleju?

Do wyboru cała gama....
TOTAL QUARTZ INEO MDC 5W-30
FUCHS TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30
SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AG 5W-30
MOBIL 1 ESP 5W-30
i pewnie z milion jeszcze innych...
GeForce
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 13:32

Widocznie zastosował któryś z olejów spełniających parametry w oszczędzaniu paliwa,tzw norma ECIII,spadek zużycia paliwa o prawie 4%
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Kwi 2019, 16:55

Witam, dzięki za odzew : )

jak namierzyć taki olej?

A te co podałem to się w ogóle do czegoś nadają? Każdy wychwalany na stronie producenta jako najlepszy, najbardziej eko w eksploatacji i nie zatruwają środowiska, niskie emisję popiołów etc... Każdy jest super...
GeForce
Nowicjusz

29 Kwi 2019, 18:40

Przyznam się,iż jeszcze nie miałem w ręku oleju ECIII,ECII miałem,ale chyba tylko dlatego,że nigdy nie kupowałem oleju 5W30,lub 0W30 gdyż tylko takie spełniają warunki by można je tak określać,czyli ECIIIsą to oleje tzw.lekko bieżne o b.małym współczynniku tarcia wewnętrznego,jutro gdy będę miał więcej czasu poszukam takiego oleju,idealnego pod ten silnik,naturalnie porównam parametry kilku olejów,wybiorę najlepszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Kwi 2019, 15:52

Co sądzisz o tych olejach które wyszukałem? Ten shell ma napisane w specyfikacji że zużycie jest mniejsze o prawie 3% w porównaniu z innymi olejami tej klasy.

Przepraszam, jestem laikiem, może nie potrzebnie draże temat, ale zaintrygowało mnie to że niby zwykły olej może mieć wpływ na osiągi czy spalanie. I dlatego tak drążę.
GeForce
Nowicjusz

30 Kwi 2019, 22:32

Shella poleciłem mojemu bratu do dosyć mocnego silnika,ponad 200 KM,spisuje się rewelacyjnie,ale jeszcze zwróć uwagę na oleje Gulf Ultrasynth GMX 5W30,okazuje się,iż już od dłuższego czasu nie używa się norm EC tylko GF ,ten olej spełnia najwyższą czyli GF5,poza tym nic nie pisze by był to olej mid saps czy full saps a to b.ważne,porównam parametry tych olejów,Shella i Gulfa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wavecamper zaprezentuje się na Poznań Motor Show
    Producent pokaże swoje modele w ramach salonu caravaningowego, który w tym roku zlokalizowany będzie w pawilonach nr 1 i nr 2. Wavecamper to legitymujący się wieloletnim doświadczeniem producent kamperów na ...

02 Maj 2019, 15:53

Kolego,żaden z tych olejów ,które wymieniłeś nie nadaje się do tego silnika,wszystkie do aut z dpf em,czyli norma C.Tak jak pisałem,GULF Ultrasynth GMX 5W30 ,swietne parametry,nie spełnia wymogów normy C,to b.dobrze,taki olej zastosuj.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Maj 2019, 22:28

mając problem z wyborem oleju (na rynku jest tego sporo) można się wspierać np LubeMatch. Wybierając swój model samochodu dostajemy informację jaki olej będzie odpowiedni do Twojego auta.
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia