Który samochód najlepszy do rajdów.

08 Lut 2011, 02:04

Witam,

W tym temacie chciałem sie dowiedzieć jednej rzeczy od osób które znają sie chociaż troche na motoryzacji otóż planuje zakupic sobie jakis niedorgi samochód który mam zamiar przerobić na rajdówkę. Gdy taki samochód zakupię postaram się wywalic wszystkie zbędne rzeczy i wsadzic sportowe te co są potrzebne, tuning silnika itd. (myśle ze wiecie co mam na mysli). Tak sie pytałem kilku znajomych mechaników i widziałem wiele rajdów że często wykozystują ludzie samochody Opel Corsa i Fiata Punto, wiec waszym zdaniem który samochód najlepiej by sie nadawał do takiej przeróbki, który ma bardziej wytrzymały silnik itd.

Opel Corsa B 1.6 i 16V (benzyna)

czy

Fiat Punto I 1.4 GTI Turbo lub 1.6 (benzyna)

Który z tych samochodów by sie najlepiej nadawał do takiej przeróbki i rajdów. Jeżeli znacie jakieś samochody które lepiej sie nadają niz te co wymieniłęm to proszę pisać. Do wykożystania mam max 4000zł na sam samochód (bez przeróbki) który sam sobie sprowadzę z niemiec (to znaczy ze bedzie tańszy niz w polsce).

Pozdrawiam.
;-)
SeDay
Nowicjusz

Miejscowość: FWS
Prawo jazdy: 08 03 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 SR 8V (100 KM)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Lut 2011, 10:21

Za 4000zł Punta z tym silnikiem w db stanie raczej nie dostaniesz.Ja ze swojej strony polecam Swifta GTI.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2011, 11:00

Też bym polecił Swifta, autko jest lżejsze od Punto, ma fajny wysokoobrotowy silniczek i lubi być kręcony ostro. Tylko że próby zręcznościowe, konkursowe jazdy samochodem (bo nie są to rajdy) w wykonaniu amatorskim mają jedną wadę, tak samo jak imprezy terenowe, jeśli nie jesteś teamem z dużym budżetem to lepiej dołożyć i kupić auto już zrobione. Wyjdzie taniej niż auto przyprowadzane i budowane od podstaw zrobić duży przegląd i śmigać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
i moja perełka, u mnie w rodzinie była XRka, świetne małe GT [link do oferty na Allegro wygasł]
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

08 Lut 2011, 11:45

E30 poszukaj w zdrowej budzie, potem wstaw silnik 1.8is, wybebesz itd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Lut 2011, 13:20

Ewentualnie jakieś Seicento a potem wrzucić silnik od Punto Sporting 1.2 16V 86KM,potem troche podłubać ten silnik w okolice 100KM i będzie mała rakieta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2011, 14:39

Ja bym ci polecił Peugeota 106 XSi, sporo tego śmiga w rajdach.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XVI Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2010 / relacja
    7 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XVI Moto-Piknik. Piknik trwał tylko jeden dzień i nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio i wyścigi na ...