Który silnik lepszy?

21 Sie 2007, 17:43

Zastanawiam sie nad kupnem auta. Upatrzyłem sobie juz model bedzie to BMW serii 3 e36 zastanawiam sie jednak z jakim silnikeim je kupic czy ma byc to 325 czy 328. Który jest latwiejszy w tuning?lub ktory polecacie. :?:
Zioms
Nowicjusz

21 Sie 2007, 18:48

Który rocznik auta ?
ja bardziej przychylałbym się kupna e-36 z motorkiem 2.8 silnik ten ma juz aluminiowy blok a także mniej pali od 2.5l ze względu że posiada Vanosa...Spalanie srednie okolo 11-14/100km a ile może spalić max. dowiesz sie jak kupisz i wyciszniesz z niego siodme poty...20l jest realne po miescie. Lecz generalnie silnik 2.8 jest najbardziej wdzięczną jednostką jeśłi chodzi o spalanie/osiągi. Acha i nie zawracaj sobie głowy instalowaniem gazu do tego, a jeśłi trafisz na egzeplarz dojechany silnik może brać sporo oleju nawet 2,5l na 1000 (tysiąc) kilometrów.
Pekińczyk
Początkujący

25 Sie 2007, 15:34

Witam!

Oczywiście przedmówca myli się.
Istnieją silniki z VANOS (czyli zmienne fazy rozrządu) również w wersjach 2.5 jak i 2.0 litry.
Dlatego jak będziesz kupować to sprawdź czy kupujesz wersję z czy bez.
(jak kupowałem swojego to klient który jeździł nim 12 lat nie wiedział czy to ma ! )

A generalna zasada jeśli chodzi o spalanie: 2.0 < 2.5 < 2.8 .

Jeśli chodzi o tuning to ci nie pomogę bo się nie znam ;)

Pozdrawiam
Daniel
BMW 325i Coupe [e36]
cdsangel
Nowicjusz

26 Sie 2007, 20:26

cdsangel napisał(a):Witam!
Oczywiście przedmówca myli się.
Istnieją silniki z VANOS (czyli zmienne fazy rozrządu) również w wersjach 2.5 jak i 2.0 litry.

Tak instnieje silnik 2.5 z Vanosem ale co z tego ? skoro motor 2.8 jest nie dość że mocniejszy to pali mniej i to jest opinia użytkownika który miał i to i to. A co do Vanosa to początkowo silnik 2.5 go nie miał...generalnie chodziło mi o to ze lepszy jest motor 2.8
Pekińczyk
Początkujący