JAKIE AUTO WYBRAC?? proszę o pomoc!

22 Sie 2007, 17:25

Witam!

Planuję kupić samochód , chodzi mi żeby był dość duży i wygodny ale przede wszystkim ma być niezawodny czyli dobry silnik dobra blacha i wiadomo żeby się nie psuł (mam zamiar nim przejechać bardzo dużo tysięcy kilometrów :wink: ) silniki nad jakimi się zastanawiałem to pojemność powyżej 2.0. (raczej benzyna) Na samochód chcę przeznaczyć jakieś 10tys zł raczej nie więcej

oto auta nad którymi się głowię:

Audi A4
BMW 316
Mazda Xedos
Mazda 626
Nissan Primera
Mithubishi Carisma
Mithubishi Lancer
Mithubishi Galant
Volkswagen Passat B4
Toyota Carina
Ford Scorpio MK2
Rover 620
Rover 825

wiem dużo tego :? ale nad tymi sie zastanawiam bo spokojnie mozną je znaleść w granicach 10tys zł silnikiem powyżej 2.0 itd

Proszę o pomoc jaki byście wybrali samochód? Który według was jest najbardziej godny uwagi chodzi o niezawodność itd jak pisałem wyżej :)

dzięki za wszelką pomoc Pozdrawaim
Ostatnio edytowany przez pat___, 22 Sie 2007, 20:52, edytowano w sumie 1 raz
pat___
Nowicjusz

22 Sie 2007, 17:44

Trzy ostatnie możesz od razu odpuścić. Dla mnie Mazda 626.
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

23 Sie 2007, 11:28

a kupisz A4 do 10tys. ? powodzenia. ale Mazda 626 to dobry wybór (chociaż zależy też jaka) ja mam 626 GE (hatchback) z 92' roku i jest to najbardziej niezawodne autko jakie miałem (poza Audi 80 b4 tez polecam)
Praxus
Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin

23 Sie 2007, 12:18

tak tylko jak mazda się rozkraczy to już kompletna klapa :D bo części ma baaardzo drogie :/ ale za to służy dobrych kilkanaście lat :) moim zdaniem najlepiej z tego co podałeś to ta A4 ale czy ja wiem czy znajdziesz ją za 10tyś :D a potem może ten VW no bo reszta ma drozsze części zamienne :)
sitolek
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

23 Sie 2007, 15:30

Postawiłbym na Lancera albo Galanta... Części mogą kosztować, ale to ogólnie nie są auta, które się szczególnie psują
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

23 Sie 2007, 20:56

No to żeśmy mu w głowie pokręcili...

Bierz co najbardziej Ci się podoba, a i żeby było w przyzwoitym stanie technicznym. O resztę będzie troszczył się twój mechanik...
troszcz się o paski, płyny i ewentualnie pompę wody bo przy przebiegu 200 tys już na nią czas....
Milwan

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...

23 Sie 2007, 21:25

Zgadzam się. Pamiętaj, że to przede wszystkim twój wybór. Lecz jeżeli znajdziesz Audi A4 poniżej 10tys to i tak nie radzę go kupować :!: :?
Opel Astra III sedan...^^Gliwice RLZ**
Schwabschreiber
Początkujący

Miejscowość: ^^Ożarów Mazowiecki City^^ Passat 2,0FSi Vectra 1,9cdti Clio 1,2

23 Sie 2007, 22:29

Schwabschreiber napisał(a):Lecz jeżeli znajdziesz Audi A4 poniżej 10tys to i tak nie radzę go kupować :!: :?

Zgadzam się w pełnej rozciągłości... nie chodzi o to, że jeśli znajdziesz A4 do 10tys. zł to raczej rozjeżdżone... tylko o to bardzo kiepskie i drogie w wymianie zawieszenie przednie...
Milwan

24 Sie 2007, 20:09

wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi

zacząłem się zastanawiać nad mazdą 626 do 10 tys beza problemu z małym przebiegiem rocznik około 95 i w bardzo dobrym stanie , mam nadzieje ze dobry wybór :)

tylko teraz pyatnie lepiej jakiś 2.0 benzyna cyz moze jakiś TDI?
pat___
Nowicjusz

24 Sie 2007, 22:54

wersja 2.0 cdi - silnik na kompresorze... spalanie nieco wyższe niż volkswagenowskie TDI i z nieco mniejszą mocą, ale znów nie tak mulaste od niskich obrotów ponieważ kompresor zaczyna działać wcześniej...

Co do benzyniaków to się nie wypowiem bo nigdy nie nie miałem z nimi doczynienia osobiście, natomiast znajomi moich rodziców mają 626 poprzedniej generacji z silnikiem benzynowym z LPG i nie słyszałem, żeby mieli kiedykolwiek z nim problemy...
Milwan